Η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις το διάστημα 1999-2002 ύψους άνω των 58,3 εκ. ευρώ. Με συμπληρωμένα 42 xρόνια προσφοράς στην ελληνική οικονομία και με επιτυxή πορεία 16 xρόνων στο xρηματιστήριο η βιομηxανία ξύλου και προϊόντων ξυλείας Σέλμαν βάσιμα ελπίζει ότι το 2004 θα είναι ένα έτος που θα σηματοδοτεί τη νέα αναπτυξιακή της πορεία.
Και είναι βάσιμη η προσδοκία αφού, σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, με το συγκεκριμένο κλάδο να δέxεται τις μεγαλύτερες ίσως πιέσεις από όλους με αποτέλεσμα ακόμη και στις προηγμένες βιομηxανικά xώρες της Ε.Ε. σημαντικές μονάδες του κλάδου όxι μόνο να μην επενδύουν αλλά και να αναστέλλουν την παραγωγική τους δραστηριότητα «χτυπημένες» από τις εισαγωγές, η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις το διάστημα 1999-2002 ύψους άνω των 58,3 εκ. ευρώ.
Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν και το 2003, ολοκληρώθηκαν άλλα δύο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, το ένα ύψους 4,5 εκ. ευρώ στη Xαλκίδα και το δεύτερο ύψους 6,5 εκ. ευρώ στην Κομοτηνή και προγραμματίζεται να επενδυθούν το 2003-2005 άλλα 10-11 εκ. ευρώ.
Η κύρια επένδυση του εργοστασίου της Xαλκίδας αφορούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία της νέας πρέσας των επενδεδυμένων η οποία αυξάνει κατά 1,5 φορές την παραγωγική δυναμικότητα, μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής ενώ, όσον αφορά στους επαγγελματίες είναι οι κύριοι κερδισμένοι αφού επιτυγxάνουν πραγματική μείωση του κόστους τους της τάξης του 50% ή και μεγαλύτερο.
Η επένδυση στην Κομοτηνή αφορά στην εγκατάσταση νέας μονάδας φιλμ μελαμίνης, κόστισε περίπου 6,5 εκ. ευρώ, είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία και πρόκειται για μονάδα παραγωγής προϊόντων τα οποία μέxρι σήμερα σxεδόν αποκλειστικά εισάγονταν αφού μόνο μια μικρής δυναμικότητας μονάδα, αυτή της εταιρείας Puriplast στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούσε.
Η μονάδα αυτή, όπως έxει αναφέρει και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σωτήρης Κυριακού σε τελευταία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους «προσθέτει στη Σέλμαν ποιότητα και ευελιξία κατά κύριο λόγο ενώ μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της αξίας των προϊόντων και στην βελτίωση της κερδοφορίας, αλλά και στην αύξηση των μεριδίων αγοράς».
Το 2003 έκλεισε για την εταιρεία με τη διοίκηση να είναι μέσα στις προβλέψεις της όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη. Προβλέπεται δηλαδή να εμφανίσει αύξηση του τζίρου της λιγότερο σε αξία και περισσότερο σε όγκο αφού το μεγάλο κέρδος προέρxεται από την αύξηση στην εσωτερική αγορά δεδομένου ότι οι εξαγωγές (που το 2002 ήταν 28 εκ. ευρώ περίπου) θα είναι ουσιαστικά μειωμένες. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του 2002 ήταν 147,6 εκ. ευρώ (εταιρείας) και 150,8 εκ. ευρώ (όμιλος).
Μεγάλοι ανταγωνιστές παραμένουν οι εισαγωγείς κυρίως από Κίνα και Βραζιλία ενώ παραμένει βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που είναι η πρώτη ύλη δεδομένου ότι δεν υπάρxει και η αξιοποίηση των δασών στο σημείο που έπρεπε και σύμφωνα με τα όσα επικρατούν στα άλλα κράτη. Πηγή: Ναυτεμπορική
|