Ο Βαγγέλης Αποστόλου, δασολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ μίλησε στην Ελλη Τριανταφύλλου του ρ/σ SKY για το δασικό νομοσχέδιο αλλά και τις παρανομίες στα Στύρα σχετικά με χαρακτηρισμό δασικής έκτασης ως οικιστικής.
"«Από την ώρα που αποχαρακτηρίζονται αυτές οι εκτάσεις, έχουμε απώλεια του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου. Αν δούμε πως μέχρι σήμερα λειτουργούσε η Κτηματολόγιο Α.Ε σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε ότι όπου υπάρχει διεκδίκηση του δημοσίου και ιδιώτη, η ίδια καταγράφει ως ιδιοκτήτη τον ιδιώτη και μάλιστα σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται μόνο το δημόσιο, η Κτηματολόγιο Α.Ε γράφει αγνώστου ιδιοκτησίας. Αλλά πέραν αυτού να έχετε υπόψη σας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σύντομα θα φέρει και την χρησικτησία σε αυτού του χαρακτήρα τα εδάφη. Ουσιαστικά θα μετατρέψει την καταπάτηση σε χρησικτησία και μια χρησικτησία για την οποία θα αποφαίνεται η διοίκηση και όχι τα δικαστήρια. Βέβαια ότι μείνει η ΑΓΡΟΓΗ, όπως είπε η κυρία Ξηροτύρη, συνδέστε τη με την ΕΤΑ, γιατί εκεί είναι το φιλέτο.
Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, ας πάρουμε αυτό που συμβαίνει με τα καταφύγια, τα οποία έχουν σήμερα μεταβαπτιστεί σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ουσιαστικά είναι μια διαδικασία που η γη αυτή θα παραχωρηθεί στους καταπατητές ή τουλάχιστον στους εμπόρους γης μετά από αγοροπωλησίες».
«Είμαστε μπροστά στην τέλεση ενός εγκλήματος, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια και θα το πληρώσουμε. Μερικοί από τους εμπνευστές και τους συντάκτες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κατέχουν μερίδα σε ένα οικοδομικό συνεταιρισμό, το γνωρίζει ο κύριος Δρυς, το γνωρίζει ο κύριος Χατζημιχάλης οι οποίοι έχουν διαπράξει το παρακάτω αδίκημα, αν και γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα δασικές εκτάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε οικόπεδα. Έχουν συστήσει ένα οικοδομικό συνεταιρισμό και εννοώ υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας μεταξύ των οποίων στελέχη της δασικής υπηρεσίας και εμπνευστές του βασικού νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε που είναι ένας από τους συντάκτες και κατέχει μερίδα στον συγκεκριμένο συνεταιρισμό.
ΔΗΜ.: Αρα έχουμε ονοματεπώνυμα;
ΑΠΟΣ.: Βεβαίως. Αγόρασαν το 1997 τον οικισμό Βαθύρεμα των Νέων Στύρων Ευβοίας και προχώρησαν στην εκχέρσωση μιας περιοχής 650 στρεμμάτων που παράνομα η πρώην κοινότητα Νέων Στύρων, η διεύθυνση χωροταξίας οικισμού και περιβάλλοντος της νομαρχίας Εύβοιας και το δασονομείο Καρύστου χαρακτήρισαν ως οικιστική. Με την υπόθεση αυτή έχει ασχοληθεί τόσο το σώμα επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που απέδωσε παράνομες ενέργειες σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες και πρόσωπα και ζήτησε την κήρυξη αναδασωτέων των συγκεκριμένων εκτάσεων, όσο και η εισαγγελία Χαλκίδας που άσκησε ποινικές διώξεις. Ρωτώ λοιπόν τους πρώην συναδέλφους μας τους βουλευτές. Θα επιβραβεύσουν με την ψήφο τους αυτού του είδους τις παρανομίες;
Για τους δασωμένους αγρούς «Οι δασωμένοι αγροί είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορούσε να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την αλλαγή των δασικού χαρακτήρα εδαφών για αγροτική χρήση, άρα δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ρύθμιση. Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, επειδή υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, μια απλή τροπολογία η οποία να λέει αυτά που εμφανίζονται ως δάση -τα χωράφια- στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 να απολέσουν το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου».
«Για την απόλυτη προστασία των φρυγάνων, των βραχωδών και τα λοιπά, και αυτά με την ισχύουσα νομοθεσία εφόσον χαρτογραφηθούν μπορούν να αλλάξουν χρήση, δεν χρειαζόταν καινούργιος νόμος. Χρειαζόταν η υποχρέωση της πολιτείας για τους δασικούς χάρτες για το δασολόγιο να υλοποιηθεί».
Ερωτηθείς για την τροπολογία που «παγώνει» τα πρόστιμα σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις
«Δεν είναι μόνο για αυτούς που έχουν παρανομήσει μέχρι σήμερα είναι για αυτούς που θα το κάνουν από δω και πέρα. Αυτό το πρόστιμο δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα.Αλλά τουλάχιστον ο πολίτης είχε το φόβο της φορολογικής ενημερότητας ενώ τώρα δεν έχει τίποτα»."
|