Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
976 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
20 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
Κριτική του ΣΥΝ στην οικονομική κυβερνητική πολιτική
20/10/2003,  12:16

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του ΣΥΝ, στην οποία ασκεί δριμεία κριτική στην οικονομική κυβερνητική πολιτική, η οποία αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, κάτι που η Εύβοια το βιώνει χρόνια τώρα καθημερινά. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

"Το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η αναπαραγωγή και η διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό οι κάτοικοι της Εύβοιας, χρόνια τώρα το βιώνουν καθημερινά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις προεκλογικές υποσχέσεις (μιλάμε για τις προηγούμενες εκλογές) του πρωθυπουργού για την Εύβοια; Τις υποσχέσεις στους ανέργους του Μαντουδιού και της Βόρειας Εύβοιας; Τα παραμύθια για το οδικό δίκτυο και το στοιχειωμένο δρόμο Σχηματάρι - Χαλκίδα; Για την ηλεκτροκίνηση και διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Χαλκίδα - Οινόη; Για το ενεργειακό Κέντρο Αλιβερίου; Για την τουριστική ανάπτυξη του νομού; Για τη δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα; Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι όποιο έργο δεν ξεκινήσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα παραπεμφθεί στις "καλένδες"....
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αλλά και της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ. Συνθέτουν τον "Χάρτη της Απόκλισης και των Ανισοτήτων". Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αλλά και της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ:

1. Είναι στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στο 66% του μεσου όρου των "15". Το 1981, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%. Στην ίδια περίοδο η Πορτογαλία έχει κερδίσει 13 ποσοστιαίες μονάδες, η Ισπανία 11 μονάδες και η Ιρλανδία έχει κυριολεκτικά απογειωθεί κερδίζοντας 57 μονάδες.

2. Βρίσκεται, μαζί με την Πορτογαλία, στην κορυφή των εισοδηματικών ανισοτήτων. Το εισόδημα πιο εύπορου 20% των Ελλήνων είναι 6,2 φορές υψηλότερο από το εισόδημα του λιγότερο εύπορου 20%. Υψηλότερη ανισότητα παρουσιάζουν μόνο η Πορτογαλία (6,4) από τις χώρες της Ε.Ε και μόνο η Εσθονία (6,3) από τις υπό ένταξη χώρες.

3. Το συνολικό μερίδιο των εργαζομένων στην "πίτα" του εθνικού εισοδήματος μειώθηκε, από το 1997 μέχρι σήμερα, από 69% σε 63%, ενώ το μερίδιο του κεφαλαίου αυξήθηκε από 31% σε 37%.

4. Η ανεργία παραμένει στο 9,5% (2002), πολύ ψηλότερα απ' ότι το ΄81 ή το ΄96. Είναι δεύτερη στους "15" παρά την αύξηση του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους, τις γυναίκες και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Παρά ταύτα είναι ουραγός στις δημόσιες δαπάνες για την στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης.

5. Το ποσοστό φτώχειας, μετά τις κοινωνικές δαπάνες μειώνεται μόλις 1 μονάδα, από το 22% στο 21%, 8 φορές δηλαδή λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου από το 23% πέφτει στο 15%.

6. Ο πληθωρισμός παραμένει περίπου διπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, παρά την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται περί πληθωρισμού κερδών.

7. Είναι η δεύτερη στο δημόσιο χρέος και μόνη μεταξύ των "15" όπου το δημόσιο χρέος δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά (104,9% το 2002), παρά τα μεγάλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

8. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

9. Εξι περιφέρειες της χώρας είναι ανάμεσα στις 10 πιο φτωχές της ΕΕ. Bρίσκεται στην τελευταία θέση στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων για τις φτωχές περιφέρειες.

10. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος μόνο από αυτόν της Πορτογαλίας.

11. Η Ελλάδα είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία (3,5%) και την Παιδεία (2,7%) και πρώτη στις αντίστοιχες ιδιωτικές.

12. Είναι η χώρα με τις μικρότερες δαπάνες για έρευνα και την καινοτομία με 0,51% του ΑΕΠ σε σχέση με το 1,90% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

13. Είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην δια βίου μάθηση 1,1% του πληθυσμού 25-64 ετών συμμετέχουν σε κάποια μορφή εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε σχέση με το 8,3% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

14. Είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάδοση του διαδικτύου. Μόνο το 9,9% των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο σε σχέση με το 37,7% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

15. Είναι ουραγός στο ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για προστασία του περιβάλλοντος και προγράμματα εξοικονόμησης και υποκατάστασης ενέργειας.

Τα προηγούμενα τεκμηριώνουν την κριτική του ΣΥΝ για το δεξιόστροφο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτήρας κυβερνητικής πολιτικής που θα μείνει ο ίδιος αν διαδεχθεί η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αρα όχι μόνο δεν θα αλλάξουν πράγματα προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων, αλλά θα υπάρξει πρόσθετη επιδείνωση της κατάστασής τους.

Η διέξοδος βρίσκεται στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, πέρα από το δικομματισμό, με άλλα μέσα, στόχους, εργαλεία και προοπτική.

Πολιτική για την οποία αγωνίζεται ο Συνασπισμός μέσα και έξω από τη Βουλή, πολιτική για την οποία καλεί τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν με κάθε πρόσφορο και δημιουργικό τρόπο".


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email


 
6 χρόνια ζωής για το "Σερβιτόρο"

Επιχείρηση "Πόλις" και στην Εύβοια
Εντοπίστηκε πτώμα άγνωστου άνδρα
Μαθητές με οικολογική συνείδηση
Εκπρόσωπος του Κ.Π.Ν. στη Θεσσαλονίκη
Διαγωνισμός δοκιμίων
Συνεστίαση των Λαμαριωτών
Ο χορός των Λαγγαδιωτών Χαλκίδας
Παράσταση Καραγκιόζη
Παιδικό αποκριάτικο πάρτι
Η πίτα του Ναυτικού Ομίλου Αλιβερίου
Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο
Πάρτι με κλόουν και ξυλοπόδαρους
Συζήτηση για την παιδεία
Η ΑΓΕΧ με Περιστέρι
Ο Λήλας υποδέχεται τον Ατσαλένιο
Εύκολη Κυριακή για τον Ηρακλή
20η αγωνιστική της Α΄ κατηγορίας Ευβοίας
22η αγωνιστική της Β΄ κατηγορίας Ευβοίας
Επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από τη Σέλμαν
Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Πέι Δοκού;
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.