Το ελληνικό γραφείο της «Γκρινπίς» σε έκθεση με τίτλο «Ποιος φοβάται την αιολική ενέργεια», που έδωσε στη δημοσιότητα τονίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι σήμερα μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
Το ελληνικό γραφείο υποστηρίζει την πάγια αρχή του ότι ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
Η αιολική ενέργεια προστατεύει τον πλανήτη, καθώς αποφεύγονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο κλίμα. Κάθε εγκατεστημένο μεγαβάτ (MW) αιολικής ενέργειας στη χώρα μας αποσοβεί την έκλυση 3-3,5 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η λειτουργία ενός τυπικού αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW, προσφέρει ετήσια την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται 11.000 οικογένειες και εξοικονομεί περίπου 3.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου».
Υπενθυμίζεται ότι στο Κιότο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε ότι το 2010 θα έχει μειώσει κατά 8% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στο πλαίσιο του καταμερισμού των ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πίεσε και πέτυχε να της επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% ως το 2010 - σε σχέση πάντα με τα επίπεδα του 1990.
«Είναι εμφανές ότι η σημερινή τάση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα οδηγήσει σε συνολικές αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από το στόχο του 25%, φτάνοντας στο 48-52% το έτος 2010, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».
H «Γκρινπίς» αναφέρθηκε επίσης και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές όπως στο δήμο Διρφύων, που τις θεωρεί υπερβολικές και εξωπραγματικές.
Οταν η κ. Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την προστασία του κλίματος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του τοπικού σταθμού 9,65 για την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, για την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, για τα αιολικά πάρκα που φυτρώνουν την επόμενη μέρα σε καμένες περιοχές, δε σχολίασε, αλλά επέμεινε στην αξία της αιολικής ενέργειας. Κανείς δεν αρνείται, όπως της επισήμανε και ο δημοσιογράφος, τη σπουδαιότητα των αιολικών πάρκων και κανείς στην Εύβοια δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση τους, αλλά στην άναρχη εγκατάστασή τους.
Η κ. Σιδερίδου προτίμησε να σταθεί σε κάποιες αστείες αντιδράσεις, που υποβαθμίζουν το πρόβλημα των ανεμογεννητριών και κάνουν τους Ευβοείς να φαίνονται το λιγότερο «γελοίοι» όπως ότι τα αιολικά πάρκα κάνουν τις κατσίκες γκέυ και να αποφύγει τους σκοπέλους. Ισως μια επίσκεψη στη Νότια Εύβοια να την έκανε να πάρει πιο σοβαρά τις αντιδράσεις των Ευβοέων.
|