Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη 20 Απριλίου, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το σκυριανό αλογάκι. Γεωπόνοι, κτηνίατροι και άλλοι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.
Η κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των αλόγων ανησυχεί τοπικούς φορείς και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ανησυχία που εξέφρασαν πηγάζει από την κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των αλόγων δεδομένου ότι σήμερα υπολογίζονται σε 110 - 150, όταν το 1950 είχαν καταμετρηθεί περίπου 2.000. Η αδυναμία οικονομικής εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες τους έχει αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό τους, τη στιγμή που ούτε η αναπαραγωγική διαδικασία μπορεί να εγγυηθεί ένα ευοίωνο μέλλον. Η παραμονή τους στο ορεινό νότιο μέρος του νησιού μαζί με άλλα πολυπληθέστερα κοπάδια ζώων, όπως αιγοπρόβατα, οδηγεί σε συζεύξεις με τα άλλα είδη και αιμομιξίες. Συνέπεια όλων αυτών είναι η μείωση της ανθεκτικότητας και της αναπαραγωγικής ικανότητάς τους.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του AΠΘ, κ. Aπόστολο Zαφράκο, το σκυριανό αλογάκι, όπως και οι άλλες ελληνικές φυλές, αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί. Mεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν στην ημερίδα για την προστασία του πληθυσμού του, είναι η ενθάρρυνση των νησιωτών να ασχοληθούν με την ιπποτροφία του σκυριανού αλόγου στο πλαίσιο του αγροτοτουρισμού, η ίδρυση κρατικών ιπποφορβείων όπου θα εκτρέφονται άλογα αυτοχθόνων φυλών, η ενημέρωση και συμπλήρωση του μητρώου του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και η ίδρυση Φορέα Eκτροφέων με τη συμμετοχή του Δήμου Σκύρου που θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου.
Ο δήμαρχος Σκύρου, Μιχάλης Χατζηγιαννάκης, παραδέχθηκε πως έχει χαθεί αρκετός χρόνος. Αμεση προτεραιότητα είναι η προώθηση ενεργειών, όπως η αναβίωση επιδείξεων και βραβεύσεων των αλόγων που θα αξιοποιήσουν τουριστικά και οικονομικά το σπάνιο πια είδος.
Ο Δήμος Σκύρου θα προχωρήσει στη δημιουργία Kέντρου Eλεγχόμενης Aναπαραγωγής και Eπισκεψιμότητας για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί μερική χρηματοδότηση.
|