Με μεγάλη επιτυχία έληξαν και φέτος οι καλοκαιρινές φεστιβαλικές εκδηλώσεις των Ελυμνίων συμπληρώνοντας έναν κύκλο 26 συνεχών ετών ξεκινώντας το 1978 από τους ενθουσιώδεις νέους της εποχής του Π.Ο.Σ.Υ.Ν.Ε.Λ. (Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Λίμνης), με στόχο την προβολή, την ενημέρωση και την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.
Σήμερα όμως καθώς το γενικό πολιτιστικό κίνημα αναδιπλώθηκε σε ευρεία κλίμακα, το φεστιβάλ των Ελυμνίων ανέλαβε ως διάδοχος ο εκάστοτε Δήμος της πόλης και το καθιέρωσε ως θεσμό που ενεργοποιεί ετησίως το Πνευματικό του Κέντρο. Οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ έχοντας την εμπειρία των 26 πλέον ετών κράτησαν ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, ψυχαγώγησαν, ενθουσίασαν και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους ντόπιους αλλά και στους θερινούς επισκέπτες του Δήμου. Ξεκίνησαν στις 24 Ιουλίου από την δεύτερη πόλη του Δήμου στις Ροβιές με τους "De Facto" που χάρισαν στο κοινό όλες τις ροκ επιτυχίες τους και έκλεισαν στις 25 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγιάς με την φαντασμαγορική Ναυτική Βραδιά από τον Δήμο και τον Ν.Ο.Λ (Ναυτικός Όμιλος Λίμνης).
Χορευτικά συγκροτήματα όπως ο Σύλλογος Απανταχού Αγιωργητών Καρυστίας Ευβοίας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ερέτριας "Κωνσταντής Κανάρης" και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Αναξαγόρας" Ν. Λαμψάκου εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους με το παραδοσιακό τους πρόγραμμα και απέσπασαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τον τομέα των χορωδιακών παραστάσεων κατέλαβε η θαυμάσια μεικτή χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ελυμνίων η οποία την ίδια περίοδο συμμετείχε -κατόπιν προσκλήσεως- και στα Φεστιβαλικά "Κυζίκεια" του Δήμου Ν. Αρτάκης.
Ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψε η κεντρική συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με τους καλλιτέχνες Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο, Ελισάβετ Καρατζόλη και τους μουσικούς τους. Από πολύ νωρίς ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σχολείου άρχισε να κατακλύζεται από κόσμο, ανθρώπους όλων των ηλικιών. Θα χαρακτηριζόταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μουσική συναυλία του καλοκαιριού που έγινε στην Β. Εύβοια.
Όσον αφορά τον χώρο των διαλέξεων και ομιλιών, καλύφθηκε επίκαιρη θεματολογία σχετικά με το πνεύμα της Ολυμπιάδας του 2004. Καθηγητές, επιστήμονες και ερευνητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο πνεύμα και ήθος των αθλητών της αρχαιότητας ακόμη και στην σχέση της Λίμνης με την πρώτη Ολυμπιάδα του 1896.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος λειτούργησαν -εκθέσεις υφαντικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, κεραμικής, ψηφιδωτών, φωτογραφίας, εγγράφων, κοσμήματος- σε χώρους του Πνευματικού Κέντρου, στο Κινηματοθέατρον Ελύμνιον και στο Παλαιιό Δημοτικό Σχολείο. Έκθεση επίσης εγγράφων του Ιστορικού Αρχείου, βιβλίων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λίμνης και χειροτεχνήματα των μελών του ΚΑΠΉ οργανώθηκε και παρουσιάστηκε με επιτυχία σε ανάλογους χώρους. Σημαντική επίσης ήταν η κίνηση του επισκέψιμου κοινού στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου που λειτουργούσε επί καθημερινής βάσης τις πρωινές και επιπλέον απογευματινές ώρες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.
|