Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 4o Σεμινάριo Αστρονομίας την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Χαλκίδας.
Ομιλητής ήταν ο κ. Κοσμάς Δ. Γαζέας, Φυσικός, MSc Αστροφυσικής και υποψήφιος διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Η γέννηση, η ζωή και ο θάνατος των αστέρων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Αντώνης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας, ο οποίος παρουσίασε τον ομιλητή στο ακροατήριο. Στη συνέχεια ο ομιλητής με γλαφυρό, κατανοητό και παραστατικό τρόπο, βοηθούμενος από σειρά διαγραμμάτων και μοναδικών φωτογραφιών ανέπτυξε το θέμα της διάλεξης.
Περιληπτικά το περιεχόμενο της έχει ως εξής:
- Στο σύμπαν υπάρχει περίπου 70% υδρογόνο, 30% ήλιο και κάποια ίχνη βαρύτερων στοιχείων. Οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας στον ουρανό αποτελείται από τα ίδια συστατικά σε ελαφρώς διαφορετικές αναλογίες. Τα αστέρια, οι γαλαξίες, τα νεφελώματα είναι απλώς διαφορετικές όψεις του ίδιου πράγματος.
- Όπως συμβαίνει παντού στη φύση, η ζωή και ο θάνατος είναι δύο αλληλένδετα γεγονότα. Οτιδήποτε στη φύση γεννιέται, ζει και πεθαίνει.
- Τα αστέρια δημιουργούνται όταν ένα νέφος αερίων καταρρέει υπό την επίδραση της βαρύτητάς του. Είναι με άλλα λόγια τοπικές συγκεντρώσεις αερίων μαζών. Τα αέρια νεφελώματα που υπάρχουν αρχικά διάχυτα στο σύμπαν, τεμαχίζονται σε τμήματα από τα οποία δημιουργούνται τα μεμονωμένα αστέρια.
- Η θερμότητα, η περιστροφή και ο μαγνητισμός καθορίζουν την εξελικτική του πορεία, η οποία είναι διαφορετική για αστέρια μικρής και μεγάλης μάζας. Η μάζα είναι τελικά αυτή που θα καθορίσει τον τρόπο που θα ζήσει, τη διάρκεια της ζωής του και το πώς θα πεθάνει το αστέρι που δημιουργείται.
- Ο θάνατος των αστέρων είναι ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στο σύμπαν. Οι αστέρες μετά τη ζωή τους επιστέφουν πίσω στο σύμπαν, εμπλουτίζοντας το γειτονικό τους περιβάλλον με βαρύτερα στοιχεία.
- Οι τελικές καταστάσεις της αστρικής εξέλιξης είναι οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μελανές οπές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο θάνατος είναι τόσο βίαιος που δε μένει κανένα αστρικό υπόλειμμα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των εκρήξεων των υπερκαινοφανών.
- Ολόκληρο το σύμπαν αποτελείται ως επί των πλείστων από αστέρια, οργανωμένα μέσα σε γαλαξίες. Η εξέλιξη αυτών καθορίζουν και την εξέλιξη του ίδιου του γαλαξία, μέσα στον οποίο ζουν και επομένως τη μορφή και την εξέλιξη του ίδιου του σύμπαντος.
- Η μελέτη των μηχανισμών της αστρικής εξέλιξης έδωσε στους επιστήμονες ένα μοναδικό εργαλείο για την κατανόηση της λειτουργίας του σύμπαντος από τα πρώτα στάδιά του μέχρι σήμερα, αλλά και τη δυνατότητα πρόβλεψης της μελλοντικής εξελικτικής πορείας του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούμε.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.
|