Συζήτηση του Νομοσχεδίου για την «απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ρυθμίσεις θεμάτων της Α.Ε. Ελληνικά Ναυπηγεία και άλλες διατάξεις» έγινε την Πέμπτη 26 Ιουλίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σ' αυτή τη συνεδρίαση ο Δημήτρης Πιπεργιάς κατέθεσε για ακόμη μια φορά την ολοκληρωμένη πρότασή του με βάση την οποία θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα αιολικά πάρκα χωρίς να συναντούν τις αντιδράσεις που συναντούν σήμερα από τις τοπικές κοινωνίες.
Ο βουλευτής επεσήμανε ότι η ανάγκη της Νομοθετικής ρύθμισης προέκυψε από αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ότι οι σταθμοί παραγωγής Η/Ε από αιολική ενέργεια μπορούν να εγκαθίστανται μόνο σε άγονες δασικές εκτάσεις. Οι προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση είναι ανεπαρκείς. Το φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν πρόκειται να προχωρήσει για νέα αιολικά πάρκα ισχύος 550 MW (μόνο για την Εύβοια) αφού θα διαγωνίζεται η αντιδικία μεταξύ των επενδυτών αλλά και μεταξύ των κατοίκων και επενδυτών. Αν δεν μπουν οι βάσεις για ορθολογική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας κανένα πρόγραμμα δε θα προχωρήσει αφού οι αντιδράσεις των κατοίκων δε θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις. Για να επιτραπεί η παρέμβαση σε δασικές εκτάσεις πρέπει να υπάρχει προηγούμενα αυστηρή οριοθέτηση των περιοχών ανάπτυξης των αιολικών πάρκων. Δεν μπορεί την χωροθέτηση να την κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές με την πολιτεία απούσα.
Αφού οριστούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων, αυτές θα πρέπει να δίνονται σε όποιον πλειοδοτήσει σε σχετική δημόσιο διαγωνισμό. Επενδύσεις σε αιολικά πάρκα είναι προσοδοφόρες. Το ανταποδοτικό τέλος του 2% είναι μια καλή εξέλιξη αν και αυτή σημειώθηκε σε λάθος χρόνο. Η χορήγηση της άδειας παραγωγής για αιολικά πάρκα να είναι δυνατή μόνο σε περιοχές που έχουν χωροθετηθεί για ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αιολική ενέργεια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει άμεση κινητοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών για την οριοθέτηση των περιοχών που θα υποδεχθούν τα αιολικά πάρκα. Για απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.
Τα δίκτυα είναι άλλη μια μεγάλη πληγή. Από τα αιολικά πάρκα κατεβαίνουν συστοιχίες γραμμών, οι οποίες «γαζώνουν» κυριολεκτικά αγροτικές εκτάσεις. Αυτό το κάνουν συνεργεία της ΔΕΗ με βάση διατάξεις της δεκαετίας του '50, που προέβλεπαν τον εξηλεκτρισμό της υπαίθρου και έδιναν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αναπτύσσει δίκτυα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει εξηλεκτρισμός της υπαίθρου αλλά επικερδείς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο επενδυτής που επιδοτείται για την κατασκευή των δικτύων δεν πρέπει να απολαμβάνει τις ευεργετικές διατάξεις που προσβάλουν βάναυσα την ιδιοκτησία που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Όταν π.χ περνάνε συστοιχισμένες 4 γραμμές οι κολώνες και οι επίτονοι αχρηστεύουν πολλά κτήματα χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να παίρνουν δραχμή. Πρέπει να βρεθεί λύση για τα δίκτυα, είτε να γίνονται απαλλοτριώσεις, είτε να κατασκευάζονται δίκτυα χωρίς να θίγουν τους ιδιοκτήτες π.χ. υπόγεια.
Επίσης πρότεινε να υπάρχει ισότητα μεταχείρισης μεταξύ των επενδυτών συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, προκειμένου να μην εξαιρείται η ΔΕΗ από τις επιδοτήσεις στις επικερδείς επιχειρήσεις. Επίσης κατήγγειλε ότι από πολλούς επενδυτές περιγράφεται ο Νόμος και ότι οι επενδύσεις περιορίζονται σε 20 με 25 MW, προκειμένου να έχουν υψηλή τιμή κιλοβατώρας. Δίνουμε το φιλέτο σε ιδιώτες και απαγορεύουμε στη ΔΕΗ να μπει σε αυτή την επικερδή δραστηριότητα. Όποιες νέες επενδύσεις της ΔΕΗ σε αιολικά πάρκα γίνόυν να μην υπαχθούν στην ενιαία άδεια παραγωγής και να είναι αυτοτελείς. Έτσι μόνο η ΔΕΗ θα μπορεί να επενδύσει στα αιολικά πάρκα.
|