Παρουσιάστηκε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου το δίτομο έργο του Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου «Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μια προσπάθεια είσδυσης στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας του», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε με τη συνεργασία των εκδόσεων «Παπαγρηγορίου - Νάκας» και του Ιδρύματος Χουρμούζιου - Παπαϊωάννου.
Εργο ζωής για το μουσικολόγο, διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου, το βιβλίο αυτό αποτελεί άμεση καταγραφή της ζωής και του έργου του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννησή του.
«Οφείλουμε στο μεγάλο αυτό δημιουργό να κάνουμε δύο πράγματα: να σωθεί και να συντηρηθεί το Αρχείο Σκαλκώτα, μια σημαντική ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά -5.500 σελίδες χειρογράφων του και ένα πλήθος από αξιόλογα τεκμήρια (κριτικές, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, μελέτες κ.ά.)- και να ξεκινήσει η κριτική έκδοση των απάντων του», είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αιμίλιου Χουρμούζιου - Μαρίκας Παπαϊωάννου, συνθέτης Στέφανος Βασιλειάδης, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της Πολιτείας στα επανειλημμένα υπομνήματα του ιδρύματος.
Παρών στην παρουσίαση και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. «Η Πολιτεία θα 'πρεπε να είχε ήδη ασχοληθεί και με τον Παπαϊωάννου και με τον Σκαλκώτα. Ο Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου έδωσε αυτό το πολύ σημαντικό έργο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής για το συγγραφέα του δίτομου έργου.
Ο πρώτος τόμος με τίτλο «Βίος - Ικανότητες - Εργο» αναφέρεται στη μεταθανάτια ανακάλυψή του, στις καταβολές, τη ζωή και τις δημιουργικές περιόδους του συνθέτη. Παρουσιάζονται τα έργα του κατά κατηγορίες (μουσική για ορχήστρα, για όργανα σόλο, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική), αλλά και με βάση τη δημιουργική πορεία και τις αναζητήσεις του μέσα στην τονικότητα, την ατονικότητα και το δωδεκάφθογγο σύστημα ώς τη διαμόρφωση του δικού του «μουσικού συστήματος», που προχωρεί πέρα από τα όρια των κλειστών αυτών συστημάτων σύνθεσης.
Ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Επίμετρο» περιλαμβάνει κεφάλαια με εξειδικευμένα θέματα σχετικά με το έργο και το συνθέτη (αναλύσεις έργων κ.ά.), αποσπάσματα από κριτικές, πίνακες, διαγράμματα, φωτογραφικές μαρτυρίες, κατάλογο έργων, βιβλιογραφία και ευρετήριο.
|