Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Γ. Παπανδρέου, στο κλειστό της Κανήθου, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου.
Καλημέρα Χαλκίδα, καλημέρα Εύβοια. Από τη Χαλκίδα καλημέρα στην Ελλάδα με το μήνυμα, το χαμόγελο της νίκης. Βλέπω στα πρόσωπά σας, βλέπω στα μάτια σας τη συγκίνηση, αλλά και την ελπίδα γι' αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνουμε μαζί εδώ από τη Χαλκίδα, διατρανώνουμε την αφοσίωσή μας, τη δέσμευσή μας, δημιουργούμε το νέο ρεύμα για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία ανατροπής και αλλαγής.
Αυτό το ωραίο πράσινο νησί πράγματι, είναι εδώ και διατρανώνει την πίστη για την ελπίδα ενάντια στην ηττοπάθεια, ενάντια στη μιζέρια, για την αισιοδοξία και την ελπίδα.
Σήμερα σ' αυτή την ωραία μέρα εδώ στη Χαλκίδα προχωράμε μαζί. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πέρα από το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη αγκαλιά, αγκαλιά που αγκαλιάζει τον πολίτη που σκέφτεται, τον πολίτη νοικοκύρη, τον πολίτη που θέλει να δει να συνεχίσουμε ένα μεγάλο έργο, αλλά και να κάνουμε και ανανέωση και ανατροπές.
Προχωράμε μπροστά μαζί, πατώντας γερά σε ένα έργο στέρεο προς το μέλλον που είναι γεμάτο ευκαιρίες, που μόνο εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε, εμείς που διασφαλίζουμε ως δημοκρατική παράταξη τη σιγουριά και την ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη.
Ξέρουμε να βάζουμε στόχους. Έχουμε αποδείξει, ότι όταν βάζουμε στόχους, πετυχαίνουμε τους στόχους. Το έχουν αποδείξει οι Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Το έχουμε αποδείξει βάζοντας στόχο την ΟΝΕ, το έχουμε αποδείξει βάζοντας στόχο την ένταξη της Κύπρου, που είναι πια μέλος της οικογένειάς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προχωρήσουμε στην επόμενη τετραετία, στον επόμενο χρόνο να λύσουμε και το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού.
Αλλά είμαστε, φίλες και φίλοι, επίσης και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αλλαγής και της ανατροπής, της συμμετοχής του πολίτη. Φίλες και φίλοι, η αλλαγή δεν είναι για μας μια απλή ευχή. Είναι για μας πράξη, μια πράξη που η ιστορία του Κινήματος μας απέδειξε ότι είναι λόγος της ύπαρξής μας, είναι στόχος της αποστολής μας.
Η ανατροπή δεν είναι μια σκέτη λέξη, είναι μια βαθύτατη ανάγκη μπροστά στις νέες συνθήκες, στο νέο κόσμο. Είναι μια κοινωνική ανάγκη να δει ο πολίτης, να ξεπεράσουμε μηχανισμούς, να μπούνε στα αζήτητα. Να ξεπεράσουμε κατεστημένες πρακτικές που πρέπει να στιγματίζονται και να εγκαταλείπονται. Να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δομές, που πρέπει να εξαφανιστούν με τομές, με νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες προτεραιότητες, νέες αντιλήψεις και νέες δυναμικές, ώστε να βγούμε μπροστά στην πορεία μας σ' αυτή τη νέα εποχή μαζί με τη νεολαία μας, μαζί με τον εργαζόμενο, μαζί με τον αγρότη, μαζί με τη γυναίκα, τον επαγγελματία.
Θα είμαστε μαζί στη νέα εποχή, θα είμαστε μαζί 8 Μαρτίου Κυβέρνηση μαζί με το λαό, θα είμαστε μαζί.
Ήρθα, φίλες και φίλοι, εδώ στη Χαλκίδα, εδώ στην Εύβοια για να ζητήσω σ' αυτή τη νέα εποχή τη δικιά σας βοήθεια, τη δικιά σας δύναμη, να δώστε εσείς τη δύναμη στο κίνημά μας, να την δώσετε και σ' εμένα να προχωρήσουμε μπροστά σ' αυτή τη νέα εποχή.
Και θέλω να μιλήσω για δύο βασικούς αδιαπραγμάτευτους στόχους: Την ανάπτυξη παντού, την ανάπτυξη στην περιφέρεια και την καταπολέμηση της ανεργίας, την απασχόληση για όλους, για τους νέους, για τις γυναίκες, για τους απολυμένους.
Φίλες και φίλοι της Χαλκίδας, προχθές στο Λαύριο έδωσα μια πρώτη ιδέα των προθέσεών μου. Δεν πρόκειται να κάτσω με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην ανεργία, μπροστά στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού ή της υπονόμευσης της κοινωνικής μας συνοχής, του μέλλοντος των παιδιών μου. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ, δεν πρόκειται να διστάσω με νέες και ρηξικέλευστες ιδέες.
Και όταν ανακοίνωσα τις σκέψεις τις δικές μου και του κινήματος με κατηγόρησαν για προχειρολογία. Έτσι λένε τώρα τις τολμηρές ιδέες, έτσι χαρακτηρίζουν ιδέες που αξιοποιώ από τη διεθνή εμπειρία. Η θέλησή μας να βρούμε λύσεις πέρα από την απάθεια, πέρα από την έλλειψη φαντασίας του συντηρητισμού στον οικονομικό καθωσπρεπισμό.
Η Νέα Δημοκρατία όταν βλέπει έργο, θέλει να μας υπενθυμίζει καθημερινά η Νέα Δημοκρατία τι ακριβώς προσφέρει, διότι όταν βλέπει έργο, έργο σημαντικό που έχει γίνει, τα βλέπει όλα μαύρα. Όταν βλέπει πρόγραμμα, πρόγραμμα και ιδέες και φαντασία, βλέπει μόνο λευκές και άγραφες σελίδες. Ο δικός της κόσμος φαίνεται είναι ένας ασπρόμαυρος κόσμος, ένας γκρίζος κόσμος.
Εμείς αντιπαραθέτουμε την Ελλάδα των χρωμάτων, την Ελλάδα της ομορφιάς, την Ελλάδα του φωτός που ο καθένας φέρνει την άποψή του, συμμετέχει με το δικό του χρώμα και ο καθένας έχει τη δικιά του θέση στον ήλιο, τον δικό του δρόμο προς τον ήλιο.
Εμείς δημιουργούμε, φίλες και φίλοι, την κοινωνία του διαλόγου, την κοινωνία της συμμετοχής, θέλουμε να σεβαστούμε τις απόψεις, τις απόψεις όχι μόνο των μελών μας, όχι μόνον των φίλων μας, αλλά και όλων των μελών και φίλων και οπαδών άλλων κομμάτων ή αυτών που δεν βρίσκονται ή δεν ψηφίζουν κάποιο κόμμα.
Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή κάθε πολίτη, γιατί για μας αυτή η φωνή είναι οξυγόνο, είναι η δημοκρατία, είναι η δυνατότητα να συνθέσουμε, να κινητοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Διότι τα προβλήματα τα καθημερινά για τα οποία μας μιλά η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζονται με απλές εξαγγελίες. Αντιμετωπίζονται αν δουλέψουμε μαζί, συμμετοχικά, από κοντά και αυτή είναι η δέσμευσή μου, από κοινού θα δουλέψουμε για τη νέα εποχή.
Είμαστε το κίνημα του διαλόγου, όχι των αφορισμών, όχι των αποκλεισμών, όχι των σκανδαλολογιών. Για μας πρώτο λόγο έχει ο άνθρωπος και η κοινωνία, όχι ο οικονομικός δογματισμός. Η οικονομία για μας είναι κάτι που χρειάζεται ως μια σταθερή βάση. Η κοινωνία όμως είναι ο οδηγός της πορείας μας, χωρίς τη συνοχή της, τη συμμετοχή της δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει προοπτική.
Στη νέα εποχή δεν μας περισσεύει κανείς, δεν μπορεί να αποκλείεται κανείς, δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που βρίσκεται στο περιθώριο για τον «Α» ή «Β» λόγο. Είναι ξεκάθαρο για μας αυτό, είναι ξεκάθαροι οι ορίζοντες των νέων μας και των γυναικών μας, των εργαζομένων και των οικογενειών μας.
Θέλουμε την ανταγωνιστικότητα αυτής της κοινωνίας σε ένα παγκόσμιο νέο γίγνεσθαι, μία παγκόσμια οικονομία. Δεν θέλουμε την υποταγή της κοινωνίας στον αθέμιτο οικονομικό ανταγωνισμό. Θέλουμε η νεολαία να αισθάνεται, ότι αυτή οδηγεί τη ζωή της, ότι αυτή έχει επιλογές, ότι αυτή έχει ευκαιρίες και ότι δεν είναι απλώς παθητικά να περιμένει μια παγκόσμια οικονομία να τους περιθωριοποιήσει, να τους εντάξει σε κάποια κουτάκια.
Είμαστε το φράγμα στην εκτέλεση ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Η κοινωνία πρέπει να θέτει τους κανόνες, τα όρια, τις αξίες που πρέπει να υπηρετήσει η αγορά. Θέλουμε τον πολίτη σίγουρο και ισχυρό. Θα είναι νίκη μεγάλη, διότι έχουμε και πρόγραμμα, έχουμε και θέληση, έχουμε και βούληση και έχουμε τη μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού λαού. Ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής, ξανά στο προσκήνιο της ελπίδας.
Προχθές στο Λαύριο πρότεινα οι νέοι μέχρι 29 ετών που είναι το 49% της ανεργίας μας, αυτή η κατηγορία νέων να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχείρηση για τέσσερα χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη περίθαλψη, χωρίς όμως ασφαλιστικές εισφορές.
Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί οι νέοι; 193.500 άτομα. Σ' αυτούς απευθύνομαι, σ' αυτές τις οικογένειές τους να τους βοηθήσουμε, να μπούνε στη δουλειά, να αποκτήσουν εμπειρίες, να ανοίξουν το δρόμο του μέλλοντός, να ανοίξουν την πόρτα στη νέα εποχή.
Ποιος απειλείται, φίλες και φίλοι, από μια τέτοια πρόταση; Κανείς. Εκτός απ' αυτούς που θέλουν την ανεργία να διαιωνίζεται, γιατί μόνο έτσι αναπτύσσεται ένας άρρωστος ανταγωνισμός, είτε διότι δεν θέλουν την ελεύθερη αγορά να συμβιβάζεται με την κοινωνική συνοχή. Πάντως δεν απειλούνται οι εργαζόμενοι. Η εφαρμογή του μέτρου θα προβλέπει και γι' αυτούς δικλείδα ασφαλείας, όπως π.χ. κάθε εταιρεία να έχει ένα πλαφόν πρόσληψης νέων, που θα συνδέεται με το μέσο όρο προσωπικού που απασχολεί την τελευταία διετία.
Επίσης μέσα από το διάλογο υπάρχουν και άλλες σημαντικές ιδέες. Δεν κινδυνεύει το ασφαλιστικό σύστημα. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων που θα δουλεύουν τα τέσσερα αυτά χρόνια μπορούν να τα εξαγοράζουν αργότερα σε μικρές δόσεις που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
Απαντά αυτή η πρόταση επίσης σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό της αδήλωτης εργασίας που στη χώρα μας είναι κοντά στο 23% με 24% του εργατικού δυναμικού. Της δίνουμε κίνητρα για να δηλωθεί η εργασία και να προστατευτεί ο εργαζόμενος και να βοηθηθεί και η οικονομία. Είναι μια πρόταση που έχει δοκιμαστεί και έχει προωθηθεί και σε άλλες χώρες.
Αλλά θέλω να τονίσω, ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάντα για μένα αντικείμενο διαλόγου, διαλόγου με τους εργαζόμενους, διαλόγου με τους εργοδότες, διαλόγου με την κοινωνία, διότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να πετύχουμε με τους πολίτες. Χωρίς τους πολίτες δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Με τους πολίτες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, με τη συμμετοχική δημοκρατία.
Όλα αυτά, η νέα τετραετία θα είναι η δικιά σας τετραετία. Είναι η τετραετία της συμμετοχής. Αυτό δεσμεύομαι να το κάνω πράξη. Είναι μια βαθιά δημοκρατική τομή που φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο.
Θέλω φίλες και φίλοι επίσης να τονίσω ότι όσα πρότεινα και προτείνω για την απασχόληση, βοηθούν και έχουν σχέση και με τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Πρότεινα, για παράδειγμα, την προαιρετική υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν αγορές μέχρι 100.000 ευρώ σε ένα φορολογικό καθεστώς που θα τους γνωστοποιεί από την αρχή της χρονιάς, πόσο ΦΠΑ και πόσο φόρο θα καταβάλουν.
Πρότεινα επίσης τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 10 μονάδες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 30.000 ευρώ, εφόσον συγχωνεύονται ή συνενώνονται.
Όλα αυτά τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο πρόγραμμά μας ανακουφίζουν και αυξάνουν το εισόδημα των ελληνικών οικογενειών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αύξηση της ζήτησης, αύξηση της ζήτησης σημαίνει τόνωση της οικονομίας, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και παράλληλα με κοινωνική συνοχή.
Σημαίνει και κάτι άλλο. Βοηθάμε φίλες και φίλοι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που για μας δεν είναι απλώς ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Ήρθε η ώρα της νέας εποχής. Βοηθάμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση ώστε με τη στήριξή μας, τη δικιά σας ευελιξία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με σιγουριά και πρωτοβουλία.
Θέλω να πω και να ξαναπώ και το επαναλαμβάνω, αγωνίζομαι γι' αυτό, ο άνθρωπος είναι το κέντρο της πολιτικής μας. Στον άνθρωπο γίνονται όλες οι επενδύσεις και αυτό θα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Και εδώ θέλω να σας εκφράσω ότι στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να κάνουμε τομές σημαντικές, μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικούς τομείς. Και ζητώ την δικιά σας εντολή, την εντολή του ελληνικού λαού, να προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές. Χρειάζομαι την δικιά σας δύναμη γι' αυτές τις τομές.
Η πρώτη αλλαγή είναι η μεταρρύθμιση στο κράτος. Ένα κράτος για το οποίο έχουμε κάνει σημαντικές τομές μέχρι σήμερα, αλλά που πρέπει να γίνουν ριζικές τομές από εδώ και πέρα. Αποκέντρωση. Να δώσουμε λόγο στην περιφέρεια, να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να υπάρξει διαφάνεια στο κράτος, να απελευθερώσουμε την κοινωνία από την γραφειοκρατία. Να απελευθερώσουμε την πολιτεία από τις γραφειοκρατικές λειτουργίες, τον υπάλληλο από την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία.
Να μπορέσουμε ως πολιτεία να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Μιλάμε για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη που θα νοικοκυρέψει την πολιτεία, το κράτος, τη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, είναι η μεταρρύθμιση στο δίκτυο προστασίας του αδύναμου, του πολίτη που αισθάνεται ότι είναι αποκλεισμένος, απομονωμένος στο περιθώριο κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά ή και πολιτιστικά. Από τον άνεργο μέχρι τον ασθενή πρέπει να υπάρχει ισχυρό δίκτυο προστασίας για τον κάθε πολίτη.
Και Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση, είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Να βοηθήσουμε το νέο σε μια νέα εποχή παγκοσμιότητας, να βοηθήσουμε και στην εκπαίδευση, να βοηθήσουμε και για την ενημέρωση του πολίτη στη δια βίου εκπαίδευση.
Αυτό σημαίνει εύκολη πρόσβαση του κάθε πολίτη σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Αυτό σημαίνει την ανατροπή της γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής λογικής του συστήματός μας που απωθεί τα παιδιά από την ομορφιά της μάθησης και της ανακάλυψης.
Αυτό σημαίνει αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες, ανάγκες ανάπτυξης και πολιτισμού. Στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, κάθε νέου, κάθε ενήλικου, κάθε οικογένειας.
Η εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει από μια διαδικασία καταναγκαστικών έργων και αγγαρείας που το αισθάνεται το παιδί, να αποτελέσει πηγή υποστήριξης, έμπνευσης και δημιουργίας, να βοηθά το νέο, να βοηθά τον πολίτη να σκεφτεί κριτικά, να μπορεί να αναλύει, να μπορεί να αξιολογεί, να μπορεί να συνθέτει, να τον εξοπλίζει με τα κατάλληλα εργαλεία και στη ζωή για τη νέα εποχή, για το επάγγελμά του.
Και όλα αυτά, χωρίς να λυγίζει η οικογένεια κάτω από το βάρος του κόστους ενός συστήματος που κατά τα άλλα το ονομάζουμε σύστημα δωρεάν παιδείας. Η δωρεάν παιδεία ξεκίνησε από τον Γεώργιο Παπανδρέου, δυστυχώς σήμερα αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ως δωρεάν παιδεία. Πρέπει να βοηθήσουμε τον ασθενέστερο, πρέπει να βοηθήσουμε την οικογένεια να σιγοντάρει στην προσπάθεια του παιδιού να προχωρήσει ακριβώς στο χώρο της παιδείας.
Και οι τρεις αυτές μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα έχουν άμεση επίδραση και στην οικονομία και στην απασχόληση. Θα ανοίξουμε το κράτος στην κοινωνία, στο δρόμο για το μέλλον. Έτσι, προωθούμε τη συνεχή βελτίωση της παιδείας, την δια βίου μάχη και κατάρτιση, την διεύρυνση των εκπαιδευτικών επιλογών και την ισότητα ευκαιριών, την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Φίλες και φίλοι για τη νεολαία μας να τονίσουμε ότι η αλλαγή και η επένδυση στην παιδεία, αποτελεί προτεραιότητα. Η παιδεία είναι η βάση της οικονομίας, η δύναμη της οικονομίας, το εργαλείο της επιχειρηματικότητας, η προϋπόθεση της καινοτομίας και της καινούργιας σκέψης, το μυστικό της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το σύστημά μας πρέπει να αξιολογείται και να επαναξιολογείται. Πρέπει να επαναξιολογούνται τα αποτελέσματα συνεχώς και διαρκώς να προσαρμόζεται στις ανάγκες και να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.
Παιδεία που δεν οδηγεί σε δουλειά, καινοτομία και συμμετοχή με κριτική σκέψη, δεν είναι παιδεία που αξίζει. Δεν είναι η παιδεία που θέλουμε. Και η διαχείριση της παιδείας και των προτεραιοτήτων της παιδείας πρέπει να περάσει από το γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό σύστημα σε εσάς, στην κοινωνία, στην τοπική κοινωνία, στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει συμμετοχική δημοκρατία. Είναι η διαρκής αναζήτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.
Έτσι λοιπόν θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές προσδοκίες, τις εργασιακές σχέσεις με ένα μέλλον οραματικό. Μέσα απ' αυτό, θέλω να καλέσω και πάλι σε ένα διάλογο συμφωνίας του κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να πετύχουμε ένα σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού. Να διαμορφώσουμε ένα συμβόλαιο για την απασχόληση του νέου, ένα συμβόλαιο για την απασχόληση της γυναίκας, ένα συμβόλαιο για την απασχόληση του μακροχρόνια ανέργου, για να είμαστε σίγουροι ότι η οικογένεια θα αισθάνεται ασφαλής, ότι θα υπάρχει σιγουριά για το μέλλον.
Η ανεργία είναι η απαξίωση του ανθρώπου. Είναι στον αντίποδα της πολιτικής μας, είναι εχθρός μας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Και θα τη νικήσουμε. Το λέμε ότι θα νικήσουμε.
Δεσμεύομαι σε μια πολιτική, ώστε κανένας νέος, κανένας άνεργος δεν θα υπάρξει χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη, εκπαίδευση και απασχόληση για πάνω από έξι μήνες. Κανένας μακροχρόνια άνεργος χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη, εκπαίδευση ή απασχόληση πάνω από 12 μήνες.
Και πάμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας και την πλήρη απασχόληση, την ποιότητα στην εργασία, την κοινωνία συνοχή, την ενσωμάτωση και ένταξη πολιτών ευπαθών ομάδων, μειονοτικών στοιχείων και τη δημιουργική αξιοποίηση των πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών. Αυτό είναι πρότυπό μας, είναι στόχος μας και τα μέτρα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση θα προλαμβάνουν την ανεργία. Η δια βίου εκπαίδευση θα άρει ανισότητες ειδικών ομάδων. Θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο ανοιχτό πανεπιστήμιο για να μπορούνε οι Έλληνες που δεν τα κατάφεραν, δεν μπόρεσαν να πάρουν ένα πτυχίο να μπορούν σε μια νέα φάση της ζωής τους να μπούνε στην παραγωγική διαδικασία, ή να γίνουν επιστήμονες.
Θα ενισχύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, γιατί έχουν και αυτοί δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα. Είναι αυτή μια ενεργητική πολιτική παρεμβάσεων και όχι παθητικής αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών της ανεργίας. Κινητοποιούμε τους ανέργους, καλύπτουμε υφιστάμενες κενές θέσεις εργασίας, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις. Αυξάνουμε την προσφορά των τομέων της κοινωνικής εργασίας, της κοινωνικής οικονομίας.
Και έτσι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε, φίλες και φίλοι, για να βοηθήσουμε την εργασία και την απασχόληση είναι η επιδοτούμενη εργασία, είναι η απασχόληση στον εθελοντισμό, αλλά και σε κοινωνική εργασία που θα επιδοτείται μέσω των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει τον πρώτο λόγο, είναι η επανεκπαίδευση και η κατάρτιση, ώστε να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της περιοχής και της περιφέρειας, αλλά να αξιοποιήσουμε και το περιφερειακό δυναμικό, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να πάρει πρωτοβουλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Δεν εκλέγουμε απλά ένα νέο Πρόεδρο ή έναν Πρωθυπουργό, είναι ένα νέο συμβόλαιο τιμής, είναι ένα νέο ξεκίνημα όπου εσείς παίζετε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Χωρίς, φίλες και φίλοι, να σας αναλύσω όλες τις λεπτομέρειες των μέτρων μας, θέλω απλώς να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι θα προτείνουμε την επιδότηση εκπαιδευτικών δανείων, για νέους ανέργους, θα αυξήσουμε τα φορολογικά κίνητρα για εκπαίδευση προσωπικού στις επιχειρήσεις. Θα συμβάλλουμε στην εκπαίδευση συνεχώς μέσω ΑΕΙ και ΤΕΙ για την επιχείρηση και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Θα ιδρύσουμε τοπικά Ταμεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από επιχειρήσεις και άλλους οικονομικούς φορείς με την συγχρηματοδότηση του κράτους. Θα διαμορφώσουμε νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση να παίξει νέο ρόλο στην κατάρτιση, στην παιδεία.
Είναι μερικές μόνον μεταρρυθμίσεις και τομές που θα κάνουμε για την ανεργία και την απασχόληση. Είναι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμμετοχικής δημοκρατίας και την αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων. Θα χρειαστεί να διαχειριστούμε και πιο σωστά τα κονδύλια του ελληνικού λαού, ώστε να πάνε να πιάσουν τόπο στο χώρο της κατάρτισης, της αντιμετώπισης της ανεργίας και στη βοήθεια της απασχόλησης. Αλλά παράλληλα θα χρειαστεί να αυξήσουμε βαθμιαία τη δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση και την κατάρτιση από το 3,5% στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Και φίλες και φίλοι, αυτό θα το καταφέρουμε. Θα το καταφέρουμε διότι έχουμε διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, που μας επιτρέπει να μειώσουμε τους εξοπλισμούς, να προσελκύσουμε την επένδυση, διότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι η επένδυση στον άνθρωπο και ο επενδυτής γνωρίζει, ότι αυτή η χώρα είναι μια χώρα ασφάλειας, είναι μια χώρα σιγουριάς, είναι μια χώρα ειρήνης, είναι η σιγουριά για την επένδυσή του. Και θα μειώσουμε αλόγιστες και άχρηστες δαπάνες. Θα επαναδιατάξουμε τα οικονομικά κίνητρα με σκοπό την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Φίλες και φίλοι, αυτή η νέα διακυβέρνηση σημαίνει και ανάπτυξη παντού και ανάπτυξη στην περιφέρεια. Είναι πρώτη μας προτεραιότητα και είναι αναγκαίο να εργαστούμε όλοι γι' αυτή την άλλη Ελλάδα. Παίρνω παράδειγμα τη Χαλκίδα και την Εύβοια. Στη νέα εποχή της παγκόσμιας οικονομίας οι εξελίξεις είναι γρήγορες, απρόβλεπτες, ρευστές, πολύπλοκες, πρέπει να εξοπλίσουμε την τοπική κοινωνία με τη δύναμη της γνώσης, το δικαίωμα στην πρωτοβουλία, τη διαχείριση σημαντικών πόρων, ώστε να θέτει και η ίδια τις προτεραιότητές της και το που θέλει να πάει η τοπική κοινωνία και η δικιά σας περιφέρεια. Και να άρουμε το μεγάλο βάρος της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τον πολίτη, ταλαιπωρεί τον επιχειρηματία, ταλαιπωρεί τη γυναίκα, ταλαιπωρεί το συνταξιούχο.
Φίλες και φίλοι παράλληλα είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο και όραμα για κάθε περιφέρεια. Η Εύβοια έχει και πλεονέκτημα και μειονέκτημα που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Είναι μειονέκτημα αν εξελιχθεί σε ένα κακέκτυπο προάστιο της μεγαλούπολης. Είναι πλεονέκτημα αν αποτελέσει την εναλλακτική λύση, το οξυγόνο, το άνοιγμα στον ορίζοντα του Αιγαίου, τον εναλλακτικό τουρισμό, την εναλλακτική αγροτική παραγωγή, σε υπηρεσίες υγείας, αποθεραπείας, αναζωογόνησης, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, συνεδριακού τουρισμού, ενός πρότυπου συνδυασμού και του τοπικού περιβάλλοντος και της αστικής ζωής.
Γι' αυτό και δεσμεύομαι να παλέψω και να στηρίξω τις προτεραιότητές σας. Ο δρόμος Χαλκίδας Σχηματαρίου πρέπει να τελειώσει τάχιστα. Τα εσωτερικά οδικά δίκτυα, ο βόρειος άξονας, ο νότιος άξονας, ο άξονας Χαλκίδας - Αιδηψού πρέπει να αναβαθμιστούν. Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές, να επεκτείνουμε μέχρι την Χαλκίδα τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, να ενισχύσουμε την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών πόρων, να αναδείξουμε το τεράστιο δικό σας τουριστικό δυναμικό.
Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας πρέπει να κατασκευαστεί και να τελειώσει γρήγορα. Στον αγροτικό τομέα πρέπει να δοθούν κίνητρα εισδοχής νέων γεωργών και κτηνοτρόφων με επιχειρηματικό πνεύμα και προσανατολισμό σε ποιοτικές καλλιέργειες.
Θέλω επίσης να πιστεύω, ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο παράκαμψης Βασιλικού και Αμαρύνθου για να προχωρήσει διάνοιξη του Νότιου άξονα Χαλκίδα - Λέκουρα. Τη σύνδεση του λιμανιού της Κύμης με τα Νησιά του Αιγαίου, είναι στόχος της νέας τετραετίας. Η ίδρυση της Πανευβοιακής Σχολής στη Χαλκίδα έχει ήδη ενταχθεί στη Χάρτα για τη Στερεά Ελλάδα.
Έγιναν ήδη μονάδες τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο. Το Κέντρο Κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Νέα Αρτάκη. Και η επέκταση ενός πολύ δυναμικού προγράμματος για πολλές οικογένειες, είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που θα έρθει να συμπληρώσει την προσπάθειά μας για την περιφερειακή ανάπτυξη της Εύβοιας.
Το φράγμα στη Σέττα-Μανίκια βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το φράγμα και ο αγωγός μεταφοράς Περικάμπου στη Σκύρο είναι στο στάδιο δημοπράτησης. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα στον αγροτικό χώρο βρίσκονται σε εξέλιξη. Οκτώ ορεινά καταφύγια έχουν βελτιωθεί ή κατασκευαστεί, τρία νέα δασικά χωριά σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς αναβαθμίζουν το περιβάλλον και το τουριστικό ενδιαφέρον της Εύβοιας.
Βιολογικοί καθαρισμοί, πόσο σημαντικοί είναι για την υγεία και τον τουρισμό, στις πόλεις Χαλκίδα, Αιδηψό, Νέα Αρτάκη, Κύμη, Κάρυστο, Μαντούδι Αλιβέρι και Σκύρο βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ετοιμάζεται και η δημοπράτηση στις Δίρφυς, στην Κύμη και στην Ιστιαία.
Φίλες και φίλοι, εδώ από την Εύβοια, εδώ από την Χαλκίδα, θέλω να τονίσω, ότι στη νέα εποχή που μπαίνουμε θέλω να ξέρετε, ότι το δικό μας κίνημα αποτελεί εγγύηση για ασφάλεια και σιγουριά. Η ηρεμία, η συνεργασία, η ειρήνη στη γειτονιά μας που διασφαλίζουμε με την περήφανη εξωτερική μας πολιτική, με ένα όραμα, το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια Βαλκανική Χερσόνησο των λαών, για μια δημοκρατική Βαλκανική Χερσόνησο, μας βρίσκει σε μια εποχή που μπορούμε να αποκαλούμε καλούς γείτονες τους φίλους μας στην Αλβανία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βουλγαρία και ακόμα και στην Τουρκία.
Αυτή είναι η προσπάθειά μας, αυτός είναι ο στόχος μας και δεν είναι μακρινός διότι έχουμε κάνει μεγάλο έργο, μεγάλη προσπάθεια, που ήδη έχει αποδώσει για το μέλλον της ειρήνης, το μέλλον της νέας γενιάς, το μέλλον των επόμενων γενιών.
Μας δίνει όμως αυτό, φίλες και φίλοι, τη δυνατότητα να ασχοληθούμε σοβαρά, αλλά και με επιτυχία και με συγκεκριμένη στόχευση με τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπου στόχος είναι ισότιμα ο πολίτης να συμμετέχει.
Και στη νέα αυτή εποχή για τον πολίτη, αυτή η εποχή είναι συνώνυμη με τη συμμετοχή, με τη συναπόφαση. Συμμετοχή στην οικονομία, συμμετοχή στην κοινωνία, συμμετοχή στον πολιτισμό. Και ξεκινάμε από το ίδιο το Κίνημά μας, κάνοντας αυτή τη νέα αρχή. Αλλάζουμε το Κίνημά μας, ανανεώνουμε το Κίνημά μας και καλώ όλους στις 8 Φεβρουαρίου που θα γίνει η ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να έρθετε, να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία. Είναι ένα νέο συμβόλαιο να προχωρήσουμε μαζί.
Είναι και κάτι άλλο. Πρέπει να ανατρέψουμε λογικές και νοοτροπίες, πρέπει να ανατρέψουμε κατεστημένα. Δεν θέλουμε και δεν υπάρχουν στο Κίνημά μας μόνιμες καρέκλες, υπάρχει μόνο το στέλεχος και το μέλος και ο φίλος προσφοράς στην κοινωνία και στον πολίτη.
Και θέλουμε να μας δώσετε αυτή τη δύναμη να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτές τις δομές, να αλλάξουμε όχι μόνο στο Κόμμα μας, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, όλη την κοινωνία. Διότι φίλες και φίλοι, εγώ θέλω να απευθυνθώ και σήμερα, αλλά και αύριο ως Πρωθυπουργός της χώρας, και σε αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, σ' αυτούς που ίσως ανήκουν σε κάποιο άλλο κόμμα, ή που σκέφτονται τι θα ψηφίσουν. Δεν τους αποκαλώ αντιπάλους, τους αποκαλώ φίλους, θέλω να τους έχω φίλους, διότι είναι μέλος αυτής της κοινωνίας και θέλω να συμμετέχουν και αυτοί ισότιμα στην αυριανή νέα εποχή.
Και τους καλώ επίσης να δουν τα δικά τους κόμματα. Τα δικά τους κόμματα τους αρκούν; Συμμετέχουν; Ακούγονται οι δικές τους ιδέες, τα δικά τους οράματα; οι δικές τους επιδιώξεις; Συναποφασίζουν; Τους καλώ λοιπόν να κάνουν και αυτοί την επανάστασή τους. Εμείς την κάνουμε, εμείς αλλάζουμε. Ελάτε και εσείς μαζί, να την κάνουμε μαζί την ανατροπή. Ελάτε φίλες και φίλοι, ελάτε φίλοι των άλλων κομμάτων μαζί σε αυτή την προσπάθεια, να ανατρέψουμε τα κατεστημένα, να ανατρέψουμε τις λογικές που πολλές φορές καταδυναστεύουν την πολιτική ζωή. Να ξεπεράσουμε μεγάλα και μικρά συμφέροντα και να υπάρχει διαφάνεια, νοικοκύρεμα, να είναι αυτός που αισθάνεται νοικοκύρης, που τα θέλει παστρικά, που τα θέλει νοικοκυρεμένα, που θέλει να μπορεί με τη δουλειά του τη σωστή να αναγνωρίζεται η αξία του. Αυτόν θέλουμε κοντά μας. Είναι αυτός με τον οποίο συμμαχούμε στην προσπάθεια μιας νέας Ελλάδας, μιας νέας εποχής του πολίτη και της συμμετοχής.
Φίλες και φίλοι, αυτή την ωραία ημέρα, αυτή την ωραία Κυριακή που λάμπει ο ήλιος, σήμερα λάμπουν τα δικά σας πρόσωπα. Τα πρόσωπα της ελπίδας. Τα πρόσωπα του φωτός. Είναι η πολυχρωμία του δικού μας Κινήματος, που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια, που ανοίγει τις αγκαλιές σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Και θέλω να ξέρετε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που έχετε απέναντί μου. Θέλω να ξέρετε ότι για μένα είναι μεγάλη ευθύνη. Να ξέρετε ότι τιμώ τις παραδόσεις, τις δημοκρατικές παραδόσεις, τις παραδόσεις των αγώνων, των γενεών, του 1-1-4, της Αντίστασης, της αλλαγής. Με εμπνέουν οι αγώνες των ανθρώπων που βλέπω εδώ πέρα και που μου σφίγγουν το χέρι και μου λένε «ήμασταν με τον παππού σου, ήμασταν με το 1-1-4. Τους ευχαριστούμε για τον δικό τους αγώνα. Σ' αυτούς χρωστάμε που μας κληροδότησαν μια χώρα που σήμερα είναι ελεύθερη, δημοκρατική και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Και τους ευχαριστούμε που στηρίζουν τη νέα ελπίδα της νέας γενιάς, που δίνουν τη δύναμη στη νέα γενιά να πάει μπροστά, να ανοίξει νέους δρόμους και μαζί οι γενιές από τα μικρά παιδιά που είναι εδώ μαζί μας, μέχρι την τρίτη ηλικία, ανοίγουμε το Κίνημά μας και φτιάχνουμε ένα ρεύμα, ένα ποτάμι που δεν μας σταματάει κανείς για τη νίκη της 7 Μαρτίου.
Φίλες και φίλοι, να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να ανταποκριθώ στις δικές σας προσδοκίες. Με μια προϋπόθεση, ότι σε αυτό τον αγώνα που θα δώσω, θα είσαστε κοντά, θα είσαστε μαζί. Μαζί θα τον κάνουμε τον αγώνα. Μαζί θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Η δύναμή σας είναι η δύναμη που μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε. Να φτιάξουμε, να ανανεώσουμε πάνω στο μεγάλο έργο που έχει γίνει στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, και να ανοίξουμε φτερά για μια επόμενη εποχή, για μια νέα εποχή, για μια εποχή μιας νέας αλλαγής. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
Καλό αγώνα. Αγώνα πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, γειτονιά-γειτονιά, χωριό-χωριό. Μια μεγάλη νίκη στις 7 Μάρτη. Μια μεγάλη νίκη. Σας ευχαριστώ. Μια μεγάλη αγκαλιά είναι η αγκαλιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Καλή σας ημέρα, καλή Κυριακή, καλή νίκη. Με το χαμόγελο της Χαλκίδας, το χαμόγελο που ανοίγει η καρδιά όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα της διασποράς.
Να είστε καλά και καλό αγώνα.
Σας ευχαριστώ. Με τη νίκη.
|