Τη δικαίωση όλων των αιτήσεων αναθεώρησης των παραγωγών του αγροτικού τομέα στο Νομό, ζητά με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη.
Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα εφαρμόζεται από 1.1.2006, μια σειρά οικονομικών ενισχύσεων (επιδοτήσεων) που καταβάλλονταν στους παραγωγούς μέχρι τώρα στα πλαίσια των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ), ενοποιούνται, δημιουργώντας την Ενιαία Ενίσχυση, η οποία θα υποβάλλεται στους δικαιούχους παραγωγούς.
Η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, αποσυνδεόμενης από την παραγωγή, θα γίνεται σύμφωνα με τα Ατομικά Δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης που υπολογίστηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά την διαδικασία της διανομής των Ατομικών Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Νομού μας, που έγινε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, διαπιστώθηκε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί, τα έτη 2001 και 2002, εμφανίζουν μηδενικές ή ελάχιστες εισπράξεις. Οι μειωμένες αυτές εισπράξεις οφείλονται στην πρωτοφανή κακοκαιρία που είχε πλήξει τότε τον Νομό μας ο οποίος είχε κηρυχθεί με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αποτέλεσμα των μειωμένων εισπράξεων είναι να υπάρχει απώλεια εισοδήματος για κάθε παραγωγό, αλλά και σημαντική απώλεια συνολικά για το Νομό της Εύβοιας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος από το 2006 έως το 2013.
Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης αναθεώρησης από τους παραγωγούς των ατομικών πράξεων προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, η δικαίωση της οποίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μερική ή ολική μεταφορά της περιόδου αναφοράς, κατά σειρά σε προηγούμενα έτη.
Όμως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 292464/27/7/05, θα δικαιωθούν μόνο οι αιτήσεις αναθεώρησης των παραγωγών εκείνων (7.000 περίπου) που έχουν υποβάλλει δήλωση ζημιών από φυσικές καταστροφές και έχουν αποδεικτικό πληρωμής από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
Πολλοί παραγωγοί όμως, όπως είναι γνωστό, δεν είναι πρόθυμοι να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω ζημιών, επειδή γνωρίζουν τις χρονοβόρες διαδικασίες και τα μικρά ποσά της αποζημίωσης που εγκρίνονται από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
Εάν λοιπόν εφαρμοστεί με τη στενή έννοια η πιο πάνω Υπουργική Απόφαση, τα Ατομικά Δικαιώματα, ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς, θα είναι πλασματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εισοδήματος για 35.000 ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας.
Για την αποκατάσταση αυτής της «αδικίας» και για τον όσο πιο δίκαιο προσδιορισμό των Ατομικών Δικαιωμάτων, η κυρία Περλεπέ ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει, ώστε να δικαιωθούν και όσοι παραγωγοί δεν υπέβαλλαν αίτημα αποζημίωσης από ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Δεκέμβριος 2001-Φεβρουάριος 2002).
Αλλωστε υπογραμμίζει η βουλευτής, η κακοκαιρία που έπληξε το νομό εκείνη την περίοδο, ήταν ένα πραγματικό και αναμφισβήτητο γεγονός και οι παραγωγοί της Εύβοιας υπέστησαν τεράστιες ζημιές, με σοβαρότατες απώλειες εισοδήματος και κατά συνέπεια πρέπει να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής βοήθειας και διευκόλυνσης από το κράτος.
|