Πηγή: Ελευθεροτυπία
Σε έναν ιστορικό παλαιό αλευρόμυλο που μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως οινοποιητική μονάδα θα στεγαστεί σύντομα το όνειρο του Δημήτρη και της Χαρίκλειας Μυταρά για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυκέντρου στη Χαλκίδα.
Το ζεύγος Μυταρά, που έχει προσφέρει ανεκτίμητες πολιτιστικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, φιλοδοξεί η γενναιόδωρη προσφορά του από πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και σπάνια κοχύλια, αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας, οι οποίες αναμένεται να αναπαλαιωθούν και να είναι επισκέψιμες.
Η «προίκα Μυταρά» αναμένεται να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πακέτο, έναν πόλο έλξης για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, θρησκευτικού και πολιτιστικού, αφού εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει το τζαμί του Εμίρ Ταδέ, το Αρχοντικό της οδού Πάιδων, την κατοικία του «Πασά του Νεγρεπόντου», το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το δικαστικό μέγαρο με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, το Κόκκινο Σπίτι και το σπίτι με τα αγάλματα όπου γεννήθηκε ο Νίκος Σκαλκώτας, το σπίτι του Βάιλου, το παλαιοχριστιανικό μνημείο της Αγίας Παρασκευής κ.ά.
Ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Μουσείο του Δημήτρη Μυταρά ήταν η ιστορική περιοχή όπου το 1909 ιδρύθηκε ο αλευρόμυλος «Δήμητρα» με την επωνυμία Αφοί Ζάχου-Ι.Ν.Καλλιμάνης και Σία. Αργότερα η εταιρεία με νέους μετόχους μετονομάστηκε σε «Ανώνυμος Εταιρεία Αλευροποιίας». Την ίδια χρονιά αρχίζει και η κατασκευή των στρατώνων στη Σχολή Πεζικού και το έργο αποπερατώνεται το 1911. Το εργοστάσιο αλευροποιίας κατασκευάστηκε μετά την αγορά των ιδιοκτησιών Αρίφαγα (1516) και Ισμαήλ Εγριποσλού (1517), που καταγράφονται στο σχέδιο πόλεως του 1840. Τα δύο μεγάλα τουρκικά κτίρια κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους κατασκευάστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ο αλευρόμυλος «Δήμητρα» ήταν πετρόχτιστος στα πρότυπα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εποχής και αποτελούνταν από δύο πτέρυγες. Η μία διώροφη και η άλλη τετραώροφη. Είχε ομοιότητες κατασκευαστικές με το εργοστάσιο Αρέθουσα στον Αγιο Στέφανο.