Στη συζήτηση στη Βουλή πρότασης νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον ιαματικό τουρισμό, ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος ανέπτυξε τους λόγους που η κυβέρνηση απέρριψε το νομοσχέδιο καθώς και τις θέσεις, του υπό διαμόρφωση νέου νομοσχεδίου για τον ιαματικο - ιατρικό τουρισμό και θερμαλισμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός σημείωσε τις σημαντικές ελλείψεις του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την απορία του, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ είχε καταθέσει το ίδιο νομοσχέδιο προς ψήφιση επί των ημερών της το απέσυρε και δεν το ψήφισε.
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει, εξασφαλίζει την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού ώστε να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση σε όλη τη διάρκεια του έτους και να τονωθεί τόσο η τοπική οικονομία όσο και η περιφερειακή ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποτελεί το δόγμα του Υπουργείου και δέσμευση στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προτείνονται για πρώτη φορά, να συμπεριληφθούν δράσεις και νομικές πρόνοιες έτσι ώστε να διευκολυνθεί και η ανάπτυξη υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού που θα εκμεταλλεύονται και τις υπηρεσίες του τομέα της ψυχικής υγείας (χρόνιων προβλημάτων ύπνου, ανορεξίας, γεροντικές άνοιες κλπ.), πλαστικής χειρουργικής, νεφροπαθών σε κλινικές και νοσοκομεία εγκατεστημένα σε τουριστικές περιοχές.
Στα νέα πλαίσια ποιότητας, ο Υφυπουργός ανέφερε: "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ιατρικού - θεραπευτικού τουρισμού με επανακαθορισμό των επιχειρησιακών λειτουργιών, ανασχεδιασμό των υποδομών και ανάπτυξη νέων ιατρικών κέντρων στις τουριστικές μας περιοχές".
Σημαντικά ζητήματα, επίσης, όπως η αναγνώριση και η διαδικασία αναγνώρισης των Ιαματικών φυσικών πόρων, το πεδίο εφαρμογής, η χρήση και η κυριότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, η επιτροπή προστασίας ιαματικών φυσικών πόρων και η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας, το μητρώο ιαματικών φυσικών πόρων και πηγών, αλλά και της δημιουργίας εγκαταστάσεων με ειδικό σήμα λειτουργίας, καθώς επίσης του ελέγχου, επιθεώρησης και των κυρώσεων των επιχειρήσεων ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού, ρυθμίζονται με βάση τη νέα οργάνωση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ.
Τέλος με αυτό το νόμο, δημιουργούνται κίνητρα επενδυτικής δραστηριότητας σε ιδιώτες και δήμους που έχουν δυνατότητα ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές. Απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που θα αξιποιήσει τη μεταολυμπιακή προβολή της χώρας μας.
|