Το θέμα της αγοράς του πακέτου μετοχών που κατέχει η Εθνική στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ανακινήθηκε και πάλι με αφορμή τις ανακοινώσεις που έκανε η εταιρεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως θα έβλεπε θετικά την περαιτέρω ανάπτυξή της σε αγορές που ελέγχει.
Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ελληνικές χρηματιστηριακές πηγές κάνουν λόγο για συγκεκριμένη έκφραση ενδιαφέροντος για την αγορά του ποσοστού μειοψηφίας, ωστόσο οι αναφορές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν παρουσιάζουν ως σαφή τη συγκεκριμένη πρόταση της εταιρείας.
Για την Εθνική θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η πρόθεση της Lafarge να συζητήσει την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η τράπεζα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Επιδίωξη της Εθνικής είναι να απεμπλακεί από συμμετοχές στο μη χρηματοπιστωτικό χώρο και η εύλογη εξέλιξη θα ήταν η εξαγορά από την γαλλική εταιρεία που έχει το 53,17% της τσιμεντοβιομηχανίας.
Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας ανέθεσε σε διεθνή οίκο να διερευνήσει τις προθέσεις τής Lafarge προκειμένου, εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να στραφεί σε άλλους πιθανούς αγοραστές και ενδεχομένως να πραγματοποιήσει τοποθέτηση με αποδέκτες θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η Εθνική κατέχει το 26,4% της εταιρείας, το οποίο σε τρέχουσες τιμές αποτιμάται σε ποσό της τάξης των 139 εκ. ευρώ και καίριο σημείο των διαπραγματεύσεων, όταν ξεκινήσουν, θα είναι το τίμημα που θα προσφερθεί σε σχέση με την αποτίμηση που έχει η συμμετοχή στην ΑΓΕΤ στα βιβλία της τράπεζας.
Η διοίκηση Καρατζά είχε επιχειρήσει να διαθέσει τη συμμετοχή της Εθνικής κάνοντας κρούσεις στη Lafarge για πώληση των μετοχών ή ανταλλαγή τους με μετοχές του γαλλικού ομίλου, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Ηρακλής συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 53% η Lafarge, 27% περίπου η Εθνική Τράπεζα, 10% κατέχουν θεσμικοί επενδυτές και μόλις το υπόλοιπο 10% είναι free float.
Σημειώνεται, ότι η ετήσια παραγωγή τσιμέντου της Lafarge ανέρχεται σε 155 εκατ. τόνους, κατέχοντας το 22% με 25% της συνολικής αγοράς, ενώ ο ελληνικός όμιλος διαθέτει τρία εργοστάσια στις περιοχές Χαλκίδα, Βόλο και Μηλάκι με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 9,6 εκατ. τόνους ετησίως.
Στόχος για τον όμιλο είναι να αναπτύσσεται με ποσοστό άνω του 10% ετησίως, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 12%. Πηγή: Ναυτεμπορική
|