Το Ενιαίο Λύκειο Αυλωναρίου Ευβοίας συμμετείχε την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου, από 3-10, στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που διοργάνωσε το Σχολείο Τεχνολογίας της Βιέννης (TGM) με τίτλο 'E[u]motions'. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους για τη Φυσική Αγωγή συνδυάζοντας τις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU), της κίνησης (motion) και των συναισθημάτων (emotions).
Το TGM αποτελεί πρότυπο σχολείο με περίπου 3.000 μαθητές, 400 εκπαιδευτικούς και υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας της Αυστρίας. Φέτος γιορτάζει τα 125 χρόνια από την ίδρυσή του και συμβολικά συμμετείχαν στον αγώνα 125 μαθητές από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα, συμμετείχε πενταμελής ομάδα μαθητών/τριών με τη συνοδεία της Διεθύντριας κ. Κατερίνας Κοτρόζου και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Ρούλας Κεχρή. Τελικά, το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθώνιας σκυταλοδρομίας καταρρίφθηκε από τους μαθητές - ανάμεσά τους και δύο έλληνες - στις 6 Οκτωβρίου, με χρόνο 1:48:58.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι Αυστριακοί διακρίνονται από πολύ καλή οργάνωση του κράτους και των υποδομών ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές και καθηγητές φιλοξενήθηκαν σε αυστριακές οικογένειες ενώ το συνολικό πρόγραμμα περιείχε υποδειγματικές διδασκαλίες, αθλητικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες αλλά και πολιτισμικές εκδηλώσεις ή επισκέψεις.
Οι έλληνες μαθητές κέρδισαν παντού τις εντυπώσεις όπως:
- κατά τη διάρκεια παρουσίασης της χώρας μας μέσα από τον πολιτισμό, τα παραδοσιακά προϊόντα και την προοπτική χειμερινού ή θερινού τουρισμού,
- το μουσικού προγράμματος με ελληνικούς χορούς και ζωντανή μουσική που «ξεσήκωσαν» τους ξένους,
- την παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών παιχνιδιών όπως «το κουτσό» κ.ά.
- τα παραδοσιακά προϊόντα που είχαν πάρει μαζί τους από την Ελλάδα.
Παράλληλα, τους κέρδισε και η Αυστρία μετά τις επισκέψεις σε κάποια από τα 60 Μουσεία Τέχνης ή Επιστημών της Βιέννης, την παράσταση στη φημισμένη Όπερα, την πεζοπορία στο όρος Rax και τα καταπληκτικά γλυκίσματα...
Όμως το αθλητικό επίτευγμα ήταν μόνο η αφορμή. Η σημαντικότερη επιδίωξη ήταν η γνωριμία, η αρμονική συνύπαρξη και η συνεργασία ανάμεσα σε νέους ευρωπαίους πολίτες όπως επίσης η προοπτική ανάπτυξης διακρατικών συνεργασιών ανάμεσα σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα και διδάσκοντες.
Τέλος, το ελληνικό σχολείο οφείλει σημαντικό μέρος της δυνατότητας μετάβασης και της επιτυχούς παρουσίας του στον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο και στον ΕΟΤ, στο Δήμαρχο Αυλώνος κ. Δημ. Κατσούλη και στο «Πνευματικό Κέντρο Ιωάννης Τζέμης», στη Δήμαρχο Αλιβερίου κ. Αικ. Καράπα και στο χρηματο-οικονομικό σύμβουλο κ. Δημ. Φραγκούλη.
|