Το ρεπορτάζ που ακολουθεί μας το έστειλε το αξιόλογο portal της Σκύρου www.inskyros.gr που καλύπτει ειδησεογραφικά το νησί, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη πληροφόρηση που μας έδωσε.
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.20 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26/7, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σκύρου, η οποία έγινε αισθητή τόσο στην περιοχή της Αττικής καθώς και στην Εύβοια, τη Μαγνησία και στη Λάρισα. Είχαν προηγηθεί προσεισμικές δονήσεις, μια 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 3:48 του Σαββάτου 21/7 και μια 4,4 βαθμών στις 18:40 της Τετάρτης 25/7.
Κοινό σημείο όλων των αναφορών είναι η ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι της Σκύρου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια του σεισμού. Αρκετοί συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και στα γήπεδα του νησιού, όπου και πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ζημιές σημειώθηκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου, όπου δημιουργήθηκαν ρωγμές στο Τρούλο, ενώ τμήματα βράχων έπεσαν από το κάστρο της πόλης προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κάτω από το κάστρο. Προβληματισμό προκαλεί η μετακίνηση εδάφους που είχε ως αποτέλεσμα η πηγή της Αναβάλσας να μην έχει «συνέχεια» με το δίκτυο ύδρευσης της Χώρας, αν και μελετήθηκαν διάφορα σενάρια για την αποκατάσταση του προβλήματος, λύση φαίνεται να έρχεται από τη σταδιακή φυσική επαναλειτουργία της πηγής. Επίσης, μικρορωγμές σημειώθηκαν σε παλαιά κτίσματα, που και λόγω της παλαιότητάς τους «γνωρίζουν» πως να αντιστέκονται σθεναρά.
Στο νησί μετέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας κ. Παπανικολάου ο οποίος και δήλωσε πως κλιμάκια μηχανικών θα επισκεφτούν το νησί για να καταγράψουν πιθανές ζημιές. Σε γενικές γραμμές οι εντυπώσεις από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι θετικές καθώς, όπως αποδείχθηκε, οι κύριες δυνάμεις διαχείρισης της κρίσης ήταν σε ετοιμότητα.
Ο κ. Παπαζάχος αποκάλυψε ότι η επιστημονική ομάδα του είχε προβλέψει το σεισμό πριν από 18 μήνες, αλλά δεν είχε ενημερώσει την Πολιτεία εκτιμώντας ότι θα ήταν ένας σεισμός που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα, όπως και έγινε. Πρόσθεσε ειδικότερα, ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 η ομάδα του είχε αποκαλύψει αναμενόμενη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ που θα γινόταν στην προαναφερόμενη περιοχή. Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν λίγο μεγαλύτερος απ' ότι δόθηκε από τα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα, περίπου στα 6,2 Ρίχτερ, εκτίμησε δε, το πιθανό εστιακό βάθους στα 10 έως 20 χλμ και τον ενέταξε στην ευρύτερη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της Τουρκίας.
|