Το Υπ. Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προωθούν προς έγκριση δεκάδες αιτήσεις νέων Αιολικών Σταθμών στη Νότια Εύβοια. Μετά την εγκατάσταση 31 Αιολικών Σταθμών ισχύος 272MW, στόχος των αρμοδίων είναι η εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών για την επιπλέον παραγωγή ισχύος 650MW. Παράλληλα η ΔΕΗ θα κατασκευάσει δεύτερη γραμμή υπερυψηλής τάσης με 9 υποσταθμούς για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από τους νέους Αιολικών Σταθμών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες αιολικής ενέργειας διαγκωνίζονται στον αγώνα να κερδίσουν την πολυπόθητη έγκριση και μαζί την επιχορήγηση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από το Γ΄ ΚΠΣ. Όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες κατά τόπους αντιδράσεις, οι τοπικές κοινωνίες αντιτίθενται στην περαιτέρω εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών από άκρη σε άκρη της Νότιας Εύβοιας.
Το δίκαιο αίτημα των φορέων προς το Υπ. Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, να σταματήσουν κάθε εγκατάσταση πέραν των 31 Α/Σ, δεν έχει ληφθεί στοιχειωδώς υπόψη. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς προσποιούνται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι τάζουν αντισταθμιστικό όφελος 2% στους Δήμους.
Η μόνη πλέον λύση που απομένει στις τοπικές κοινωνίες είναι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουν τον έλεγχο της ασύδοτης εγκατάστασης σε βάρος της Νότιας Εύβοιας. Η ΤΕΔΚΕ (Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ευβοίας) ετοιμάζει σχετική καταγγελία μέσω του δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.
Ο ΣΠΠΕΝΚ σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αετού και Γραμπιά έχει αποστείλει ξεχωριστή καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά κάθε εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού εντός και πλησίον της προτεινόμενης προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000. Ασφαλώς οι παραπάνω καταγγελίες είναι ένα νόμιμο μέσο αντίδρασης, αλλά η τύχη της Νότιας Εύβοιας κρέμεται από τα χέρια των ίδιων των κατοίκων της. Εξαρτάται πλέον από τη δυναμική στάση τους και τη συσπείρωση τους σ' ένα κοινό αγώνα για να μην αλλοιωθεί η ευβοϊκή γη από ανεμογεννήτριες, σύρματα και πυλώνες.
Είναι η αιολική ενέργεια η μοναδική λύση; Η αιολική ενέργεια έχει επιβληθεί στην κοινή γνώμη σαν ένα είδος ολικής λύσης που συνεισφέρει στην ελάττωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και εγγυάται επαρκή ενέργεια για το μέλλον. Μη κυβερνητικοί οργανισμοί από την Ουαλία, το μανιφέστο του Darmstadt που υπογράφουν 60 Γερμανοί καθηγητές και το παράδειγμα της Καλιφόρνιας εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας. Κατ' αρχήν η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας επειδή η παραγόμενη ενέργεια από τον άνεμο παραμένει συγκριτικά χαμηλή. Eπιπλέον, ο ηλεκτρισμός που παράγεται από την αιολική ενέργεια δεν είναι συνεχής, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών. Στη Γερμανία περισσότερες από 5000 ανεμογεννήτριες παράγουν λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Η αιολική ενέργεια παρουσιάζει μια πολύ μικρή συνεισφορά σε σχέση με την αλματώδη αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια. Στην Καλιφόρνια η λειτουργία χιλιάδων ανεμογεννητριών δεν εμπόδισε τη γενική διακοπή ρεύματος από αδυναμία κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)
|