Με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά και Ιωάννη Διαμαντίδη κατατέθηκε στην Βουλή από 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν. 2737/1999 «Μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων και άλλες διατάξεις».
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου με τον Ν. 2737/1999, που διέπει τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων, την πενταετία που πέρασε έγιναν θετικά βήματα πλην όμως οι μεταμοσχεύσεις δεν έχουν αυξηθεί όσο θα επέβαλε η εξάλειψη του προβλήματος της μακροχρόνιας αναμονής των υποψηφίων ληπτών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται, η χώρα μας κατατάσσεται, στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα των πτωματικών δοτών.
Γι' αυτό και προτείνεται με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου η τροποποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας που διέπει τις μεταμοσχεύσεις. Συγκεκριμένα προτείνεται:
1. Να αυξηθούν οι ζώντες δότες με τη διεύρυνση των βαθμών συγγένειας μέχρι και τον 4ο Βαθμό. Επίσης να επιτραπεί σε άτομα που συνδέονται συναισθηματικά με ασθενή, να είναι δότες μετά από προηγούμενη απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας του Ε.Ο.Μ.
2. Να επιτραπεί σε συγγενείς που δεν μπορούν, λόγω ασυμβατότητας, να δώσουν μόσχευμα σε ασθενή - συγγενή τους, να κάνουν δωρεά προς τον ΕΟΜ, με αντάλλαγμα την πρόταξη του συγγενή τους στη λίστα του ΕΟΜ.
3. Να καθιερωθεί το 2006 σαν έτος δωρητών ιστών και οργάνων προκειμένου να προβληθούν τα θετικά των μεταμοσχεύσεων.
4. Από 1/1/2007 και εφεξής να εφαρμόζεται και στην χώρα μας πιο ευέλικτο σύστημα καταγραφής των δωρητών σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν έχουν δηλώσει μέχρι τον θάνατο τους ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δότες ιστών και οργάνων, να θεωρούνται, μετά το θάνατό τους, δότες και τέλος.
5. Στους ζώντες δότες συμπαγών οργάνων προς μεταμόσχευση, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που προβλέπονται από τους οργανισμούς ασφάλισης και την νομοθεσία, κατά 5 χρόνια.
Με τις αλλαγές αυτές στη νομοθεσία και με την ενεργοποίηση όλων των διατάξεων του νόμου 2737/1999, ιδιαίτερα των άρθρων 5 και 12, θα αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των μοσχευμάτων έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας. Από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναμένεται να προκύψει και οικονομικό όφελος τόσο στο Δημόσιο όσο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού η παραμονή ενός νεφροπαθούς στην αιμοκάθαρση κοστίζει πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.
Ο βουλευτής Δημήτρης Πιπεργιάς, που αναρρώνει στο Λαϊκό Νοσοκομείο, μετά την απόλυτα επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, στην οποία υπεβλήθη πριν από λίγες ημέρες, αναφερόμενος στην κατάθεση της πρότασης νόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχα έτοιμο το σχέδιο δράσης για τους νεφροπαθείς της χώρας μας, προτίμησα όμως να προχωρήσω, όταν θα είχα κάνει την επέμβαση, γιατί δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι ασχολείται κανείς με κάτι όταν ο ίδιος έχει το πρόβλημα. Φτιάξαμε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τον Γιάννη Διαμαντίδη ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος πριν από πέντε χρόνια, το οποίο υπέγραψαν 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το καταθέσαμε για συζήτηση στη Βουλή.
Σκοπός μας είναι να διευρυνθεί η γκάμα των δοτών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν εκτός από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλοι όπως εξαδέλφια, θείοι, φίλοι.
Στόχος είναι το 2006 να γίνει έτος δωρητών οργάνων και να κληθούν από τον πληθυσμό της χώρας, να δηλώσουν όσοι δεν επιθυμούν να είναι δωρητές, ώστε οι υπόλοιποι να θεωρούνται ως δωρητές.»
|