Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαίου στις 8.30 μμ στο ξενοδοχείο LUCΥ ημερίδα για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο που διοργανώθηκε από το Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου (Η.Κ.Ε.) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με το ΚΕΤΑ ΠΕΣΕ.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Εύβοιας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Εύβοιας και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία για την προώθηση των προϊόντων τους. Στην ημερίδα εκτός της παρουσίασης του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου, έγινε συνοπτική παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ που εφαρμόζονται ή αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα και ισχύουν για την Εύβοια.
Στη σύσκεψη παρέμβαση έκανε εκ μέρους του Δ.Σ. του 9ου Π.Τ. Βοιωτίας και Εύβοιας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο Γιάννης Ζέρβας, ο οποίος τόνισε τα εξής:
"Την αναγκαιότητα επίλυσης του θέματος του χωροταξικού σχεδιασμού για τους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας ως απαραίτητου ελάχιστου για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Την άμεση προώθηση σχετικών παλαιών εξαγγελιών για Βιομηχανική Περιοχή και Βιοτεχνικά Πάρκα.
Την ύπαρξη στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας 28 αναπτυξιακών εταιρειών (67 στη περιφέρεια συνολικά), οι οποίες μέχρι σήμερα, παρά τις επιμέρους φιλότιμες προσπάθειες δεν έχουν να επιδείξουν απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Για τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάθηκε να γίνει μια προσπάθεια συγχώνευσης, ώστε να οδηγηθούμε σε μια Αναπτυξιακή Εταιρεία ανά νομό, που θα είναι πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο της κάθε περιοχής, υπό το Περιφερειακό Ταμείο.
Τα προβλήματα εξυπηρέτησης των επενδυτών και των πολιτών, αλλά και καθυστερήσεων και ελλείψεων από τμήματα και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Σοβαρό πρόβλημα με τις αδειοληψίες (κυρίως ΕΟΤ, καταλληλότητα οικοπέδου, αρχιτεκτονικά, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Περιβαλλοντικές μελέτες κλπ). Πως θα γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό χωρίς σύγχρονη αρμόδια υπηρεσία ? Το ίδιο ισχύει και για τις βιοτεχνίες.
Την καθυστέρηση των προσκλήσεων, αλλά και σχετικών εκρίσεων διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών του Γ' Κ.Π.Σ. (αγροτουρισμός, τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, ιδιωτικές επενδύσεις κ.α.). Τις σημαντικές καθυστερήσεις σε έγκρισεις και πληρωμές επιδοτήσεων από φορείς (ΑΝΔΙΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΑΑΧ κλπ). Για ορισμένα από αυτά επισημαίνεται η αναγκαιότητα συγκέντρωσης των αναπτυξιακών πόρων και προσπαθειών παρά της διάχυσής τους (π.χ. τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης).
Την ύπαρξη πολλών διάσπαρτων χωροταξικά και δαπανηρών για το Δημόσιο και το φορολογούμενο πολίτη δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας που χρόνια τώρα υπολειτουργούν χωρίς περιφερειακό ή τοπικό συντονισμό, με επικαλύψεις και με προβληματικό έργο και αποδόσεις (ΚΕΤΑ, ΑΝΔΙΑ, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ομάδες Τοπικής Δράσης, ΟΠΑΑΧ, Γραφεία ενημέρωσης κ.α). Επισημαίνεται ότι δεν λειτουργεί ουσιαστικά το ΚΥΕ, ένας εκ των σημαντικότερων θεσμών".
|