Συνεχίστηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου στο Δημαρχείο Χαλκίδας ο Β' κύκλος των σεμιναρίων Αστρονομίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας. Το θέμα παρουσίασε ο Νίκος Μιχελής μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας. Ο Νίκος Μιχελής γεννήθηκε στον Θεολόγο της Εύβοιας το 1955. Εκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων Χαλκίδας απ' όπου αποφοίτησε το 1973. Τον ίδιο χρόνο εισήχθη στην σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1980 μέχρι το 2000 εργάσθηκε στην Βιομηχανία ενώ στην συνέχεια δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ερασιτεχνική αστρονομία με εξειδίκευση στην αστρονομική παρατήρηση.
Ο εισηγητής με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίασε το θέμα, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:
- Όλες οι παρατηρήσεις μας στον κοντινό ουρανό ή το μακρινό διάστημα γίνονται στις διάφορες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος δημιουργώντας έτσι και τους αντίστοιχους κλάδους της Αστρονομίας.(Ραδιοαστρονομία, Αστρονομία Υπερύθρου, Αστρονομία ακτίνων Χ και γ κλπ.).
- Οι πρώτες παρατηρήσεις γίνονταν με το γυμνό μάτι και στη συνέχεια με τη χρήση αστρονομικών οργάνων - συλλεκτών ακτινοβολίας όπως τα κιάλια το τηλεσκόπιο το ραδιοτηλεσκόπιο κλπ.
- Από τον καιρό που ο Γαλιλαίος πρωτοχρησιμοποίησε το τηλεσκόπιό του μέχρι σήμερα έχουν γίνει, όπως είναι γνωστό, τεράστιες τεχνολογικές πρόοδοι και έχουμε πλέον στη διάθεσή μας εκπληκτικά όργανα όπως αυτά του ARECIBO, του Mauna Kea, το Humble Space Telescope αλλά και μικρότερα όργανα που είναι προσιτά στους ερασιτέχνες αστρονόμους και έχουν άριστες αποδόσεις.
- Ενα τέτοιο τηλεσκόπιο (όπως άλλωστε και τα μεγάλα) αποτελείται από τον οπτικό σωλήνα, το σύστημα στήριξης, τους προσοφθάλμιους φακούς, και ενδεχομένως ένα σύστημα οδήγησης.
- Ανάλογα με τη διάταξη του οπτικού σωλήνα τα τηλεσκόπια χαρακτηρίζονται σε διοπτρικά, κατοπτρικά και κατoδιοπτρικά. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός οπτικού σωλήνα, ανεξαρτήτως τύπου, είναι: η διάμετρός του, η εστιακή απόσταση, ο εστιακός λόγος, η διακριτική του ικανότητα και το οριακό αστρικό μέγεθος.
- Αντίστοιχα με τα τηλεσκόπια, και οι προσοφθάλμιοι φακοί ανάλογα με την κατασκευή τους διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες όπως Kelner, Plossl, Nagler, τα δε χαρακτηριστικά τους είναι η διάμετρος, η εστιακή απόσταση, το φαινόμενο πεδίο κλπ.
- Στην αγορά υπάρχει διαθέσιμη μια πληθώρα από αξεσουάρ όπως φίλτρα, πρίσματα ανόρθωσης, διαγώνια κάτοπτρα, μοτέρ εστίασης και πολλά άλλα που βοηθούν στην παρατήρησή μας. Αυτό όμως που παίζει τον πρωταρχικό ρόλο είναι οι συνθήκες της παρατήρησης καθώς αυτές επηρεάζουν δραματικά το αποτέλεσμά της. Τέτοιες συνθήκες είναι η ατμοσφαιρική σταθερότητα, η διαφάνεια, η φωτορύπανση κ.α. Επίσης σημαντικές είναι και κάποιες τεχνικές όπως προσαρμογή στο σκοτάδι κα πλάγια όραση.
- Κριτήρια επιλογής τηλεσκοπίου θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς, μεταξύ άλλων, και τα εξής: τι θέλουμε να παρατηρήσουμε, από πού θα γίνει η παρατήρηση αυτή, ευκολία μεταφοράς, απαιτήσεις ποιότητας, και φυσικά η τιμή του οργάνου.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ως εποπτικά μέσα διδασκαλίας χρησιμοποιήθηκαν τηλεσκόπια που αξιοποιεί η Εταιρεία για τις αστρονομικές παρατηρήσεις που διοργανώνει. Η επόμενη αστρονομική παρατήρηση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 4 Μαϊου και έχει ως αντικείμενο την ολική έκλειψη Σελήνης. Η παρατήρηση θα γίνει από το ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυς μετά τις 21.30.
Τα σεμινάρια Αστρονομίας ολοκληρώνονται για τη τρέχουσα περίοδο την Τετάρτη 9 Μάη στο Δημαρχείο Χαλκίδας, στις 8.00 μ.μ., με εισηγητή τον κ. Μάνο Δανέζη, Επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Νέοι ορίζοντες στην κοσμολογία". Την ίδια μέρα θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φίλους της Αστρονομίας που παρακολούθησαν τα σεμινάρια.
|