Ο Δημήτρης Πιπεργιάς αισθάνεται δικαιωμένος καθώς οι θέσεις που κατά καιρούς είχε υποστηρίξει για την ανάγκη κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι και την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο έγιναν ευρύτερα αποδεκτές.
Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στέργιος Νέζης με εισήγηση του προς το Δ.Σ. της επιχείρησης αναφέρει ότι η στρατηγική θέση του ΑΗΣ Αλιβερίου παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση νέας μονάδας και επισημαίνει ότι: «Η ύπαρξη λιμενικών εγκαταστάσεων δίνει τη δυνατότητα για επιλογή μεταξύ διαφορετικών καυσίμων. Έτσι, ο ΑΗΣ Αλιβερίου παρέχει την προοπτική ανάπτυξης ενός δεύτερου μεγάλου ενεργειακού κέντρου στο Νότιο Σύστημα, παρόμοιου με αυτό του Λαυρίου». Επίσης ότι: «Η πλέον συμφέρουσα λύση για εγκατάσταση νέου παραγωγικού δυναμικού στο Νότιο Σύστημα είναι Συνδιασμένος Κύκλος με καύσιμο φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Αλιβερίου.
Η λύση αυτή σε συνδυασμό και με την προοπτική ανάπτυξης του ΑΗΣ Αλιβερίου σε μεγάλο ενεργειακό κέντρο του Νότου, απαιτεί και την ανάπτυξη νέων υποδομών δηλαδή
- την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου έως το Αλιβέρι
- την αναβάθμιση, ενίσχυση και επέκταση των υπάρχουσων Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.)»
Σχετικά με τα δίκτυα Φυσικού Αερίου και μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο κ. Νέζης αναφέρει:
- «Η ΔΕΠΑ έχει συναινέσει για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Αλιβερίου με φυσικό αέριο αφού στις αποφάσεις της συμπεριλαμβάνεται η τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής. Ήδη εξετάζονται λύσεις τροφοδοσίας του Σταθμού με αγωγό ικανότητας τροφοδοσίας δυο ή και τριών μονάδων ισχύος 400 MW η κάθε μια.
- Η ΓΔ/Μ (Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς) μελετά τη δυνατότητα σύνδεσης του ΑΗΣ Αλιβερίου σε πρώτη φάση με διπλή υποβρύχια καλωσιακή και εναέρια γραμμή 400 KV. Η γραμμή αυτή θα είναι διπλού κυκλώματος και θα οδηγεί την ισχύ ακτινικά μέχρι τη γραμμή Λάρυμνα - Αγιος Στέφανος. Η διαστασιολόγιση της κάθε σύνδεσης θα είναι ικανή να καλύπτει δυο νέες μονάδες 400 KW η κάθε μια. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λύση είναι εφικτή με κόστος περίπου 80 εκατ. € εντός χρονικού ορίζοντα που θεωρητικά ανέρχεται σε τρία χρόνια, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή του θέματος. Στη συνέχεια και με την προοπτική μελλοντικής ανάπτυξης του ενεργειακού κέντρου, οι Υπηρεσίες ΓΔ/Μ, σε συνεργασία με το ΔΕΣΜΗΕ θα μελετήσουν την περαιτέρωηλεκτρική διασύνδεση του Αλιβερίου με το ηπειρωτικό Σύστημα μέσω και δεύτερης Γραμμής Μεταφοράς διπλού κυκλώματος 400 KV.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά θα ενισχύσουν το Νότιο Σύστημα και θα είναι πλέον δυνατή η μεταφορά ενέργειας από τον ΑΗΣ Αλιβερίου χωρίς να ανακύπτουν προβλήματα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων στην Εύβοια που προκαλούν μείωση της ενεργού παραγωγής του ΑΗΣ για παραγωγή αέργου ισχύος.»
Η μονάδα θα ενταχθεί παραγωγικά στο σύστημα το 2008. Ο χρόνος κατασκευής της είναι 30 μήνες από την υπογραφή της αντίστοιχης Σύμβασης και οι αδειοδοτικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια ενός έτους (2005).
Όσον αφορά της μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Αλιβερίου προβλέπεται από το 2008 και μετά - με την προϋπόθεση ότι θα έχει ενταχθεί νέα ισχύς στο σύστημα ύψους 800 MW - να λειτουργούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ουσιαστικά θα επέχουν θέση μονάδων ψυχρής εφεδρείας.
Με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο προδιαγράφεται η προοπτική ανάπτυξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι με καύσιμο λιθάνθρακα αφού στην εισήγηση αναφέρεται: «Η κατασκευή ανθρακικών μονάδων στο Αλιβέρι για την περίοδο μετά το 2011, είναι ενδιαφέρουσα λύση δεδομένου ότι υφίσταται κατάλληλη λιμενική εγκατάσταση υποδοχής άνθρακα και η δυνατότητα διάθεσης της τέφρας στην παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να εξετασθεί συνεκτιμώντας την εξέλιξη της ζήτησης, των τιμών των καυσίμων, της διαδικασίας της εμπορίας ρύπων και του ρυθμού εισόδου νέων ανεξάρτητών παραγωγών».
Τέλος στην εισήγηση τονίζεται ότι: «Στις σημερινές συνθήκες ο παράγοντας της αποδοχής ή μη από την τοπική κοινωνία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο επιλογής της θέσης για το νέο παραγωγικό δυναμικό. Η συνθήκη αυτή ικανοποιείται απόλυτα στον ΑΗΣ Αλιβερίου, όπου σήμερα λειτουργούν δυο πεπαλαιωμένες μονάδες 150 MW με καύσιμο μαζούτ, οι οποίες είναι υποψήφιες για θέση σε ψυχρή εφεδρεία. Οι τοπικές Δημοτικές αρχές, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και οι Βουλευτές του Νομού Ευβοίας, έχουν επανειλημμένως εκδηλώσει την επιθυμία συνέχισης και περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο Αλιβέρι».
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ αναμενόταν να συνεδριάσει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει την απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε για την Τρίτη 9 Νοεμβρίου.
Ο Δημήτρης Πιπεργιάς ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις δήλωσε: «Η μετεξέλιξη του ΑΗΣ Αλιβερίου σε Ενεργειακό Κέντρο έπρεπε για πολλούς λόγους να είχε ήδη συντελεστεί. Κάλιο αργά όμως παρά ποτέ. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό ότι ανοίγει η συζήτηση για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (Σκάλα Λιθάνθρακα - Τσιμεντοβιομηχανία - Παράδοση - Υποδομές) στην παραγωγή της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η συζήτηση δεν είχε αποδέκτες μέχρι πρότινος. Η συστράτευση των δυνάμεων του νομού προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές στο πρόγραμμα είναι πλέον αναγκαία προτεραιότητα.»
|