Ο Νόμος 84/84 που απαγόρευε την ίδρυση νέων βιομηχανιών στην Αττική ανατρέπεται βάναυσα από την ΡΑΕ. Πιο συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί αιτήσεις παραγωγή Η/Ε από φυσικό αέριο της τάξης των 17000 GVIH. Αυτό σημαίνει την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική με ρύπους της τάξεως των 9000 σε CO2, 14000 σε ΝΟ και 350 τόνους SO. Παράλληλα η έγκριση αυτών των αιτήσεων θα σήμαινε, την ανατροπή του ΠΔ 84/84 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το διάταγμα αυτό απαγόρευε τη δημιουργία νέων βιομηχανιών τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο κυρίως για λόγους περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης.
Είναι απαράδεκτο όταν ολόκληρες πόλεις της περιφέρειας (Αλιβέρι) απειλούνται με οικονομικό μαρασμό λόγω του κινδύνου κλεισίματος του ΑΗΣ, η ΡΑΕ να μελετά την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου με αυτόν το βάναυσο τρόπο και την ισοπέδωση της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης που το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει σαν θεμελιώδη αρχή της πολιτικής του.
Αυτή η απαράδεκτη τακτική της ΡΑΕ και του Υπ. Ανάπτυξης προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή Δημ. Πιπεργιά που με ερώτησή του ζητά από το Υπουργείο να τοποθετηθεί πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα.
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου ή όχι η ανατροπή του θεσμικού πλαισίου και η κατάργηση του 84/84. Πώς επιτρέπει στην ΡΑΕ να χαράσει με τον έμμεσο αυτό τρόπο την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί η ΡΑΕ δεν απέρριψε ως όφελος τις αιτήσεις και τις αφήνει σε εκκρεμότητα. Πώς είναι δυνατόν ενώ υπάρχουν πόλεις στην περιφέρεια όπως το Αλιβέρι που στην κυριολεξία καίγονται για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων τους η ΡΑΕ προωθεί την επιβάρυνση της Αττικής με επιπλέον μονάδες. Πώς είναι δυνατόν ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για μείωση των ρύπων (δακτύλιος, μονά-ζυγά, έλεγχος καυσαερίων κ.λ.π.) η ΡΑΕ εν μια νυχτί να επιβαρύνει την πρωτεύουσα σε τέτοιο βαθμό. Ολα αυτά ερωτήματα ζητούν απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως επισημαίνει και με την παρέμβασή του ο Δημ. Πιπεργιάς.
|