Συζητήθηκε στη βουλή ερώτηση του βουλευτή Δ. Πιπεργιά σχετικά με το έργο κατασκευής του αγωγού μέσης πίεσης φυσικού αερίου προς τη Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν ευχάριστα νέα για το Αλιβέρι, που αφορούν τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
Η ερώτηση του κ. Πιπεργιά έχει ως εξής:"Με επιστολή σας στις 24 Ιουνίου 2004 όπως και με σχετικό δελτίο τύπου με ενημερώσατε για την απόφαση της ΔΕΠΑ Α.Ε. να κατασκευάσει νέα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου προς τη Χαλκίδα και δέκα ακόμα περιοχές στην επικράτεια. Στο έργο όμως επέκτασης του δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου στην Εύβοια για βιομηχανικούς καταναλωτές έχει σημειωθεί εμπλοκή με την έκδοση της υπ' αριθμ. 737/2.2.2004 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με την απόφαση αυτή εξομοιώνεται κατά απαράδεκτο τρόπο το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου προς τη Χαλκίδα, που είναι δίκτυο μέσης πίεσης με κλάδο, που αφορά δίκτυο υψηλής πίεσης και διατάσσεται η αναστολή του σχετικού διαγωνισμού για ένα έτος.
Είναι προφανές ότι η εμπλοκή στο σχετικό διαγωνισμό ανατρέπει τους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ για τη δημιουργία υποδομών διανομής φυσικού αερίου για βιομηχανική αστική χρήση με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας όπως είναι το συμφέρον της Εθνικής Οικονομίας.
Ερώταται ο αρμόδιος Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου για βιομηχανική αστική χρήση στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας;"
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης απάντησε τα εξής:"Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου 737/2004 ανέστειλε τη διενέργεια του διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού μέσης πίεσης φυσικού αερίου προς τη Χαλκίδα για ένα χρόνο από την ημερομηνία της δημοσιεύσεώς της 2 Φεβρουαρίου 2004. Η κύρια αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 19 Ιανουαρίου 2005.
Βέβαια η απόφαση αυτή του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκρινε κατά πιθανολόγηση και αυτό είναι δικονομικά αποδεκτό. Η αναστολή όμως αυτής της διαδικασίας του διαγωνισμού δεν εμποδίζει τη ΔΕΠΑ να συνεχίζει τους σχεδιασμούς της και φυσικά με βάση αυτό, στις 31 Αυγούστου 2004 στελέχη της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ συνεδρίασαν και η ΔΕΠΑ έγινε κοινωνός των σχεδίων της ΔΕΗ και των προθέσεών της για Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Αλιβέρι.
Μετά απ' αυτό φυσικά και την πρόθεση της ΔΕΗ, τα σχέδια της ΔΕΠΑ φαίνονται πραγματικά να αλλάζουν. Ο σχεδιασμός του αγωγού μέσης πίεσης για να εξυπηρετηθεί η ενδεχόμενη αυτή μονάδα η οποία στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ είναι για το 2008- φαίνεται πλέον να στρέφεται προς την υψηλή πίεση. Επομένως, δεν έχει καμία σχέση και η απόφαση τελικά του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Θα ήθελα να πω ότι ήδη από τη ΔΕΠΑ προχωρεί ο σχεδιασμός και μιλάει για μία εξ αυτών όδευση που έχει μήκος 76,6 χιλιόμετρα σε χερσαίο έδαφος και 0,6 υποθαλάσσια και φαίνεται να είναι η πιο πιθανή για να συνεχίσει μετά από αυτή την όδευση και η μελέτη.
Επίσης, θα ήθελα να πω για το θέμα της δεύτερης ερώτησης που μιλάμε για τις δικαστικές διενέξεις που παρεμποδίζουν τα έργα, ότι υπάρχει απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα ήθελα να σας τη διαβάσω, εγώ δεν θα μπορούσα να τη σχολιάσω: Ότι το θέμα αυτό εξετάζεται ήδη από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συστάθηκε με την υπ' αριθμόν 54711/3-5-2004 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης με σκοπό τη μελέτη και εισήγηση μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.
Θα πρέπει εδώ μόνο να σας πω ότι είναι γεγονός ότι πάρα πολλές φορές τα δικαστήρια και ιδιαίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ίσως όχι μόνον αυτά, αλλά να φταίνε και οι υπηρεσίες- στέκονται τροχοπέδη στην εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Είναι κάτι που προβληματίζει την Κυβέρνηση και φυσικά συζητούνται διάφορες προτάσεις για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, η οποία έχει ανάγκη από επενδύσεις και που δεν θα πρέπει για λόγους όχι πολύ σημαντικούς, να καθυστερούν για πάρα πολύ χρονικό διάστημα".
Ο κ. Πιπεργιάς παίρνοντας πάλι το λόγο, είπε:"Κύριε Πρόεδρε, μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Εγώ ρώταγα για τον αγωγό μέσης πίεσης του δικτύου φυσικού αερίου προς τη Χαλκίδα και ο Υπουργός σήμερα μου ανακοινώνει ευχάριστη είδηση, ότι πρόκειται να κάνουμε αγωγό υψηλής πίεσης και Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αλιβέρι. Θετική εξέλιξη.
Βέβαια εγώ σχολίαζα την απαράδεκτη εμπλοκή του δικτύου φυσικού αερίου μέσης πίεσης. Μία απαράδεκτη εμπλοκή που επιχειρήθηκε από ιδιωτικά συμφέροντα και που κρίθηκε κατά απαράδεκτο τρόπο από ένα δικαστή, ο οποίος εξομοίωσε ανόμοια πράγματα.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν μπορεί τέτοιες αποφάσεις να μένουν ασχολίαστες, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να βλέπει τέτοιες αποφάσεις και να ποιεί τη νήσσα, όταν μάλιστα σε παρόμοια έργα ο κ. Κοπελούζος και η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS -που διεκδικεί το έργο- δίνει τιμές τριπλάσιες της αγοράς. Είναι γνωστό ότι ο αγωγός που προκήρυξε η ΔΕΠΑ -και πολύ σωστά το έκανε- από την Αλεξανδρούπολη προς τους Κήπους έδωσε τίμημα μικρότερο κατά 1/3 του τιμήματος που προσέφερε ο κ. Κοπελούζος για το τμήμα του αγωγού Αλεξανδρούπολη-Κομοτινή. Εδώ προκύπτουν ζητήματα. Επί αυτών των ζητημάτων, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει σαφής τοποθέτηση της Κυβέρνησης.
Όταν μιλάει το προσάρτημα που έχει γίνει νόμος για ανταγωνιστικές τιμές, να μας πει η Κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει πίσω στους όποιους αγωγούς δοθούν στην ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS από τις ανταγωνιστικές τιμές που κατακτώνται πλέον με διαγωνισμούς της αγοράς.
Καλοδεχούμενος ο αγωγός υψηλής πίεσης, αλλά ο αγωγός υψηλής πίεσης προς τη Χαλκίδα κατά μεγαλύτερο μέρος θα εκτελεστεί από την «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS». Και η τιμή να είναι ανταγωνιστική, κύριε Υπουργέ και βέβαια οι προδιαγραφές του αγωγού να είναι τέτοιες ώστε το ενεργειακό κέντρο Αλιβερίου να μην έχει προοπτική μόνο μίας μονάδας, αλλά να έχει προοπτικές πολλών μονάδων, όπως αυτό επιβάλλεται από την ισορροπία που χρειάζεται το σύστημα μεταφοράς για να κρατηθεί και να μην έχουμε άλλα μπλακ-άουτ".
Ο υφυπουργός κ. Σαλαγκούδης απάντησε τα εξής: "Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Πιπεργιάς φαίνεται ότι δεν ξέρει τη βασική αρχή των δημοκρατικών διαχωριστικών εξουσιών και μίλησε για την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη.
Κύριε Πιπεργιά, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Έβγαλε αυτή την απόφαση. Επειδή ακριβώς μας ταλανίζουν και οι αποφάσεις, ιδιαίτερα του Συμβουλίου της Επικρατείας -το ίδιο πρόβλημα είχατε και εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση- θα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο.
Προσέξτε, πάρα πολλές φορές έχω αναλάβει να υπερασπιστώ θέματα που φθάνουν στις υπηρεσίες μας. Πράγματι, ορισμένες φορές πρόκειται για ένα χαρτί που ο πρώτος δικηγόρος θα το πέταγε. Δυστυχώς, το έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και έχω καταστήσει τουλάχιστον τις δικές μας υπηρεσίες πολύ προσεκτικές στις αναφορές τους προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναφερθήκατε στη συνέχεια στους κλάδους. Κύριε Πιπεργιά, όλα αυτά τα έργα του φυσικού αερίου εκτελέστηκαν επί δικής σας εποχής και ξέρετε πόσο υπερτιμημένοι ήταν οι κλάδοι, πόσο κρίναμε και επικρίναμε εδώ στη Βουλή πάρα πολλά απ' αυτά τα έργα που ανατέθησαν για το φυσικό αέριο μέσω της Ελληνορωσικής συμφωνίας.
Ακόμα, θα σας πω ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος η ΔΕΠΑ -και η ΑΣΠΡΟ ΦΩΣ, η μελετήτρια εταιρεία- συνεχίζει να βγάζει υπερβολικές τιμές για τα έργα που βγάζει σε διαγωνισμούς η ΔΕΠΑ. Θα αναφερθώ σε έναν τελευταίο διαγωνισμό. Η μελέτη της ΔΕΠΑ προέβλεπε τίμημα δέκα επτά εκατομμυρίων ευρώ για ένα διαγωνισμό. Τελικά, οι διαγωνιζόμενοι που ήταν πέντε είχαν τιμές προσφοράς από επτά εκατομμύρια διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ και η μελέτη της ΔΕΠΑ ήταν δέκα επτά εκατομμύρια. Όταν ρωτήθησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο μελετητής πώς και γιατί είχαν τέτοια μεγάλη διαφορά, απάντησαν «ναι, έτσι είχαμε συνηθίσει να βγάζουμε τις τιμές, με βάση τις παλαιές τιμές βγάζαμε και αυτές τις καινούριες.
Επομένως, δεν μιλάμε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Προσπαθούμε να διορθώσουμε μία πολύ κακή κατάσταση που ίσχυε πρώτα. Να είστε σίγουροι όμως ότι μιλάμε για ανταγωνιστικές τιμές και θα προσπαθήσουμε, παρόλα τα προβλήματα που έχουμε απ' αυτό το κακό παρελθόν, να φτιάξουμε τις τιμές ώστε πραγματικά να είναι ανταγωνιστικές για όσους κλάδους στη συνέχεια γίνουν όπως αυτός ο κλάδος της Χαλκίδας. Σκεφτόμαστε να τον κάνουμε κλάδο διότι αν δεν τον κάνουμε κλάδο, το Αλιβέρι δεν θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο και άρα δεν θα μπορεί εκεί να γίνει μονάδα φυσικού αερίου.
Εν πάση περιπτώσει, σημειώστε ότι αυτή η μονάδα προβλέπεται για το 2008 και φυσικά η ΔΕΗ έχει προγραμματισμό ενδεχόμενα και για άλλες μονάδες. Η ευστάθεια του συστήματος πρέπει να ξέρετε ότι έχει πρόβλημα και δεν λύνεται άμεσα με το Αλιβέρι. Λύνεται με μονάδα που είναι κάτω από την Κουμουνδούρου προς την Πελοπόννησο, δηλαδή προς τη μεριά της Κορίνθου. Το πρόβλημα λύνεται και γίνεται -άμεσα τουλάχιστον- η ευστάθεια του συστήματος. Αν αυτό επιτευχθεί, από εκεί και πέρα θα μπορεί να γίνει και η μονάδα του Αλιβερίου που άμεσα δεν λύνει το πρόβλημα που έχουμε και για το 2005".
|