"Τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι κοινωνική ευθύνη του κράτους, Απαιτούν σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπισή τους, διαρκή χρηματοδότηση και ορθολογική διαχείριση των πόρων. Δεν είναι υπόθεση ούτε ατομικής, ούτε κρατικής φιλανθρωπίας. Γι αυτό κι εμείς από την πλευρά μας θέλουμε εμπράκτως να στηρίξουμε τον αγώνα που κάνουν οι πολίτες με αναπηρία, για να έχουν πλήρη ένταξη σε όλα τα μέτωπα και τα πεδία της ζωής". Τα παραπάνω τονίζει η Εκλογική Επιτροπή Ευβοίας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και προτείνει 10 άμεσα μέτρα για τους πολίτες με αναπηρία.
1) Σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα πρόνοιας που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους τους πολίτες με αναπηρία.
2) Καταγραφή όλων των πολιτών με αναπηρία και δημιουργία βάσης στατιστικών δεδομένων. Θέσπιση εθνικού μητρώου αναπήρων και καθιέρωση Κάρτας Αναπηρίας.
3) Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης της αναπηρίας με Αγωγή Υγείας του πληθυσμού. Ενίσχυση και δημιουργία μονάδων προγεννητικού ελέγχου. Παρακολούθηση της εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, του αλκοολισμού. Ελεγχος διαρκής των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Δημιουργία μονάδων φυσικής αποκατάστασης της αναπηρίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
4) Μετατροπή των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται στους πολίτες με αναπηρία, σε κοινωνική σύνταξη. Σύγκλιση των επιδομάτων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ύψος των παραπάνω επιδομάτων, θα πρέπει να είναι πάνω ή τουλάχιστον ίσο των 600 Ευρώ, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζονται οι κατ΄ ελάχιστον συνθήκες διαβίωσης.
5) Εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής και για τους πολίτες με αναπηρία για παροχή δωρεάν δημόσιας παιδείας. Επιβάλλεται η χορήγηση όλων των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία (Τυφλούς- κωφούς).
6) Επαγγελματική αποκατάσταση των πολιτών με αναπηρία με ουσιαστική εφαρμογή του Ν. 2643/1998.
7) Διασφάλιση της πρόσβασης των αναπήρων σ΄ όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Πρόσβαση των αναπήρων σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες όπως: κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόσβαση των αναπήρων στις νέες τεχνολογίες. Ανάληψη ουσιαστικών δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων.
8) Διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια των χρηματοδοτούμενων δράσεων από την Ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εποπτεία και κοινωνικός έλεγχος για όλους τους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας.
9) Θέσπιση θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων, καθώς και την υπαγωγή τους στον κοινωνικό έλεγχο όταν παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας στους αναπήρους.
10) Εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την ανάγκη και τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων, και της προσφοράς αίματος. Διακομματική συμμετοχή στη συγκρότηση και τη δράση του Εθνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων. Βελτίωση της συνεργασίας του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την εξεύρεση και αξιοποίηση οργάνων προς μεταμόσχευση. Ενίσχυση των μονάδων αιμοκάθαρσης με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλα τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Για την σωστή εφαρμογή τέτοιων ολοκληρωμένων μέτρων αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ο ΣΥΝ προτείνει να υπάρχει συνήγορος των ατόμων με αναπηρία, στον οποίον να μπορούν να προσφεύγουν για να μην ταλαιπωρούνται από έμμεσους ή άμεσους αποκλεισμούς, από γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, από πελατειακές σχέσεις και από αυταρχικές αντιδράσεις στην διεκδίκηση των καθημερινών τους προβλημάτων.
Ο ΣΥΝ απευθυνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους πολίτες με αναπηρία και τους ζητά: "Αυτές τις μέρες ακούμε λόγια, ευχολόγια, εξαγγελίες για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο όμως δεν μπορεί να μιλάει κάποιος για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα, του δικομματισμού, γιατί αυτός με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα, παράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών με αναπηρία. Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό. Και με αυτή την έννοια είναι επιτακτική η ανάγκη ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σαν δύναμη αντίστασης να βγει ενισχυμένος από τις εκλογές που έρχονται, ώστε να αποτελέσει ισχυρή δύναμη κοινωνικού ελέγχου. Για μια κοινωνία για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη".
|