Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με θέμα «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013».
Παρευρέθησαν όλοι οι ηγετικοί παράγοντες της Περιφέρειας. Παρόντες ήταν η Βουλευτής Φθιώτιδας κα Τόνια Αντωνίου, οι Νομάρχες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Εκπρόσωποι Κοινωνικών, Οικονομικών, Επαγγελματικών, Επιστημονικών Φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Έξαρχου ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την ένταξη της Στερεάς Ελλάδας στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τόνισε το γεγονός ότι η Περιφέρεια αδικείται σε μεγάλο βαθμό από τους αριθμούς και τη γειτνίαση με την Αττική με αποτέλεσμα στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι διαρθρωτικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου γίνεται επισκόπηση όλων των στοιχείων που συνθέτουν την πραγματική οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία της περιφέρειας και διατυπώνονται εναλλακτικές προτάσεις για τις δυνατότητες άντλησης πόρων κατά τη προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Επίσης ανέφερε ότι η βοήθεια και η στήριξη που παρέχουν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν στη χάραξη της στρατηγικής και των επιδιώξεων της Στερεάς Ελλάδας για τη τρέχουσα περίοδο. Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευρεία συμμετοχή στην ημερίδα και ευχαρίστησε τους παριστάμενους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου στην οποία τεκμηριώνεται επιστημονικά η πραγματική αναπτυξιακή κατάσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε σχέση με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη των 25. Τον λόγο έλαβε πρώτα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθ. κ. Νικόλαος Κόνσολας ο οποίος αφού ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γειτνίασης της περιφέρειας με την Αττική, τόνισε ότι η αναζήτηση λύσεων οφείλει να γίνει με τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά μέσα.
Ο κύριος στόχος της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενισχύσεων οι οποίες να ισούνται με την ένταξη της περιφέρειας στο στόχο Ένα. Τα κύρια μέσα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση και η εξάντληση των θεσμικών ορίων, ο συνδυασμός των χρηματοδοτικών πηγών με αποτέλεσμα την εκπλήρωση του στόχου και η συνεργασία περιφέρειας - κυβέρνησης - λοιπών περιφερειών με το ίδιο πρόβλημα.
Τέλος, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα πρέπει να καταρτιστεί ένα Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια. Ο Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Αθ. Παπαδασκαλόπουλος ανέλυσε τα δεδομένα και τις εναλλακτικές προτάσεις για τη συνέχιση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην περιφέρεια με εθνικούς πόρους και ενισχύσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων. Για κάθε πρόταση προσδιόρισε το βαθμό εφικτότητας και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις επιδράσεις που θα έχουν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την υποστήριξη ειδικών ομάδων εργασίας και την επιστημονική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων. Κατόπιν αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει τον καλύτερο συνδυασμό λύσεων για την συνέχιση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε ολόκληρη την περιφέρειας.
Αμέσως μετά ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους με στόχο την καλύτερη οργάνωση των ενεργειών που απαιτούνται για τη χάραξη της στρατηγικής που θα υιοθετήσει η Περιφέρεια για την επίτευξη των αναπτυξιακών της προτεραιοτήτων.
|