Οι μαθητές της Στ τάξης με τους δασκάλους τους στην αυλή του σχολείου τους.
Πρόγραμμα με θέμα «Τουριστικές γωνιές στην πόλη μου - Παραδοσιακά ξενοδοχεία» εκπονείται από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 12/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Αιδηψού, που την απαρτίζουν οι τάξεις Στ1 και Στ2, με το συντονισμό των δασκάλων τους Βασιλικής Φώτου και Γιάννη Μαυροζούμη.
Οι μαθητές με φόντο παραδοσιακά ξενοδοχεία της Αιδηψού.
Η Αιδηψός γνωστή ως κέντρο λουτροθεραπείας αλλά και γενικότερης σωματικής, πνευματικής και ψυχικής αναζωογόνησης προσέλκυε ανέκαθεν το τουριστικό ενδιαφέρον. Στα τέλη του 19ου αιώνα - αρχές του 20ου, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του κράτους για την ενεργοποίηση κι εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, μετατρέπεται σε λουτρόπολη ευρωπαϊκού τύπου. Τότε χτίζονται τα πρώτα πανέμορφα ξενοδοχεία που αποδεικνύουν την οικονομική της ευμάρεια. Ο Σκιαθίτης λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης τα περιγράφει ως εξής: «Μέγαρα ξενοδοχείων πολυώροφα και πολυμερή με εξώστας και ταράτσας και αυλάς, διηρημένα εις δωμάτια ευάερα και ευπρεπή».
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής με φόντο το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα που βρίσκεται κοντά στο σχολέιο τους.
Αυτά τα παλαιά ξενοδοχεία, είναι αντικείμενο μελέτης του παραπάνω προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησής του οι μαθητές θα διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από την αρχιτεκτονική αυτών των παραδοσιακών κτιρίων, θα μάθουν λεπτομέρειες για το καθένα χωριστά, τον τρόπο κατασκευής και συντήρησής τους, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο πέρασμα του χρόνου, την προσφορά τους στην τουριστική κίνηση του τόπου. Θα ασχοληθούν ακόμη με την αποτύπωσή τους ζωγραφίζοντάς τα στο χαρτί, θα τα φωτογραφήσουν και θα συζητήσουν με τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμη θα ασχοληθούν με το θερμαλισμό, γενεσιουργό αίτιο της τουριστικής ακμής της πόλης της Αιδηψού.
Ο γιατρός της πόλης κος Αγγελος Φιλίππου ομιλεί στα παιδιά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών.
Την παραπάνω προσπάθεια στηρίζουν προσφέροντας τις γνώσεις τους αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί της πόλης, ο Σύλλογος Ξενοδόχων, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, γιατροί, ο Δήμος και άλλοι φορείς.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κάνουν μετρήσεις στις ιαματικές πηγές της λουτρόπολης.
Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα, εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το έτος 2005.
|