Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Περιφ. Τμήματος Ανατολικής Στερεάς, κ. Ρουσόπουλος απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αναγνωστάκη σχετικά με το θέμα της δημοτικής αγοράς της Χαλκίδας.
"Η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Περιφ. Τμήματος Ανατολικής Στερεάς στη συνεδρίαση της 15 Μαρτίου 2005 ασχολήθηκε με το θέμα της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας.
Μετά από διαλογική συζήτηση, αναλυτική και ουσιαστική λαμβάνοντας υπ΄ όψιν όλους τους παράγοντες όπως, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και λειτουργικούς της πόλης της Χαλκίδας, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω, συμβάλλοντας στον γενικότερο προβληματισμό για το θέμα αυτό, τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των Φορέων της πόλης και του Νομού. Αυτή την παρέμβασή του το Ο. Ε. Ε. την κάνει νομιμοποιούμενο από το γεγονός ότι, είναι θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας και κατ΄ επέκταση των Φορέων που ασκούν εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα τα οποία είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.
1. Υπάρχει άμεση ανάγκη να προταχθεί το κλείσιμο της Αγοράς και της κατεδάφισης όσων σημείων είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα διότι προσβάλλουν την μορφή, τη λειτουργία της αλλά και την ιστορία της πόλης.
2. Αναπαλαίωση πέτρινων τμημάτων και σημείων που έχουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον ώστε, με ήπιες παρεμβάσεις με πολιτιστική και περιβαλλοντική ευαισθησία, να δημιουργηθούν στη θέση της Αγοράς τμήματα της παράδοσης της πόλης και της Εύβοιας όπως, εκθεσιακοί χώροι παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού, παραδοσιακό καφενείο και χώροι γενικά που να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία της πόλης και της Αγοράς, ως χώρου έκφρασης, επαφής, λόγου, επεξεργασίας ιδεών δράσης του πνεύματος και επικοινωνίας, με την παράλληλη λειτουργία χώρων αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού. Με παρεμβάσεις ισόγειων κατασκευών που θα συνθέσουν παλαιά παραδοσιακά σημεία με αναπαλαιώσεις, μαζί με το νέο το σύγχρονο, σε μια ισορροπημένη λειτουργία, χρήσιμη στους πολίτες και αντάξια της πόλης. Οι όποιες επιχειρηματικές λειτουργίες να γίνουν από την ΔΕΠΑΧ κρατώντας τον κοινωνικό - πολιτιστικό της παρεμβατικό χαρακτήρα.
3. Καμία λειτουργία Αγοράς με την σημερινή της μορφή περιορισμένη ή μεγάλη ή σύγχρονη δεν πρέπει να λειτουργήσει μετά τις παρεμβάσεις.
Η οικονομική προσφορά μιας αγοράς που δεν εξυπηρετεί, λόγω και του κυκλοφοριακού προβλήματος, όλους τους πολίτες σε συνδυασμό με το ότι το σημείο λειτουργίας της μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της πόλης και την ταυτότητά της, δεν είναι ικανή να μας πείσει ότι είναι αναγκαία και προσοδοφόρος. Σημειωτέων ότι δεκάδες επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε ίδια ή παρεμφερή επαγγέλματα και λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο γειτονιάς ανταλλάσσοντας με τους πελάτες έθιμα εμπιστοσύνης, αδελφικότητας και αλληλεγγύης και οι οποίοι με άνισους όρους αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό.
4. Σε περίπτωση που κριθεί να λειτουργήσει στην πόλη Αγορά, με την σημερινή της μορφή, τότε προτείνουμε αυτή να γίνει σε περιφερειακό σημείο της πόλης, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση και προβλήματα. Αλλωστε η λειτουργία εδώ και χρόνια της αγοράς Χονδρικού Εμπορίου, η οποία λειτουργεί στον Αγιο Στέφανο, αν και όταν μεταφέρθηκε υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και που σήμερα δεν νομίζουμε πως υπάρχει κανείς που να θέλει να λειτουργήσει στο χώρο της Αγοράς, έδειξε πως τολμηρές αποφάσεις σε βάθος χρόνου γίνονται καθολικά αποδεκτές.
Τέλος πιστεύουμε πως με την δημόσια παρέμβαση μας για ένα θέμα ζωτικό για τη λειτουργία της πόλης θα συμβάλουμε στην όσο το δυνατό καλλίτερη και χρησιμότερη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που στο τέλος είναι αρμόδιο για την τελική κρίση."
|