Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
976 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
20 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
Οι μικροί «Πικάσο» του Εργαστηρίου Τέχνης
09/10/2003,  20:54

Έξι παιδάκια σάρωσαν φέτος τα βραβεία και τις διακρίσεις, μεταξύ 52.000 συμμετοχών, σε τρεις διαφορετικούς διεθνείς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Πέρυσι, πέντε Eλληνόπουλα πήραν τα διεθνή βραβεία.

Για την εικαστική έκρηξη των πιτσιρίκων υπάρχει εξήγηση. Όλα τα παιδάκια είναι μαθητές του υποδειγματικού Εικαστικού Εργαστηρίου της Χαλκίδας, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας.

Τα βραβεία κέρδισαν παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, προτού χάσουν τον αυθορμητισμό τους.
«Νομίζω ότι τα έργα που κάνουν τα πιτσιρίκια είναι απόδειξη ενός λαού μεσογειακού, χαρούμενου, με ζωηρό ταμπεραμέντο, που έχει ανάγκη να εκφράζεται, με ισορροπία και μέτρο», λέει η πρωτοπόρος στην εικαστική παιδεία της Ελλάδας κ. Χαρίκλεια Μυταρά. «Σε αυτήν την ηλικία ο δάσκαλος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά αυτά τα πιτσιρίκια έχουν μέσα τους την ανάγκη της έκφρασης και έδωσαν ενδιαφέροντα έργα. Εμείς απλώς παίρνουμε μέρος κάθε χρόνο σε διάφορους διαγωνισμούς για τους οποίους μας ενημερώνει το υπουργείο. Επί σειρά ετών παίρνουμε πολλά βραβεία και επαίνους. Είναι εντυπωσιακό. Δεν διαλέγουμε ιδιαίτερα τα έργα».

Ισορροπημένα και εκφραστικά έργα υποβάλλονται κατά χιλιάδες απ' όλες τις χώρες...
«Δεν ξέρω. Ίσως υπάρχει κάτι στο DNA του Έλληνα. Δεν μπορείς όμως να αφαιρέσεις τον ρόλο του δασκάλου και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών από τους παράγοντες της επιτυχίας. Το κλειδί είναι ότι τα Τμήματα Εικαστικής Αγωγής, για όλες τις ηλικίες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ισορροπημένους ανθρώπους που εκφράζονται ελεύθερα και πολύπλευρα. Να κρατάμε τα παιδιά ευτυχισμένα και να περνάνε καλά. Τα βοηθάμε να εκπολιτισθούν, να αισθάνονται σαν μια ομάδα φίλων, χαλαρά να επικοινωνούν».

Λέγεται ότι όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ζωγραφίζουν ωραία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρώιμα ταλέντα.
«Ο Πικάσο έλεγε ότι στην ηλικία των δέκα χρόνων ζωγράφιζε σαν ένας τέλειος ζωγράφος. Χρειάστηκαν όμως εβδομήντα χρόνια προσπάθειας για να ζωγραφίζει ελεύθερα σαν παιδί», υπενθυμίζει ο Δημήτρης Μυταράς.
«Το να χαρακτηρίζεις ένα μικρό παιδί ως ταλέντο ενέχει μεγάλους κινδύνους»,
υπογραμμίζει η κυρία Μυταρά. «Εμείς απλώς λέμε ότι ένα παιδί έχει ικανότητα».

Πώς χάνεται το παιδικό ταλέντο;
«Το ταλέντο πνίγεται μέσα στα σχολεία και στις κοινωνίες όπου καλλιεργούνται ο συναγωνισμός, ο ατομικισμός, η υποχρεωτική εκπαίδευση, η απομνημόνευση, η αντιγραφή και στραγγαλίζονται η φαντασία και η δημιουργικότητα. H εικαστική αγωγή έχει τη δύναμη παράλληλα με τον λόγο να ασκεί και να μορφώνει, όχι μόνο να εκπαιδεύει. Όμως το κράτος δίνει λίγη σημασία στον παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης. Στις μικρές ηλικίες αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις και για το παιδί», λέει η κ. Ελένη Τσαλδίρη, δασκάλα στο Εργαστήρι της Χαλκίδας και σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Πέρυσι και φέτος από τις δικές της τάξεις βγήκαν τουλάχιστον τέσσερα διεθνή βραβεία. H ίδια αποδίδει μεγάλη σημασία - προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η φαντασία και η παρατηρητικότητα του παιδιού, η οποία χάνεται από τις έτοιμες εικόνες της τηλεόρασης, του βίντεο και την κακή μέθοδο διδασκαλίας - στα σχολεία, τα οποία όμως δίνουν περισσότερο βάρος στη γνώση παρά στην αισθητική αγωγή, η οποία οξύνει το μυαλό. H μουσική βοηθά τα Μαθηματικά, το θεατρικό παιχνίδι δίνει άλλους τρόπους έκφρασης, η αισθητική αγωγή ανοίγει παράθυρα στην παρατηρητικότητα, την οπτική, τον χώρο και όλες τις προεκτάσεις του, τον τρόπο να μεταδίδεις μηνύματα μέσα από τις εικόνες.

Οι διακρίσεις
Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής στην Ιαπωνία, με θέμα την «Οικογένεια». Σε 37.528 συμμετοχές, από 57 χώρες, βραβεύθηκαν 120 έργα. H Χριστίνα Αγγέλου, 6 ετών, πήρε το 2ο χρυσό και το 3ο χρυσό ο Δημήτρης Σωφρονίου, 7 ετών. Πέρυσι στον ίδιο διαγωνισμό το Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας κέρδισε ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια.

Στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής της Ουνέσκο στη Γαλλία, με θέμα «Δουλεύοντας με τα χέρια. Σκέπτομαι και κάνω», υπήρξαν 6.800 συμμετοχές και 102 βραβεία. H Ιωάννα Δελημάρου, 5 ετών, πήρε το 9ο βραβείο στην κατηγορία 3-5 ετών και η Δέσποινα Τσονίδη, 8 ετών, το 20ό βραβείο στην κατηγορία 6-9 ετών.

Στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής στη Σουηδία, με θέμα «Μια σημαντική μέρα της ζωής μου», συμμετείχαν 50 χώρες με 7.000 έργα και βραβεύθηκαν 53. Αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο πήρε η Σταματίνα Κούκουρα, 6 ετών, και η Αθηνά Παπαδοπούλου-Παρούση, 8 ετών.

Ρεπορτάζ: Παρασκευή Κατημερτζη, εφ. «Νέα»


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email


 
6 χρόνια ζωής για το "Σερβιτόρο"

Επιχείρηση "Πόλις" και στην Εύβοια
Εντοπίστηκε πτώμα άγνωστου άνδρα
Μαθητές με οικολογική συνείδηση
Εκπρόσωπος του Κ.Π.Ν. στη Θεσσαλονίκη
Διαγωνισμός δοκιμίων
Συνεστίαση των Λαμαριωτών
Ο χορός των Λαγγαδιωτών Χαλκίδας
Παράσταση Καραγκιόζη
Παιδικό αποκριάτικο πάρτι
Η πίτα του Ναυτικού Ομίλου Αλιβερίου
Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο
Πάρτι με κλόουν και ξυλοπόδαρους
Συζήτηση για την παιδεία
Η ΑΓΕΧ με Περιστέρι
Ο Λήλας υποδέχεται τον Ατσαλένιο
Εύκολη Κυριακή για τον Ηρακλή
20η αγωνιστική της Α΄ κατηγορίας Ευβοίας
22η αγωνιστική της Β΄ κατηγορίας Ευβοίας
Επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από τη Σέλμαν
Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Πέι Δοκού;
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.