Ο Γιάννης Ζέρβας μέλος του Δ.Σ. ΟΕΕ Στερεάς Ελλάδας σε σχόλιό του για το νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρει τα εξής:
"Ο νέος αναπτυξιακός νόμος - εκτός των άλλων συζητήσιμων ρυθμίσεων - προβλέπει δύο αλλαγές που πλήττουν, όχι μόνο τα συμφέροντα των οικονομολόγων αλλά και τα συμφέροντα και δικαιώματα των φορολογουμένων οι οποίοι απαιτούν και δικαιούνται οι φόροι τους οποίους πληρώνουν να κατευθύνονται υπό τη μορφή επιδοτήσεων σε βιώσιμες, αποδοτικές και κοινωνικά αναγκαίες επενδύσεις.
Σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό προβλέπεται:
Α) Η αλλαγή του όρου οικονομική προμελέτη ή οικονομοτεχνική μελέτη (feasibility study κατά τα διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα) με τον αντιεπιστημονικό νεωτερισμό των «τεχνικο - οικονομικών μελετών», που δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν κατά το δοκούν από ανεύθυνους επενδυτές, «δήθεν μελετητές» και παντογνώστες τεχνικούς για τους οποίους ανοίγει ο δρόμος να υπογράφουν οικονομικές μελέτες ή «δήθεν οικονομικές» μελέτες.
Β) Η συνυπογραφή των αναφερθέντων «τεχνικο - οικονομικών μελετών», από εξειδικευμένο μηχανικό στο κύριο αντικείμενο της επένδυσης, γεγονός που αναμένεται να καταργήσει στη πράξη την απαιτούμενη σοβαρή οικονομολογική προσέγγιση για την βιωσιμότητα και αποδοτικότητα των υπό ένταξη επενδύσεων. Παραβλέπεται το γεγονός ότι ο Ν 2601/98 στο άρθρο 8, παρ.2 σαφώς και ορθώς προέβλεπε, ότι η οικονομοτεχνική μελέτη περιελάμβανε τεχνικά στοιχεία καθορισμένα με υπουργική απόφαση (τα οποία και υπόγραφαν οι μηχανικοί αντίστοιχων ειδικοτήτων).
Είναι σαφές ότι επιχειρήται να υποσκελιστεί ο κλάδος των οικονομολόγων και της οικονομικής επιστήμης και να υποταχθεί στο μη κυρίαρχο τεχνικό στοιχείο, που μπορεί να έχει την μια ή την άλλη τεχνολογία, την μια ή την άλλη προσέγγιση. Το κυρίαρχο όμως στοιχείο στην επιδοτούμενη επένδυση δεν είναι αυτό, αλλά αν η τελευταία είναι βιώσιμη οικονομικά και αποδοτική για τον επενδυτή και την κοινωνία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους οικονομολόγους αλλά και τις παρατάξεις που συμμετέχουν στη προεκλογική διαδικασία για τις εκλογές του ΟΕΕ να κινητοποιηθούν για να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις.
Θα περίμενε κανείς ότι η παράταξη του κυβερνητικού κόμματος - η καθ' όλα λαλίστατη ΔΗΚΙΟ - να πάρει θέση και να μας πει αν συμφωνεί με αυτές τις ρυθμίσεις που πλήττουν τα συμφέροντα των οικονομολόγων και των φορολογουμένων".
|