Πηγή: Ελευθεροτυπία Σαράντα μέτρα από τα τείχη του φρουρίου «Castello Rosso», του μνημείου που στεφανώνει (σε ύψος 450 μ.) τη γραφική παραλιακή πόλη της Καρύστου στην Εύβοια, θέλουν να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τοπικούς συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Η υπόθεση αυτή, όταν πρόσφατα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -γιατί το μνημείο είναι κηρυγμένο διατηρητέο (5/2/2004), δεν έχει όμως οριοθετηθεί ο περιβάλλων χώρος του και δεν έχει καθοριστεί ζώνη προστασίας γύρω του-, δεν κατέληξε σε έγκριση του αιτήματος των ιδιωτών να τους δοθεί άδεια να χτίσουν λόγω των έντονων ενστάσεων τοπικών φορέων. Αποφασίστηκε να γίνει αυτοψία από μέλη του Συμβουλίου ώστε να διαπιστωθεί αν όντως το υπό ανέγερσιν οικόπεδο βρίσκεται τόσο κοντά στο κάστρο. Η αυτοψία δεν έχει γίνει ακόμη, όπως πληροφορηθήκαμε χθες. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την προστασία του μνημείου εκφράζουν φόβους για την επικείμενη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση μιας περιοχής που παραμένει σε εκείνο το σημείο αδόμητη, με εξαίρεση μία μόνο οικοδομή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν ξέρει πώς ξεφύτρωσε εκεί.
Το θέμα «οικοδόμησης του περιβάλλοντος χώρου του "Castello Rosso"» απασχολεί την τοπική κοινωνία από πέρυσι. Με πρωτοβουλία του τοπικού τμήματος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών είχε οργανωθεί τον Μάρτιο του 2004 δημόσια συζήτηση που κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο υπέγραψαν ο δήμαρχος Καρύστου Θ. Καρύκας, οι πρώην δήμαρχοι Γ. Τσολάκης, Χρ. Παπαχατζής, Σπ. Πλατυμέσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Ανδρέλλου-Τσολάκη και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι εμποροβιοτεχνικών και άλλων συλλόγων.
Στο κείμενο του ψηφίσματος σημείωναν ότι «σκοπός της ενέργειάς τους είναι η προστασία του μνημείου από την επικείμενη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση, η οποία βλάπτει ανεπανόρθωτα την αισθητική του μνημείου και προσβάλλει την αισθητική ολόκληρης της πόλης της Καρύστου, στην κορυφή της οποίας κυριαρχεί σαν κόσμημα το "Castello Rosso". Επίσης, καταστρέφει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο και που αποτελούν συνέχεια του κάστρου, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ορατά και επιφανειακά».
Το «Castello Rosso» (κοκκινόκαστρο, όπως το ονόμασαν οι Φράγκοι) αναφέρεται ως το ισχυρότερο οχυρό της Φραγκοκρατούμενης Ελλάδας στα μέσα του 13ου αιώνα. Συνεπώς, το κράτος όφειλε να προχωρήσει στην αναστήλωση και αξιοποίησή του.
Το ζήτημα προέκυψε από την επέκταση των οικισμών Μύλων και Γραμπιά και την απόφαση του νομάρχη Ευβοίας «για τον καθορισμό ορίων και όρων και περιορισμό δόμησης του οικισμού Μύλοι και απόφαση για διόρθωση σφάλματος του Γραμπιά», όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, οπότε και αποφασίστηκε (12/5/2004) να ζητηθεί η τροποποίηση της απόφασης του νομάρχη ώστε να εξαιρεθεί ο περιβάλλων χώρος του μνημείου από τον οικισμό. Αργότερα προέκυψε πως η έκταση 150 στρεμμ. γύρω από το κάστρο είναι δημόσια. Ετσι τουλάχιστον διαβάζουμε σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Εύβοιας (24/11/2004), στην οποία απευθύνθηκε η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να ξεκαθαρίσει το μπέρδεμα γύρω από το ιδιοκτησιακό της περιοχής. Σημασία έχει να τηρηθούν οι νόμοι και να μην υπάρξει ερμηνεία τους κατά το δοκούν.
|