Στα πλαίσια της επίσκεψης του με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Έκθεση PHILOXENIA, στη Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. το Σάββατο 1/11/2003.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση, γνωστοποίησε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον Ελληνικό Τουρισμό και μεταξύ άλλων δήλωσε:
Ο Ελληνικός Τουρισμός βιώνει τα τελευταία χρόνια μία παρατεταμένη κρίση με ολέθριες επιπτώσεις στη πορεία του κλάδου και αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας με αποκορύφωμα τη φετινή περίοδο η οποία θεωρείται σύμφωνα και με τις δηλώσεις των τουριστικών φορέων ως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, με μεγάλη μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς και ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τουριστικών εσόδων.
Η Κυβέρνηση τη τελευταία δεκαετία εξαγγέλει για τον κλάδο κατ' επανάληψη τους ίδιους στόχους χωρίς να υπάρχουν επιδόσεις και αποτελέσματα. Σήμερα παραμονές εκλογών, ξαναθυμήθηκε τον Ελληνικό Τουρισμό αλλά ξέχασε ότι δεν έκανε τίποτα για την ανάπτυξή του.
Τα αορίστως εξαγγελλόμενα οράματα και οι επιθυμίες όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένη στρατηγική επίτευξης στόχων, αποδεικνύονται στη πράξη ¨κούφια λόγια¨ και προκαλούν την δικαιολογημένη οργή των τουριστικών επιχειρηματιών που βλέπουν τον τουρισμό να καταρρέει ενώ η Κυβέρνηση ονειρεύεται ¨εκατομμύρια τουρίστες και αύξηση της τουριστικής οικονομίας¨.
Η απουσία τουριστικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε πτώση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουρισμού που παρουσιάζει πλέον εικόνα αποσύνθεσης.
Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι: Οι παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλών ετών σε επίπεδο γενικών και ειδικών υποδομών, επικοινωνιακού σχεδιασμού και αναπτυξιακής νομοθεσίας, καθυστερούν απαράδεκτα.
Οι παραδοσιακές αγορές της χώρας φθίνουν και παρατηρείται αδυναμία διείσδυσης του προϊόντος μας σε νέες αγορές.
Η οργάνωση και η ανάδειξη των εναλλακτικών και των ειδικών μορφών τουρισμού βρίσκεται σε σπαργανώδη μορφή.
Το φαινόμενο της έντονης εποχικότητας μαστίζει το κλάδο.
Η διαφήμιση είναι εντελώς πρόχειρη, δυσκίνητη, άκαιρη, με μειωμένα κονδύλια και χωρίς έρευνα αγοράς.
Οι εντάξεις και οι απορροφήσεις στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ είναι ελάχιστες. Οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο κλάδο είναι μηδενικές.
Η τουριστική εκπαίδευση υστερεί και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εξελιγμένης τουριστικής αγοράς και των νέων προϊόντων.
Η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Ε.Ο.Τ. εξελίσεται σε ξεπούλημα από την Ε.Τ.Α. Α.Ε. με θολές και αδιαφανείς διαδικασίες που προκαλούν το κοινό αίσθημα, τραυματίζουν το κύρος της χώρας διεθνώς και αντίκεινται στη συνταγματική νομιμότητα.
Η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η προβολή και η αξιοποίηση του δεν πραγματοποιήθηκε.
Η πολυδιάσπαση, οι πειραματισμοί και ο συνεχιζόμενος διοικητικός κατακερματισμός των κρατικών υπηρεσιών τουρισμού, έχουν δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στο χώρο και δεν επιτρέπουν να διαμορφωθεί ενιαία και αξιόπιστη τουριστική πολιτική αφού απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός.
Παρότι για χρόνια καλούσαμε τη Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό με στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προκειμένου να υπάρξει προοπτική, εκείνη αδιαφόρησε και αδράνησε. Κατά συνέπεια τα τεχνάσματα και οι αναμασημένες εξαγγελίες στο παρά πέντε, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, στην άρση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στην τόνωση της απασχόλησης και προτείνει:
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ
- Iδρυση Υπουργείου Τουρισμού με καθετοποιημένες αρμοδιότητες, φορέας σχεδιασμού και χάραξης ενιαίας πολιτικής στον τουρισμό σε μακροχρόνια βάση και με τη συνεργασία των φορέων.
- Οργανωμένος επικοινωνιακός σχεδιασμός (προβολή) που θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα - Διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουρισμού - Ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.
- Βελτίωση και επιτάχυνση ολοκλήρωσης των γενικών και ειδικών υποδομών - Προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.
- Δημιουργία Αναπτυξιακού νόμου που θα προσελκύσει επενδύσεις. Παράλληλα άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και σταθερό φορολογικό σύστημα.
- Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Επιμόρφωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξουν ενιαία μέτρα τόνωσης του Ευρωπαϊκού Τουρισμού.
|