Το 1992 η παλαιοντολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Αθηνών κτύπησε με ενδιαφέρον μέσα στο πανέμορφο δάσος της Κερασιάς. Τα εντυπωσιακά ευρήματα άρχισαν να έρχονται στο φως σιγά σιγά. Οι πρώτες ανασκαφές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 10 χρόνια από έλληνες και ξένους συναδέλφους είχαν ήδη ξεχαστεί. Οι βελόνες και τα μικροεργαλεία απομάκρυναν με προσοχή το χώμα. Στο φως άρχισαν να έρχονται ποικίλα ευρήματα τα οποία για πρώτη φορά αντίκριζε το ανθρώπινο μάτι.
Το Τοπικό Συμβούλιο εντυπωσιασμένο χρηματοδοτεί την συνέχιση των ανασκαφών που δοκιμαστικά ξεκίνησαν με χρηματοδότηση του Ε.Α.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα το τοπικό Συμβούλιο, και ο πρόεδρος του Π. Ενωτιάδης στηρίζει και συνυπογράφει πρόταση του επιστημονικού υπευθύνου Γ. Θεοδώρου προς την Γ.Γ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με κοινή υπουργική απόφαση. Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώνεται με δυσκολία εντός του προβλεπόμενου χρόνου καθώς οι αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στον Δήμο Νηλέως και προκαλούνται καθυστερήσεις. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε κανονικά τον Ιούνιο του 2000 με την προκαταβολή της Γ.Γ.Ε.Τ. Ελπίζουμε ότι, έστω την τελευταία στιγμή θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και με την συμπαράσταση του Δήμου Νηλέως και του Δημάρχου κου Ι. Περήφανου θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων (μέχρι Οκτ. 2001) παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση.
Είναι φανερό ότι οι ανασκαφές θα πρέπει να προχωρούν σημαντικά παράλληλα και ανάλογα με τις εργασίες ολοκλήρωσης του εκθεσιακού χώρου έτσι ώστε να παρουσιαστεί σε όλο της το μεγαλείο, η χλωρίδα και παλαιοπανίδα της Βορείου Ευβοίας.
Στην Κερασιά Ευβοίας τα απολιθωμένα οστά που έρχονται σιγά - σιγά στο φως και συντηρούνται με πολλές προσπάθειες αποκαλύπτουν σταδιακά το μεγαλείο του Ευβοϊκού παρελθόντος. Οι απολιθωματοφόρες θέσεις απλώνονται σε μια μεγάλη περιοχή, ενώ συνεχώς εντοπίζονται νέα σημεία όπου θα πρέπει να κτυπήσει η παλαιοντολογική σκαπάνη. Το αναμενόμενο υλικό αναμένεται να είναι εντυπωσιακό, καθώς εκτός από τα ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΩΤΑ (Μαστόδοντα), τα ΠΕΡΙΣΣΟΔΑΚΤΥΛΑ (Equidae (Ιππάρια), Rhinocerotidae (Ρινόκεροι), Ancylotheriinae (Ανκυλοθήρια), ΑΡΤΙΟΔΑΚΤΥΛΑ (Bovidae (Διάφορα Βοοοειδή), Girrafidae (Τρία είδη Καμηλοπαρδάλεων) Suidae (Χοίροι) τα ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ (Felidae (Μαχαιρόδοντες), Hyaenidae (Ύαινες, Ικτιθήρια), και τους Ορυκτερόποδες, η παρουσία των οποίων ήδη σταδιακά τεκμηριώνεται θα έλθουν στο φως ευρήματα ποικίλων άλλων Σπονδυλοζώων ανάμεσα στα οποία περιμένουμε οστά από απολιθωμένες γιγαντιαίες χελώνες, ελάφια, πιθήκους, στρουθοκαμήλους, ύρακες, δεινοθήρια, κλπ. που όπως είναι γνωστό έζησαν στο Ανώτερο Μειόκαινο της Ελλάδος πριν από περισσότερα από 6 έως 7 εκατομμύρια χρόνια. (Πηγή: Βόρεια Εύβοια)
|