Τα σεμινάρια Αστρονομίας ολοκληρώθηκαν για την τρέχουσα περίοδο την Κυριακή 9 Μάη στο Δημαρχείο Χαλκίδας με εισηγητή τον κ. Μάνο Δανέζη, Επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Νέοι ορίζοντες στην Κοσμολογία".
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας ανέπτυξε ο εισηγητής. Τη διερεύνηση του θέματος αν το Σύμπαν μας είναι άπειρο, ή αν η άποψη αυτή αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Η εικόνα του απείρου χώρου θα μπορούσε να διαμορφωθεί από το φαινόμενο της καμπύλωσης του φωτός, περισσότερες από μια φορές έτσι ώστε σε κάθε περιέλιξη της ακτίνας του, να παρουσιάζεται και ένα νέο είδωλο κάθε γαλαξία. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργείτο η ψευδαίσθηση της απειρίας των συμπαντικών μορφών, όπως ακριβώς στην περίπτωση της τοποθέτησης ενός αντικειμένου μέσα στην αίθουσα με πολλαπλούς καθρέφτες. Ιδέες, όπως οι προηγούμενες, οδήγησαν τη σύγχρονη αστροφυσική στο να διαμορφώσει την άποψη ότι ο συμπαντικός χώρος είναι ένα «δυναμικό» μέσον, το οποίο, αναλόγως της κατανομής μάζας μέσα σ' αυτό, μπορεί να καμπυλωθεί με τρεις τρόπους οι οποίοι περιγράφονται από τρεις διαφορετικές γεωμετρίες, αυτές του Ευκλείδη, του Lobatschewski και του Riemann. Στις περιπτώσεις αυτές το Σύμπαν αναφέρεται αντίστοιχα σαν επίπεδο, υπερβολικό ή σφαιρικό.
Το παράδοξο όμως είναι ότι η γεωμετρία του Ευκλείδη μπορεί να εφαρμοσθεί με πολύ καλή προσέγγιση σε πολύ μικρά κομμάτια ενός χώρου Lobatschewski ή Riemann. Εντούτοις η απόκλισή της από την αλήθεια γίνεται φανερή σε κοσμολογική κλίμακα. Επειδή λοιπόν η γεωμετρία του τετραδιάστατου χώρου της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein είναι μη ευκλείδεια, μέσα στο Σύμπαν μας οι μορφές του συμπαντικού χώρου δε θα έπρεπε να γίνονται αντιληπτές μέσω των αισθήσεών μας. Έτσι, στην ουσία αυτό που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι παρά η προβολική σκιά μη ευκλείδειων μορφών και σχημάτων μέσα στον τρισδιάστατο ευκλείδειο χώρο, ο οποίος δημιουργείται μέσω αυθαιρέτων τομών του συνεχούς και αδιαίρετου συμπαντικού χώρου τον οποίον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.
Οι ανθρώπινες λοιπόν αισθήσεις, δεν αποτελούν ένα αδιάψευστο κριτήριο της αλήθειας των συμπαντικών μορφών και φαινομένων, έτσι ώστε να μπορούμε πλέον να πούμε ότι: «μέσω των αισθήσεών μας, και των διαφόρων οργάνων που τις ενισχύουν, δεν αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα, αλλά όπως έχει τη δυνατότητα να το αντιληφθεί ο εγκέφαλός μας μέσω των ατελέστατων ανθρωπίνων αισθήσεων. Η πραγματική φύση του τετραδιάσταστου μη Ευκλείδειου Σύμπαντος είναι μη αισθητή και περιγράφεται μέσω μαθηματικών σχέσεων».
Την ίδια μέρα απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φίλους της Αστρονομίας που παρακολούθησαν τα σεμινάρια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας κ. Δ. Μπουραντάς, ο οποίος μαζί με το κ. Μ. Δανέζη απένειμαν τις σχετικές βεβαιώσεις.
|