Πολυμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Ερέτριας κ. Αγγελο Γούναρη, τη πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αλημπατέ Αμφιτρίτη, την αντιδήμαρχο κ. Βράκα Αικατερίνη, εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα, Δ. Σύμβουλο κ. Κατρινάκη Γεώργιο καθώς και το Προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κ. Κανάρης", επισκέφθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου το Υπ. Πολιτισμού και συζήτησε με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Ερέτριας.
Συγκεκριμένα συνάντησαν τη Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, την Ειδική Σύμβουλο του Υπουργού, κ. Γαζή, το Γεν. Δ/ντή Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, κ. Κολόνα, και το Δ/ντή Γραφείου του Υπουργού κ. Γουβαλά.
Κυρίαρχο θέμα των συσκέψεων αυτών υπήρξε η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, την οποία επιμόνως ζητούν η Δημοτική Αρχή, οι φορείς και όλος ο λαός της Ερέτριας. Όπως δηλώθηκε απ' όλους τους αρμόδιους, δεν είναι δυνατόν να γίνει η αναστήλωση διότι δεν υπάρχει πλέον το δομικό υλικό του αρχαίου μνημείου, πρόθεση όμως του Υπουργείου είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, ώστε το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας να συντηρηθεί σωστά και να γίνει επισκέψιμο. Επίσης συζητήθηκε η ενοποίηση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ερέτριας και η δημιουργία ενός θεάτρου σύγχρονου, με θέα το Αρχαίο Θέατρο, έτσι ώστε να γίνονται οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας που τόσο επίμονα ζητά ο ερετρικός λαός.
Αλλά σημαντικά θέματα που αναλύθηκαν λεπτομερώς και για τα οποία υπήρξαν δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπ. Πολ., είναι η επέκταση του υπάρχοντος Μουσείου, ώστε να αναδειχθεί το πλήθος των αρχαιολογικών θησαυρών της Ερέτριας, που σήμερα στοιβάζονται στα υπόγεια ή φιλοξενούνται σε άλλα Μουσεία καθώς και η δημιουργία μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για επιστημονικές παρουσιάσεις και ως χώρος υποδοχής και ξενάγησης των επισκεπτών των αρχαιοτήτων.
Επίσης συζητήθηκε η αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου του παλαιού Υδραγωγείου Ερέτριας, αφού ο Δήμος το έχει παραχωρήσει προς χρήση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υποβάλλοντας τα σχετικά σχέδια και διαθέτοντας στο Υπ. Πολ. τον απαραίτητο οικοπεδικό χώρο.
Κύριο συμπέρασμα αυτών των συζητήσεων και σημαντικών επαφών ήταν η με κάθε τρόπο ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ερέτριας. Υπήρξαν δεσμεύσεις από επίσημα χείλη και ο Δήμαρχος καθώς και η Επιτροπή ζήτησαν με έντονο τρόπο και επέμειναν να μην υπάρξει το φαινόμενο της μη απορρόφησης των κονδυλίων του Β΄ ΚΠΣ, αντίθετα να υπάρξει εγρήγορση και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε τα 600 εκ. που διατέθηκαν για την Ερέτρια (500 εκ. για μνημεία και 100 εκ. για το Μουσείο) από το Γ΄ ΚΠΣ, να απορροφηθούν προς όφελος του Πολιτισμού της Ερέτριας και της Εύβοιας γενικότερα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα σκέλος των συζητήσεων, υπήρξε η αξιοποίηση και η τύχη του ακίνητου της οικογένειας Κανάρη που υπάρχει στην Ερέτρια, αλλά το Υπ. Πολιτ. επιφυλάχτηκε να δεσμευτεί επειδή παρουσιάζει δυσχέρειες, αφού το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, είναι σε ιδιωτικά χέρια. Η Δημοτική Αρχή ζητά απαλλοτρίωση από το Υπ. Πολ. και τη διάθεσή του στο Δήμο για να χρησιμοποιηθεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Η Γεν. Γραμμ. Κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε να αναθέσει τη διερεύνηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Νομικό Σύμβουλο του Υπ. Πολ. και την επιμελή εξέτασή του.
|