Σας παραθέτουμε την εισηγητική ομιλία του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006:
"Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006. Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση που αποτελεί σταθμό μιας μεγάλης προσπάθειας σε ολόκληρη την Περιφέρεια, με την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης των κοινωνικών, οικονομικών, επιστημονικών φορέων για την υλοποίηση ενός μεγάλου εγχειρήματος με τεράστια σημασία για την πορεία της Στερεάς Ελλάδας στον 21ο αιώνα, την επιτυχή υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000 - 2006 της Στερεάς Ελλάδας.
Σημειολογικά επιλέξαμε το Δελφικό Τοπίο γι΄ αυτή τη συνάντηση για να υπάρξει η απαιτούμενη ενόραση με τους Αρχαίους μύστες των Δελφών που με την επίκληση του Απόλλωνα έδιναν τους χρησμούς τους σ΄ εκείνους που αναζητούσαν το μέλλον. Περικαλλές και μυθικό το Δελφικό τοπίο, αγλαό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις της γνώσης, την διαδικασία της μύησης στην έκφραση και στην τέχνη, καλλιεργεί θεσμούς και ιδέες στην ατέρμονη και βασανιστική πορεία του ανθρώπου για τα υψηλά και τα ωραία. Η πεμπτουσία της αξίας των χρησμών συμπικνούται στη ρήση των ιδίων:
«Ου λέγει, ου κρύπτει αλλά σημαίνει», και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη αυτή την εκτίμηση γιατί θέλουμε με καθαρότητα να πούμε που βρισκόμαστε σήμερα και που πρέπει να πάμε αύριο με ασφάλεια και σιγουριά.
Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θέτει ως στρατηγικούς στόχους την Σύγκλιση, την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση. Καμία δράση του Προγράμματος δεν θεμελιώνεται και δεν δικαιώνεται πολιτικά και κοινωνικά αν δεν συμβάλει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, αν δεν συμβάλει στην καλυτέρευση του εισοδήματος και στην καλυτέρευση της απασχόλησης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μία Περιφέρεια με συγκριτικά πλεονεκτήματα μέσα από τους στόχους της και την Στρατηγική για την Περίοδο 2000 - 2006 έχει βάλει γερά τις βάσεις για μία ισόρροπη ανάπτυξη.
Για να αξιοποιήσουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006, οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την συνοχή της Περιφέρειας να διαμορφώσουμε Περιφερειακή Συνείδηση ξεπερνώντας τις όποιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Κεντρικός Αναπτυξιακός Στόχος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η αξιοποίηση των νέων μεταφορικών υποδομών, της γειτνίασης με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας και της βιομηχανικής βάσης για την μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την αύξηση της απασχόλησης κυρίως μέσω της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Συμπληρώνονται σήμερα περίπου 30 μήνες από την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ.
Το εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006 με συνολικό προϋπολογισμό 873 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 709 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, καθώς και τη σύγκλιση της οικονομίας με τις οικονομίες των προηγμένων χωρών.
Με βάση την ενδιάμεση αξιολόγηση σημαντική είναι η συμβολή των έργων στη δημιουργία απασχόλησης. Μέχρι το τέλος του έτους η δημιουργία απασχόλησης θα ανέλθει σε 574 θέσεις εργασίας ενώ η συνολική δημιουργία απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 1806 θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί τα τριάντα δύο (32) από τα τριάντα οκτώ(38)Μέτρα του Προγράμματος με την έκδοση σαράντα εννέα προσκλήσεων (50) προς τους Τελικούς Δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων πράξεων συνολικού προϋπολογισμού 536 εκατ. Ευρώ που αντιπροσωπεύει το 75,61% της Δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος.
Ο Προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται στο ύψος των 224,6 εκατ. Ευρώ και αντιπροσωπεύει το 31,7% της Δημόσιας δαπάνης.
Τρεις πράξεις προϋπολογισμού 11,26 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης για μεγάλο αριθμό πράξεων στα Μέτρα 3.5, 2.2, 2,1, 1.3 και αναμένεται η ένταξη αυτών στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι Ανειλημμένες Νομικές Δεσμεύσεις για τα ενταγμένα έργα ανέρχονται στα 121.εκατ, ευρώ.
Η συμβασιοποίηση και η απορρόφηση των πόρων των ενταγμένων έργων είναι σε χαμηλά επίπεδα και δημιουργούν πιέσεις και κινδύνους από την εφαρμογή του κανόνα ν+2 στο ΠΕΠ της Στερεάς Ελλάδας.
Οι πιο σημαντικές ενέργειες που έγιναν το διάστημα από την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης μέχρι σήμερα είναι:
- Ολοκλήρωση των διαδικασιών ΟΠΑΑΧ και ενεργοποίηση τους
- Ενημερώσεις των Τελικών δικαιούχων συσκέψεις, ημερίδες συναντήσεις για την προώθηση του προγράμματος
- Ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, συνεργασία με φορείς, διοργάνωση ημερίδων, διαβουλεύσεις και ήδη έχει αρχίσει η υλοποίηση με την ενεργοποίηση πρόσκλησης.
- Ενεργοποίηση της κατάρτισης, των δράσεων ενίσχυσης των ΜΜΕ των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, των δράσεων Πληροφόρησης και Δημοσιότητας.
- Αρχίζει η υλοποίηση 27 προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης και δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα για την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
- Από το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜΜΕ μέσω των τραπεζών εγκρίθηκαν 148 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 23.6 εκατ. Ευρώ.
- Στις ενισχύσεις των σχεδίων βελτίωσης δημοσιοποιήθηκαν 3 προσκλήσεις, εγκρίθηκαν 154 σχέδια βελτίωσης και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης η 3η πρόσκληση.
- Εντάχθηκαν 86 δράσεις «Βοήθεια στο σπίτι» οι οποίες υλοποιούνται. Με τις δράσεις αυτές αναδεικνύεται το «Κοινωνικό πρόσωπο» του Προγράμματος. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας μέσω των Δήμων αποκτούν επιπλέον τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης στη Κοινωνική φροντίδα και αισθάνονται τη συμπαράσταση της Πολιτείας.
- Η Περιφέρεια έχει εντάξει μέχρι σήμερα 2 έργα στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής συνολικού προϋπολογισμού 18,7 εκατ. Ευρώ και προωθείται η ένταξη ομάδας έργων με τίτλο «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Νομό Βοιωτίας», προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ
Πιστεύω ότι με την σημερινή Επιτροπή Παρακολούθησης και με τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε και κυρίως με την έγκριση της προτεινόμενης αναθεώρησης δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση του προγράμματος και την ανοδική πορεία υλοποίησης του.
Η επιτυχία του Προγράμματος θα επιτευχθεί με την συμμετοχή όλων μέσα από τα όργανα Δημοκρατικού Προγραμματισμού, δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που εκτός από την αύξηση του ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, την υγεία, την εκπαίδευση. Θα συμβάλλει στην βελτίωση των δεξιοτήτων των πολιτών στην δημιουργία ευκαιριών ίσης απασχόλησης για άνδρες και γυναίκες.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων μεταβολών στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειές να συνεχίσουμε τις επιτυχίες, όλοι μαζί να καταφέρουμε να σταθεροποιηθούμε στους ισχυρούς της Ευρώπης να πετύχουμε άμεσα αποτελέσματα.
Η Στερεά Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί, να αναπτύξει ιδιαίτερα ισχυρές τάσεις προόδου και ανάπτυξης.
Βέβαια η προσπάθεια ούτε εύκολη είναι ούτε αυτονόητη, για να πετύχουμε τους στόχους μας απαιτείται ενεργοποίηση, στήριξη και ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού που είναι ο κινητήριος μοχλός όλης αυτής της προσπάθειας. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός οικονομικού προγράμματος.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό την διαχειριστική και εκτελεστική ικανότητα των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Περιφέρειας μας. Η τεχνογνωσία που συσσωρεύεται μαζί με τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δημιουργούν ένα ποιοτικά ανώτερο και ουσιαστικά διαφορετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ΠΕΠ 2000 - 2006.
Έχουμε πλέον - εκτός από τους οικονομικούς πόρους - αποτελεσματικούς μηχανισμούς μελέτης και εφαρμογής του προγράμματος.
Χρειαζόμαστε όραμα, συνεργασία, διαφάνεια, ποιότητα, αποτελεσματικότητα. Έχουν καταγραφεί υστερήσεις στην απορροφητικότητα και στην συμβασιοποίηση έργων και δράσεων. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την εικόνα.
Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στοχεύουμε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αυξήσει τον αναπτυξιακό της βηματισμό.
Να διαμορφώσει ένα νέο βιώσιμο τομεακό «μίγμα» ενσωματώνοντας τους σύγχρονους τομείς υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονης οργάνωσης, να αξιοποιήσει την εξειδίκευση των περιοχών της, τις ικανότητες και τη σωρευμένη τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της και να αξιοποιήσει τις νέες αγορές που διανοίγονται στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης αλλά και της διευρυμένης Ευρώπης των 25 κρατών, της Ευρώπης των Περιφερειών.
Η Στερεά Ελλάδα χαρακτηρίζεται από γεωγραφική και αναπτυξιακή ανομοιογένεια. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Περιφέρεια διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των νομών αλλά και στην απόκτηση μιας ισχυρής «ταυτότητας» στο χώρο των Περιφερειών της Ευρώπης. Ένα από τα μεγάλα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι το φυσικό περιβάλλον. Η γεωμορφολογία της Περιφέρειάς μας, μας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε χωρίς να βλάψουμε, αυτό το χάρισμα της φύσης σε βουνό και θάλασσα, ώστε να ξαναζωντανέψουμε τις φτωχές και απόμακρες περιοχές που σήμερα ζουν ένα παρατεταμένο μαρασμό πολλών δεκαετιών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την τρίτη συμμετοχή στη παραγωγή ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς την πορεία προς την σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στη χώρα. Σ΄ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι οι δείκτες πολλές φορές που χρησιμοποιούμε για την μέτρηση της ανάπτυξης μιας περιοχής πρέπει να αποτυπώνουν όσο γίνεται τα πραγματικά δεδομένα. Η προσέγγιση της Περιφέρειάς μας με το Μεγάλο Αστικό Κέντρο της Αττικής, οδήγησε τους ιδιώτες επενδυτές να επιλέγουν την Βοιωτία, ώστε να επωφελούνται των αυξημένων κινήτρων. Στην πραγματικότητα είναι «ξένοι» στην ίδια Περιφέρεια που όμως τα εισοδήματά τους μετράνε ως ΑΕΠ στην περιοχή μας. Αυτό η πολιτεία οφείλει να δεί και να δρομολογήσει δράσεις και μέτρα που να αποκαθιστούν τον κίνδυνο αποκλεισμού από Ευρωπαϊκές ενισχύσεις στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης θα γίνει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για την πορεία του Π.Ε.Π Στερεάς Ελλάδας, για τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, έτσι ώστε να πετύχουμε:
Επιτάχυνση της ανάπτυξης, ποιότητα στις οικονομικές δραστηριότητες όσο και στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
Είμαι βέβαιος πως με τη συνεργασία, με τη βοήθεια και κατανόηση όλων μας μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε με αφετηρία το σήμερα ένα καλύτερο αύριο για τη Στερεά Ελλάδα".
|