Πηγή: Ελευθεροτυπία Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης σταμάτησε το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», με το οποίο έχουν προστατευθεί, φωτιστεί και αναδειχθεί υποδειγματικά είκοσι κάστρα της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από το 1996 σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Πολλά κάστρα εγκαταλειμμένα και απαξιωμένα με χορταριασμένα τα μονοπάτια που οδηγούσαν σ' αυτά και ετοιμόρροπα τα αρχιτεκτονικά τους λείψανα, έγιναν επισκέψιμα με ασφάλεια και παροχή όλων των αναγκαίων υπηρεσιών. Μερικά από αυτά εκπλήσσουν τον ταξιδιώτη γιατί, ενώ βρίσκονται στη μέση του πουθενά, αποτελούν στολίδι στο νυχτερινό τοπίο και την πιο ζωντανή διαφήμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Γι' αυτό το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη ρωτώντας τον υπουργό Πολιτισμού γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα αυτό μετά την κυβερνητική αλλαγή, παρόλο που «υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες, με όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις έτοιμες για δημοπράτηση έργων (όπως π.χ. για τα κάστρα των Βόνιτσας, Καρύστου, Κασσιώπης, Κερκύρας, Μήθυμνας, Λέσβου, Ναυπάκτου, Κοσκινά Ικαρίας, Σαντορίνης, Ρίου, Αντιρρίου κ.λπ.)». Επίσης «υπήρχαν διαβεβαιώσεις τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από το Εθνικής Οικονομίας για χρηματοδότηση των έργων, λόγω της προηγούμενης εξαιρετικής συνεργασίας που είχαν με το ΤΑΠ», «ειδικότερα για τα έργα Ρίου και Αντιρρίου είχε προβλεφθεί η χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και συγκεκριμένα από το έργο κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου».
Η βουλευτής ρωτά προς τι η καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων και αν προτίθεται η κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα δαπάναις του Γ' ΚΠΣ και άλλων πηγών και αν θα επεκταθεί στα κάστρα της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είχε αποφασιστεί το 2003.
|