Η συνεχιζόμενη διοικητική κρίση στη ΔΕΗ, απασχόλησε το βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά την εβδομάδα που πέρασε.
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -μέλη της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής-, με επικεφαλής τον Δ. Πιπεργιά, ζήτησαν με επιστολή τους την άμεση σύγκληση της επιτροπής ώστε να ενημερωθούν από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα για τα τεκταινόμενα στη διοίκηση της ΔΕΗ και τη στάση του προέδρου της κ. Ι. Παλαιοκρασσά. Οι βουλευτές, επισημαίνουν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, που απελευθερώνονται οι αγορές ενέργειας και απαιτείται σαφής στρατηγική και αποτελεσματική διοίκηση για την υλοποίησή της, η επιχείρηση οδηγείται σε πλήρη παράλυση λόγω της συνεχιζόμενης διάστασης απόψεων που υπάρχει στην ηγεσία της ΔΕΗ.
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, για το ίδιο θέμα, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Δ. Πιπεργιά, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι βουλευτές μεταξύ των άλλων σημειώνουν στην τοποθέτησή τους ότι η ΔΕΗ παραμένει εγκλωβισμένη στη «δίνη μας βαθιάς και παρατεταμένης διοικητικής κρίσης», η οποία χρονολογείται από την ημέρα που ο κ. Κ. Kαραμανλής τοποθέτησε ως πρόεδρο τον κ. Ι. Παλαιοκρασσά. Οι ιδιαίτερες απόψεις του προέδρου, τονίζουν οι βουλευτές, που αφορούν το ρόλο της ΔΕΗ και στο πως πρέπει να αναπτυχθεί, έρχονται τις περισσότερες φορές σε αντίθεση με τις απόψεις των υπηρεσιακών στελεχών της επιχείρησης και του Διευθύνοντος Συμβούλου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα δυσλειτουργίας και εμπλοκής στο μηχανισμό λήψης κρίσιμων αποφάσεων για την πορεία της επιχείρησης. «Η διοικητική κρίση που εντείνεται καθημερινά, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εικόνα και τη λειτουργία της ΔΕΗ. Τα κέρδη της επιχείρησης μειώνονται. Αν αυτό συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα καταστεί ελλειμματική. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής της, μειώθηκε η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και ζημιώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές. Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη συνάντηση των εμπλεκόμενων υπό τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η επιχείρηση.
«Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει για να δώσει λύση στη διοικητική κρίση που σοβεί στη ΔEH, σε μια επίδειξη πολιτικού παραλογισμού, καλύπτει και τις δυο αντιτιθέμενες πλευρές», τονίζουν οι βουλευτές. Ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις για «τα φαινόμενα παράλυσης στη ΔΕΗ που την οδηγούν σε διάλυση», για την «απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στη λειτουργία της ΔΕΗ και τη χρηματιστηριακή της αξία», αλλά και τη διατήρηση του κ. Ι. Παλαιοκρασσά«που με τις ενέργειές του οδηγεί την επιχείρηση σε αποσταθεροποίηση και απαξίωση με ζημιά του Δημόσιου και των μετόχων της ΔEH και επ' ωφελεία των μελλοντικών ανταγωνιστών της».
Ο Δ. Πιπεργιάς δήλωσε σχετικά:
«Η παραμονή του κ. Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ αποτελεί επιβεβαίωση της διαπιστωμένης πολιτικής σχιζοφρένιας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα της ΔΕΗ. Οφείλει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους διατηρεί τον κ. Παλαιοκρασσά στη θέση του προέδρου της ΔΕΗ όπως και να λογοδοτήσει για την ζημία που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και οι επενδυτές.
Οι διαφωνίες απόψεων σε ζητήματα στρατηγικής και ανάπτυξης της ΔΕΗ είναι τόσο κραυγαλέες που η συνύπαρξή τους και το χειρότερο, η κάλυψή τους από την κυβέρνηση, μόνο σύγχυση, παραλυτικά φαινόμενα και απαξίωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας επιφέρουν.»
|