Η Ελλάδα κατέχει, ως γνωστόν, την τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου (με μηδενικό ποσοστό σχεδόν) και το "γιατί" έρχεται να αποδείξει η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας, ρίχνοντας φως σε μια από τις τελευταίες καραβιές αλλοδαπών που κατέφυγαν στη χώρα μας, πιο σωστά στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη διάσωσή τους.
Η ιστορία αφορά στους 26 επιβαίνοντες του σκάφους που έφτασε ως την Κάρυστο στις 29 Ιανουαρίου 16 από τους οποίους (Αφγανοί και Παλαιστίνιοι) υπέβαλαν αίτηση ασύλου δύο ημέρες μετα, γεγονός που απαγορεύει στο κράτος, σε κάθε κράτος να τους απελάσει.
Η ενέργεια αυτή των δεκαέξι ανθρώπων κοινοποιήθηκε, σημειωτέον, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ευβοίας, την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η συνέχεια, όπως την παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία, έχει ως εξής:
"Από τις 31/1 έως τις 4/2, οι δικηγόροι των αιτούντων άσυλο επικοινώνησαν επανειλημμένα με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της περιοχής, χωρίς αυτές να τους ενημερώσουν, όπως θα είχαν υποχρέωση, για οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με απέλαση. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες για να πληροφορηθεί δικηγόρος των αιτούντων άσυλο, μόλις στις 9/2, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας ότι η διαδικασία απέλασης είχε κινηθεί ήδη από τις 30/1 και οι αποφάσεις απέλασης είχαν εκδοθεί από τις 2/2, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις επίσημες ημερομηνίες των σχετικών εγγράφων.
Μετά απ' όλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε επιστολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των αποφάσεων απέλασης για τους 16 αιτούντες άσυλο παραβιάζει τον Ν. 2910/2001 (άρθρο 2, παρ. 1γ), το Π.Δ. 61/1999 (άρθρο 1), αλλά και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 περί Προσφύγων, την οποία έχει επικυρώσει η χώρα μας".
Κατάληξη: Με επιστολή της προς το γ.γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης η Διεθνής Αμνηστία ζητεί:
- να φροντίσει να ανακληθούν αμέσως οι αποφάσεις απέλασης των αιτούντων άσυλο, να αφεθούν αυτοί αμέσως ελεύθεροι και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους,
- να ελέγξει πειθαρχικά όσους ευθύνονται για τη συγκεκριμένη παράβαση των νόμων, καθώς και
- να μεριμνήσει ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση παρομοίων κρουσμάτων στο μέλλον.
Πηγή: Αυγή
|