Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το 1ο σεμινάριο του 2ου κύκλου σεμιναρίων Αστρονομίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν "Ήλιος: Το άστρο της ημέρας. Δομή και εξέλιξη" και το παρουσίασε με σαφήνεια και απλότητα ο Μαθηματικός - Αστροφυσικός και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Αντώνιος Αντωνίου.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη δομή, την ατμόσφαιρα και την εξέλιξη του πιο κοντινού μας άστρου, καθώς και στην έντονη ηλιακή δραστηριότητα, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις παραμέτρους του γήινου κλίματος, αλλά είναι και υπεύθυνη για τις γεωμαγνητικές καταιγίδες.
Ακολουθεί μια περίληψη της ομιλίας του κ. Αντωνίου: "Ο Ήλιος είναι ένας αστέρας, δηλαδή μια πολύ θερμή αέρια μάζα αερίων, στο εσωτερικό της οποίας συμβαίνουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.
Ο Ήλιος, λόγω της μικρής σχετικά απόστασης που έχει από τη Γη, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ζωής πάνω σε αυτήν. Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την παρατήρηση του Ηλίου, βρίσκουν άμεση εφαρμογή σε θεωρητικά μοντέλα για όλους τους όμοιους με αυτόν αστέρες.
Η ενέργεια του Ήλιου παράγεται στο εσωτερικό του μέσω των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων, κατά τις οποίες το υδρογόνο μετατρέπεται σε ήλιον. Μόνο εκεί οι τιμές της θερμοκρασίας και της πυκνότητας είναι τέτοιες που να επιτρέπουν τέτοιου είδους αντιδράσεις που για δισεκατομμύρια χρόνια θα εξασφαλίσουν ροή ενέργειας από τον Ήλιο.
Η ενέργεια που παράγεται στο εσωτερικό του Ήλιου με τη μορφή ακτινοβολίας διαδίδεται προς τα εξωτερικά στρώματα. Από τη αλληλεπίδραση ύλης και ακτινοβολίας και από τη μεταφορά της ενέργειας, διαμορφώνεται η δομή του Ήλιου. Το εσωτερικό του τμήμα διακρίνεται στον πυρήνα, τη ζώνη ακτινοβολίας και τη ζώνη μεταφοράς. Το εξωτερικό στρώμα, δηλαδή η ατμόσφαιρά του διακρίνεται στη φωτόσφαιρα, τη χρωμόσφαιρα, το στέμμα και τον ηλιακό άνεμο. Η δομή κάθε ζώνης είναι διαφορετική όπως διαφορετικά είναι και τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μία από αυτές.
Ο Ήλιος περνά περιόδους έντονης δραστηριότητας, κατά τις οποίες εμφανίζονται φαινόμενα μικρής χωρικής και χρονικής κλίμακας (κηλίδες, εκλάμψεις, προεξοχές, στεμματικές συμπυκνώσεις). Κατά την εξέλιξ'η τους εκλύονται μεγάλα ποσά ενέργειας. Τα φαινόμενα αυτά γενικά ακολουθούν έναν 11ετή κύκλο και είναι αποτέλεσμα της διαφορικής περιστροφής του Ήλιου και της τοπικής αύξησης των μαγνητικών πεδίων.
Η ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί διαταραχές της ιονόσφαιρας εξ' αιτίας των οποίων εμφανίζονται αρκετά εντυπωσιακά αλλά και επικίνδυνα φαινόμενα όπως το πολικό σέλας και οι γεωμαγνητικές καταιγίδες αντίστοιχα".
|