Σύντομα θα εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα επανέλθει το δικαίωμα στις χήρες να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου δια βίου, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Η είδηση προέκυψε από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Δημήτρη Πιπεργιά με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο στις 12 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του ο Δ. Πιπεργιάς αναφέρθηκε στην κοινωνική αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος των κάτω των 40 ετών χηρών αφού σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν. 2676/99 τους καταβάλλεται σύνταξη για μια τριετία και επαναχορηγείται ολόκληρη μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους. «Η διάταξη αυτή δημιουργεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι νεότερες των 40ετών διατελούσες εν χηρεία γυναίκες μένουν στην ουσία χωρίς έσοδα (εφόσον δεν εργάζονται) για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 23 χρόνων» επισήμανε ο βουλευτής. Ακόμα δήλωσε ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών συντηρεί παιδιά και όταν σταματήσει η χορήγηση της σύνταξης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ο Δημήτρης Πιπεργιάς τόνισε στον υπουργό ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να σταματήσει η κοινωνική αδικία. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε: «Η ρύθμιση του ζητήματος πρέπει να είναι σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτ' όλα να προστατεύει εκείνες τις περιπτώσεις που από εισοδηματικής πλευράς μένουν γυναίκες χήρες τελείως ξεκρέμαστες, μένουν κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς καθόλου εισόδημα και χωρίς εργασία, άρα να τους καλύψει με εισόδημα και στις ηλικίες που όταν πεθαίνει ο σύζυγος είναι κάτω των σαράντα. Ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό προτιμησιακό καθεστώς, όπως συμβαίνει με άλλες κατηγορίες ανέργων, όπως παραδείγματος χάρη οι πολύτεκνοι ή τα άτομα με αναπηρίες, για την εύρεση εργασίας στις γυναίκες που διατελούν σε χηρεία και οι είναι κάτω των 40 ετών αφού είναι πολλές φορές δύσκολη η εύρεση εργασίας για αυτές η πλειοψηφία των οποίων είναι ανειδίκευτες και ξεκομμένες από την παραγωγή.»
Στην απάντησή του ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 40 ετών για τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου του συζύγου τους. Επιπρόσθετα οι δικαιούχοι θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σχετικά με το ύψος της σύνταξης ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και ότι θα ανακοινωθεί μόλις καθοριστεί. Ακόμα συμφωνώντας με το δίκαιο αίτημα του Δ. Πιπεργιά δήλωσε ότι θα αναζητηθεί η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τις χήρες νεαρής ηλικίας. Κλείνοντας ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι το ενδιαφέρον που δείχνει ο Δ. Πιπεργιάς για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα τον τιμάει και τον διαχωρίζει.
Ο Δ. Πιπεργιάς εξέφράσε την ικανοποίηση του για αυτή τη θετική εξέλιξη και δήλωσε ότι περιμένει να έρθει η σχετική ρύθμίση προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να υλοποιηθούν τα όσα δήλωσε ο υπουργός.
|