Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" παρουσιάζουν έρευνα που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του TEI Πειραιά και που αποδεικνύει ότι κατά τον τελευταίο μισό αιώνα έχει μειωθεί η ποσότητα του βρόχινου νερού που πέφτει ετησίως στη χώρα μας και πως το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Σημαντική, μάλιστα, είναι και η μείωση - κατά περίπου 5 χιλιοστά ετησίως - του ύψους της βροχής που πέφτει στις περιοχές από τις οποίες υδροδοτείται η Αθήνα.
Οι Έλληνες ειδικοί συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τα ύψη βροχών τα οποία κατέγραψαν οι 23 σταθμοί της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που βρίσκονται ομοιόμορφα εγκατεστημένοι σε ολόκληρη τη χώρα. Τα στοιχεία αυτά αντλούνται από το 1950 μέχρι το 2000 και δείχνουν ότι στις 22 από τις 23 περιοχές όπου λειτουργούν οι σταθμοί, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων. Σε όλα τα σημεία καταγράφεται μείωση των μέσων ετήσιων τιμών βροχόπτωσης, εκτός από ένα που είναι ο Πύργος.
Οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση βροχοπτώσεων βρίσκονται στα βορειοδυτικά και είναι, για παράδειγμα, η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα. Ωστόσο, σημαντική μείωση έχει παρατηρηθεί και σε μέρη όπως η Κως, η Σκύρος, η Αλίαρτος, η Τρίπολη. H επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε, μάλιστα, και τον χρόνο κατά τον οποίο άρχισε σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, που επέφεραν σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων. Έτσι, στην Αλίαρτο η κλιματική αλλαγή συνέβη το 1967, στην Κέρκυρα το 1969, στα Ιωάννινα το 1973, στη Θεσσαλονίκη το 1983, στην Αλεξανδρούπολη το 1974, στην Κω το 1982, στο Αγρίνιο το 1974, στην Κοζάνη το 1984 και στη Σκύρο το 1982.
|