Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει παράνομες εργασίες στην περιοχή της Αλυκής Κοπανά, στο δήμο Ληλαντίων.
Καταστροφικές και παράνομες χαρακτηρίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) τις εργασίες που εκτελούνται από τον Ιούνιο 2002 στο σημαντικό υγρότοπο της περιοχής της Αλυκής Κοπανά. Μεταξύ άλλων, στην περιοχή παρατηρήθηκαν εκχερσώσεις στα λιβάδια της αλυκής, μπαζώματα, καθώς και πρόσφατη διάνοιξη δρόμου εντός των ορίων του αιγιαλού. Οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα του υγρότοπου.
Ο ρόλος της συγκεκριμένης περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι πέρα από το γεγονός ότι φιλοξενεί διάφορα ασυνήθιστα ή και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, η αλυκή είναι η μοναδική του είδους που διατηρείται στην ανατολική Ελλάδα. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε, σημαντικό μέρος της αλυκής συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε μία προσπάθεια να διασωθεί ότι έχει απομείνει από την ήδη υποβαθμισμένη αυτή περιοχή, και παρακινούμενη από επανειλημμένα παράπονα πολιτών, η Ε.Ο.Ε έχει προβεί σε τρεις καταγγελίες κατά την πάροδο των τελευταίων δύο χρόνων προς τις τοπικές αρχές, αλλά και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πιο πρόσφατη από αυτές (12 Μαίου 2004) αναφέρεται στα εντελώς παράνομα και αυθαίρετα έργα διάνοιξης παράκτιου δρόμου εντός των ορίων του αιγιαλού (πατήστε εδώ για να δείτε τους σχετικούς χάρτες).
Ο δήμος Ληλαντίων, που είναι υπεύθυνος για το νέο αυτό επιζήμιο για το περιβάλλον έργο, όχι μόνο δεν έχει προβεί στην απαραίτητη από το νόμο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν έχει καν εξασφαλίσει άδειες για τις εργασίες αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως εμπλέχθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού στη συγκεκριμένη υπόθεση ο δήμος διαπράττει προφανείς καταπατήσεις κάθε Ελληνικής νομοθεσίας. Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις είναι επιτακτική, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή στην περιοχή. Κύρια μέριμνα του δήμου δεν θα έπρεπε να είναι εξάλλου η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να βελτιώσει έτσι το επίπεδο ζωής των πολιτών του; Δεν είναι πολλές άλλωστε οι περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα που να συναντά κανείς φλαμίνγκο.
|