Για απραξία και αδράνεια στον τομέα της ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δ. Πιπεργιάς κατά την συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την ενέργεια στη Βουλή τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Στην τοποθέτηση του ο Δ. Πιπεργιάς ως κύριος εισηγητής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής στο ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να έχουμε επάρκεια παραγωγής που να καλύπτει την κατανάλωση στο σύνολό της επιβάλει την άμεση κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ο Δ. Πιπεργιάς. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο black out της 12ης Ιουλίου 2004 το οποίο όπως επισήμανε έφερε στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας όπου αναδείχθηκε το βασικότερο πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού, που είναι η ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς και οφείλεται στην ανάπτυξη της παραγωγής στο βορρά, όπου είναι τα πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα, ενώ η κατανάλωση είναι στο νότο.
Ενώ στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Ν.Δ. επεσήμανε αυτά προβλήματα και στις προγραμματικές τις δηλώσεις τόνιζε πως είναι κυβερνητική απόφαση να προχωρήσουμε με γοργό βηματισμό, να απελευθερώσουμε τις ενεργειακές αγορές και να προχωρήσουμε άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, δέκα μήνες μετά δεν έχει πράξει τίποτα με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας να είναι ορατό στο μέλλον. Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, η αδράνειά της, η απραξία της και οι εγκληματικές καθυστερήσεις συνθέτουν μια απαισιόδοξη εικόνα για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Επιπρόσθετα ο Δ. Πιπεργιάς αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της ΔΕΗ να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων της (σύμφωνα με το Ν. 3175/2003) με σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να έλυνε μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας. Ακόμα επέκρινε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης γιατί αρνείται να εκδώσει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Αττικής γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ δήλωσε ότι η προσπάθεια της διοίκησης της επιχείρησης να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της έφερε σε δεύτερη μοίρα τις αναγκαίες συντηρήσεις στα δίκτυα διανομής με άμεση συνέπεια εκτεταμένες διακοπές, λόγω βλαβών, σε πολλές περιοχές τις χώρας. Ενώ τόνισε πως απατιούνται έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς όπως αυτά που έγιναν στην Αττική ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σχετικά με το Φυσικό Αέριο ο Δ. Πιπεργιάς υπογράμμισε πως η διείσδυσή του στην αστική κατανάλωση βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή φάση με αποτέλεσμα η μεγάλη μάζα των καταναλωτών να στερείται της δυνατότητας να κάνει χρήση του νέου καυσίμου, ώστε να επέλθουν τα σημαντικά οφέλη στην εθνική μας οικονομία και στο περιβάλλον. Παρά τις κατά καιρούς πομπώδεις ανακοινώσεις από επίσημα υπουργικά χείλη για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας, οι σχετικές επενδύσεις το 2004 ήταν μικρές και αφορούσαν αποκλειστικά έργα που είχαν ξεκινήσει από παλιότερα. Πρακτικά κανένα νέο έργο δεν δρομολογήθηκε το 2004. Η ίδια κατάσταση επικρατεί για όλα τα μεγάλα έργα της ΔΕΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Γ΄ ΚΠΣ και αφορούν την κατασκευή νέων αγωγών και τη διασυνοριακή σύνδεση του δικτύου φυσικού Αερίου με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ. Επιπρόσθετα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η σημαντική καθυστέρηση στην εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία που επηρεάζουν καθοριστικά τις επενδύσεις σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δ. Πιπεργιάς δήλωσε: «Ξεκαθαρίστε, κύριοι της Κυβέρνησης, τους στόχους σας, συγκεκριμενοποιήστε τη σκέψη σας. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Η απραξία σας κοστίζει στην Οικονομία, κυρίως όμως κοστίζει στο μέλλον που οφείλουμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά με τα λιγότερα βαρίδια του παρελθόντος, κοστίζει στο μέλλον που διαμορφώνεται με τις πράξεις και όχι με την απραξία του παρόντος.»
|