Τα πεύκα και τα κυπαρίσσια της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Νέων" αργοπεθαίνουν. Εντομα και μύκητες έχουν προσβάλει χιλιάδες δέντρα, προκαλούν νεκρώσεις και απειλούν να αφανίσουν πευκοδάση και κυπαρισσώνες. Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής του, αλλά υπάρχει αδιαφορία.
Στην Εύβοια και ιδιαίτερα στην περιοχή της Καρύστου η προσβολή των κυπαρισσιών από το μύκητα seiridium cardinale που προκαλεί έλκος στο φλοιό των δέντρων αγγίζει το ποσοστό του 60-80%.
Όπως αναφέρει ο κ. Σπανός, δασολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, στην εφ. "Νέα" «η λύση για την αντιμετώπιση του μύκητα που δρα μεταξύ του φλοιού και του ξύλου του κυπαρισσιού με συνέπεια τη νέκρωση του δέντρου είναι απλή: η κοπή των κλαδιών που έχουν προσβληθεί για να μη μεταφέρεται ο μύκητας από δέντρο σε δέντρο, το κόψιμο και το κάψιμο ολόκληρου του κυπαρισσιού που έχει νεκρωθεί και η αναδάσωση με ανθεκτικούς κλώνους. Αυτά όμως δεν γίνονται. H νέκρωση μπορεί να επέλθει μόλις σε 2 χρόνια για δέντρα έως 5 ετών και για μεγαλύτερα σε 10 με 20».
|