Σε ποιο σχολείο σπούδασε ο Όμηρος; Πού έμαθε να μιλά και να διηγείται; Κι αν ο τυφλός ραψωδός, ο πρόγονος όλων των προφορικών λογοτεχνών μας φαίνεται μακρινός, ας φέρουμε την ερώτηση πιο κοντά μας στο χρόνο. Ποιοι δίδαξαν τα ελληνικά στο Μακρυγιάννη;
Οποιοι και να ήταν αυτοί οι δάσκαλοι φαίνεται πως και αυτοί και ο τρόπος τους χάθηκαν ή λιγόστεψαν στις μέρες μας. Αλλιώς δεν εξηγείται το παράπονο για κάποια παιδιά και νέους που μιλούν γλώσσα φτωχή και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν μια ιστορία με σειρά και νόημα.
«Σχολείο του Ομήρου» θα ονομάζεται η Δημοτική Σχολή Προφορικής Αφήγησης και Μυθοπλασίας της Δ.Ε.Π.Α.Χ. όπου ο λόγος και η παράδοσή μας, θα καλλιεργούνται μέσα από το παιχνίδι, τις ιστορίες, το θέατρο, τη μουσική, την κίνηση και την εικόνα.
Το στίγμα της Σχολής θα δώσει ο Στέλιος Πελασγός, επαγγελματίας παραμυθάς, πρωτεργάτης του κινήματος αναβίωσης της προφορικής τέχνης.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 5:00 μ.μ. και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Χαλκίδας, θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση της Δημοτικής Σχολής για μια πρώτη προσέγγιση στην τέχνη της προφορικότητας και της εκπαίδευσης επίδοξων «παραμυθάδων», ανθρώπων που θέλουν να μάθουν να αγγίζουν τη ψυχή και να ταξιδεύουν με τη φαντασία των άλλων.
|