Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου, σε άρθρο του αναφέρεται στην ανορθόδοξη κατανομή των πόρων και στην εγκατάλειψη της επαρχίας.
"Το κύριο ζητούμενο σήμερα για την επαρχία και ιδιαίτερα για τις ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο η αναγνώριση της εγκατάλειψης -ουδείς το αμφισβητεί πλέον- αλλά η ανακοπή της πορείας ερήμωσης των χωριών.
Η πορεία αυτή οφείλεται κυρίως στην ανορθόδοξη κατανομή των πόρων -εθνικών και κοινοτικών- που ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο έγειρε προκλητικά υπέρ του κέντρου, λόγω ολυμπιακής προετοιμασίας.
Την απουσία κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού την περασμένη πενταετία συμπλήρωσε η «εσκεμμένη» αδυναμία απορρόφησης των περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) του Γ' ΚΠΣ. Η μέχρι σήμερα διαχείρισή τους όχι μόνο δεν συνέβαλε στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ κέντρου και επαρχίας, όπως ήταν ο αρχικός στόχος μια και το Α' και Β' ΚΠΣ κατευθύνθηκαν κυρίως στην Αττική, αλλά και μεθοδεύτηκε να συμβάλουν στην εκτέλεση έργων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ολυμπιάδα.
Ηαντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ερήμωσης της επαρχίας απαιτεί πρώτιστα την αναχαίτιση της μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα των άνεργων αγροτών -κυρίως νέων- αλλά και την επανάκαμψη αυτών που εγκατέλειψαν τα χωριά τους για αναζήτηση δουλειάς στα ολυμπιακά έργα. Κι αυτό θα συμβεί μόνον όταν αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός βιώσιμου εισοδήματος.
Η υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων περνά μέσα από ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Απαιτείται η χάραξη και υπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα έχουν στόχο την άρση των ανισοτήτων στις συνθήκες διαβίωσης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και την προώθηση παράλληλα με τη γεωργική οικονομία και άλλων δραστηριοτήτων. Μία τέτοια δραστηριότητα είναι ο τουρισμός, που όχι μόνο μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές μορφές αναψυχής και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, αλλά και να συμβάλει στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Πολλοί θα αναρωτηθούν αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά. Και βέβαια υπάρχουν, αρκεί την ερχόμενη δεκαετία να αντιμετωπιστεί η ανασυγκρότηση της υπαίθρου ως πρώτης προτεραιότητας εθνικό ζήτημα. Είναι το Γ' ΚΠΣ μέχρι το 2007, το Δ' ΚΠΣ και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μέχρι το 2013 και βεβαίως ο εθνικός προϋπολογισμός που οφείλει επιτέλους να γείρει την πλάστιγγά του προς την περιφέρεια. Το Δ' ΚΠΣ, αν και μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά και η νέα ΚΑΠ θεωρούν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιούσιες για ενίσχυση περιοχές τις ορεινές και νησιωτικές που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Η παράμετρος αυτή κατανομής του Δ' ΚΠΣ είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, αφού, σύμφωνα με το φυσικό ανάγλυφό της, «φωτογραφίζεται» το 78% περίπου των εδαφών της και πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής.
Ας ελπίσουμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα αφουγκραστούν την αγωνία της επαρχίας και θα χαρακτηρίσουν κι αυτοί, την ερχόμενη δεκαετία, περιούσια για ενίσχυση την ελληνική επαρχία".
|