Η Εκλογική Επιτροπή Ευβοίας του Συνασπισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ασκεί κριτική στη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό, αλλά και τα μέτρα που προτείνει ο Συνασπισμός για την ανάπτυξή του.
"Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία του Ελληνικού Τουρισμού, τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» του αφιερώνουν στα προγράμματά τους λίγες τυποποιημένες αράδες, προσπαθώντας να αποδείξουν το «ενδιαφέρον» τους, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί, πολύ δε περισσότερο δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματά του.
Η κυβέρνηση, τρία χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακερμάτισε και υποβάθμισε τη μόνη υπαρκτή και έμπειρη κρατική δομή του Δημόσιου Τομέα, τον ΕΟΤ, «επιτυγχάνοντας» εκτός από μια ψευδεπίγραφη «αποκέντρωση», αφού οι περισσότερες νέες περιφερειακές υπηρεσίες στην πράξη δεν λειτουργούν, ρεκόρ αναποτελεσματικότητας και γενικής διάλυσης. Επιτυγχάνοντας ένα λιγότερο αποτελεσματικό κράτος, στο κέντρο και την περιφέρεια, αλλά και ταυτόχρονα μια πολύ «αποτελεσματική» ιδιωτικοποίηση των πάντων: αιγιαλών και παραλιών, δασών και δασικών εκτάσεων, μοναδικών προστατευόμενων περιοχών, μέσω της, διαβόητης πλέον στη συνείδηση του μέσου πολίτη, ΕΤΑ ΑΕ. Η προφανώς απαραίτητη σύνδεση της τέλεσης των Αγώνων με τον Τουρισμό, πριν, κατά και μετά τους Αγώνες δεν επιτεύχθηκε, αλλά ούτε καν επιχειρήθηκε. Οι Αγώνες κινδυνεύουν έτσι να αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα για τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά ουδείς ασχολείται πώς να αποτρέψει, με οργάνωση και σοβαρότητα, το ενδεχόμενο αυτό. Η προβολή της Χώρας στο εξωτερικό παραμένει ανεπαρκής, αφού δεν διατίθενται έτσι κι αλλιώς οι αναγκαίοι πόροι, αλλά και χωρίς έμπνευση, σταθερότητα και συνέχεια, και επομένως με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακαλύπτει τη «σαρωτική σημασία» της «οικιστικής ανάπτυξης» για τις τουριστικές επενδύσεις, εννοώντας με τον όρο αυτό και προωθώντας με κάθε τρόπο τουριστικούς οικισμούς εκτός σχεδίου, χωρίς μελέτες και διαδικασίες πολεοδόμησης, με βάση αντισυνταγματικές διατάξεις. Αντί για τις αναγκαίες αναπλάσεις και την ολοκλήρωση των υποδομών των τουριστικών περιοχών, περισσότερο μπετόν και δόμηση.... Αντί της άμβλυνσης της υπερπροσφοράς και των προβλημάτων, που αυτή συνεπάγεται, περισσότερες συμβατικές επενδύσεις, επενδύσεις σε κλίνες, λες και αυτές ειναι που λείπουν από τη Χώρα μας....
Συνοψίζοντας τις θέσεις του για τον Τουρισμό, ο ΣΥΝ στέκεται σε οκτώ σημεία:
1) Προστασία του περιβάλλοντος χωρίς εξαιρέσεις και πισωγυρίσματα, ως πρωταρχικού στοιχείου έλξης και πλεονεκτήματος του Ελληνικού Τουρισμού.
2) Επανασύσταση ενιαίου κρατικού φορέα (ΕΟΤ) με πλήρεις αρμοδιότητες για την εισήγηση της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της ανάπτυξης, την κατάρτιση προτύπων, τον ποιοτικό έλεγχο της προσφοράς, την παρακολούθηση των αγορών και την προβολή.
3) Τουριστικές επενδύσεις με βάση σταθερό για όλους πλαίσιο κανόνων και κινήτρων, που δεν θα τροποποιείται κατά περίπτωση σύμφωνα με τη βούληση του επενδυτή και επομένως δεν θα νοθεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων.
4) Δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών στις ευθύνες διαχείρισης του τουριστικού τομέα σε τοπικό επίπεδο, ώστε ο ουσιαστικός άτυπος έλεγχος των προσφερόμενων υπηρεσιών να εξασφαλίζεται μέσα από τον προβληματισμό και τη συναίνεση των ενδιαφερομένων
5) Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού στους τομείς, όπου η Χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, όχι μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις στους τομείς, όπου δεν είναι επιτρεπτό ή σκόπιμο να δραστηριοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας.
6) Συστηματική, ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής και τεκμηριωμένη παρουσία στις ξένες αγορές, που να εξασφαλίζει διάρκεια και αναγνωρισιμότητα.
7) Διάλυση της αμαρτωλής ΕΤΑ ΑΕ και κατάργηση όλων των σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, του κοινωνικού συνόλου ή του περιβάλλοντος αντισυνταγματικών ή παράνομων πράξεών της. Σύσταση ΑΕ αυστηρά θυγατρικής του ΕΟΤ, που να κατευθύνεται ως προς τις επιλογές της και να ελέγχεται από αυτόν, στην οποία θα περιέλθει, για διαχείριση και μόνον, όλη η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ.
8) Αμεση συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων των Ολυμπιακών Αγώνων για τον Ελληνικό Τουρισμό σε διυπουργικό επίπεδο και κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενων κρίσεων στον Τουρισμό, καθώς και σχεδίου αξιοποίησης των Αγώνων μετά την τέλεσή τους (The day after), προς όφελος του Τουρισμού, έστω και αργά".
|