Συνάντηση νέων από 5 χώρες πραγματοποιείται στη Λίμνη Ευβοίας με πρωτοβουλία του Δικτύου Μεσόγειος SOS, με την υποστήριξη του προγράμματος "Νεολαία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μέρος 33 νέοι, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Λίβανο.
Το θέμα της Συνάντησης είναι "Βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων " δηλαδή διαχείριση των φυσικών πόρων (θαλάσσιοι πόροι, ακτές, γη, νερό, δάση, πρώτες ύλες κλπ) με τρόπο ώστε να μην καταστρέφονται στο όνομα της ποσοτικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα να προστατεύονται και ταυτόχρονα να ευημερούν οι τοπικές κοινωνίες. Η πρόκληση της εποχής μας είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικών δραστηριοτήτων που θα ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις στις οικονομικές επιλογές. Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας η ευημερία της κοινωνίας θα στηρίζεται όχι στην όλο και μεγαλύτερη κατασπατάληση των φυσικών πόρων αλλά στην ορθολογική χρήση τους και στον όλο και μεγαλύτερο περιορισμό της σπατάλης τους μέσω:
- ανάληψης των ευθυνών των παραγωγών και καταναλωτών,
- ολοκληρωμένου οικολογικού σχεδιασμού,
- υιοθέτησης συστημάτων περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ελέγχου,
- προώθησης καθαρών τεχνολογιών καθώς και
- προγραμμάτων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων προϊόντων και υλικών.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Νέων γίνονται συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στελεχών των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, διατυπώνονται προτάσεις, κατατίθενται ιδέες όπως και ανταλλάσσονται εμπειρίες, για το πώς η οικονομική δραστηριότητα θα οδηγούν στην ευημερία της κοινωνίας χωρίς να καταστρέφει τη βάση της ζωής δηλ. το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες, επισκέπτονται, επίσης σημαντικές φυσικές περιοχές του Β. Ευβοϊκού, συνεργάζονται με τοπικούς φορείς και ψαράδες, ξεναγούνται στη βιώσιμη διαχείριση του δάσους, συζητούν με νέους περιοχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Β. Ευβοϊκού και τη δημιουργία επαγγελμάτων που θα βοηθήσουν ταυτόχρονα τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη μείωση της ανεργία ς στην περιοχή όσο και στη διατήρηση μακροχρόνια του υψηλής ποιότητας φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της Β. Εύβοιας και του Β. Ευβοϊκού.
Η Συνάντηση γίνεται στη Λίμνη γιατί παρουσιάζεται με ένα πρακτικό τρόπο ένα μοντέλο εναλλακτικού οικολογικού τουρισμού και ανταλλάσσονται εμπειρίες με τοπικούς φορείς για το πώς μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή. Γίνεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Ένωση Λιμνίων, Ψαράδες, τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς κλπ).
Στο πρόγραμμα δίνεται μεγάλη έμφαση όχι μόνο στη βελτίωση της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των νέων που συμμετέχουν, αλλά και στην γνωριμία με την περιοχή, τους κατοίκους και τους φορείς (τον Δήμο, τους Ψαράδες την Ένωση Λιμνίων, τους νέους που ζουν στην περιοχή κλπ) .
Μία γνωριμία που άφησε τους νέους που συμμετέχουν εντυπωσιασμένους όχι μόνο από το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από τις ξεναγήσεις που τους έγιναν στην παράκτια ζώνη, στο δάσος, στο Λαογραφικό Μουσείο αλλά και από την επαφή τους με τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι νέοι προχώρησαν σε ανοιχτές συζητήσεις με τους κατοίκους, σε καθαρισμούς των ακτών, σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, σε παρασκευή τοπικών φαγητών από τους νέους που συμμετέχουν.
Παράλληλα με την διεθνή συνάντηση νέων πραγματοποιήθηκε και συνεργασία του Δικτύου Μεσόγειος SOS με ομάδα 25 ατόμων από όλη τη Βόρεια Εύβοια, με την υποστήριξη του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει:
- να καταγραφούν οι φυσικές ομορφιές και τα προβλήματα της περιοχής
- να κατατεθούν προτάσεις για την διατήρηση επαγγελμάτων και τη δημιουργία νέων που στοχεύουν ταυτόχρονα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Στο τέλος Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει έντυπο υλικό που θα αφορά τις προτάσεις για "πράσινα οικολογικά" επαγγέλματα που αφορούν το Βόρειο Ευβοϊκό ενώ ταυτόχρονα θα παραχθεί και σχετική βιντεοκασέτα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Β. Ευβοϊκού. Η διάρκεια των συναντήσεων ήταν από την 1η Ιουλίου έως τις 15 του ίδιου μήνα.
|