Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας το 3ο Σεμινάριο για τους φίλους της Αστρονομίας με θέμα: "ΓΑΛΑΞΙΕΣ. ΟΙ ΔΟΜΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ" με εισηγητή τον κ. Σωτήρη Τσαντίλα, (φωτό) Μαθηματικό με Master Αστροφυσικής και υποψήφιο Διδάκτορα Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο εισηγητής είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ) και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε).
Το 3ο Σεμινάριο προλόγισε ο κ. Α. Αντωνίου, (φωτό) αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας και στην συνέχεια έκανε μια μικρή παρουσίαση του εισηγητή.
Ο κ. Σ. Τσαντίλας με απλή και κατανοητή γλώσσα παρουσίασε με πολύ παραστατικό τρόπο την βασική του εισήγηση, βοηθούμενος από σειρά μοναδικών διαφανειών, που παρουσίαζαν φωτογραφίες και απεικονίσεις γαλαξιών. Τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν έχουν ως εξής:
Τι είναι οι γαλαξίες. Από τι αποτελούνται. Τα είδη των γαλαξιών: Σπειροειδείς, ελλειπτικοί, ανώμαλοι. Διάγραμμα "διαπασών"
Τα χαρακτηριστικά των σπειροειδών γαλαξιών: Δομή, σύσταση, αστρικός πληθυσμός, μεσοαστρική ύλη, ηλικία, φάσμα. Ομοίως για τους ελλειπτικούς και τους ανώμαλους. Ενεργοί γαλαξίες (Active Galactic Nuclei, AGN): Seyfert, quasars, ραδιογαλαξίες. Θεωρίες για την ενοποίησή τους.
Ο Γαλαξίας μας: Δομή, σύσταση, αστρικός πληθυσμός, μεσοαστρική ύλη, ηλικία. Οι σπείρες του, η θέση του Ήλιου μας, ανοικτά και σφαιρικά σμήνη, τα νέφη του Μαγγελάνου. Τοπική ομάδα γαλαξιών. Σμήνη και Υπερσμήνη. Κινήσεις και συγχωνεύσεις γαλαξιών. Το Σύμπαν σε διάφορες κλίμακες.
Θεωρίες για τον σχηματισμό των γαλαξιών: Μετρήσεις του WMAP, διακυμάνσεις της ακτινοβολίας υποβάθρου, top down και bottom up μοντέλα. Φαινόμενο Doppler, Big bang και διαστελλόμενο Σύμπαν.
Η μορφή των γαλαξιών για τους διάφορους τρόπους παρατήρησης. Εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι πιο απομακρυσμένοι γαλαξίες, εικόνες "βαθέως πεδίου".
|