Υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Ν. Ευβοίας. Εχουν καταγραφεί ήδη ελλείψεις 19 γυμναστών, 22 νηπιαγωγών, 27 ξένων γλωσσών, 5 μουσικών, 25 δασκάλων, 16 δασκάλων Ειδικής Αγωγής και ενός γυμναστή Ειδικής Αγωγής.
Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία ορισμένων σχολείων αλλά και τη μη λειτουργίας μερικών. Αμεσα, λοιπόν, πρέπει να καλυφθούν τα κενά, για να υπάρξει πλήρης λειτουργία των σχολείων.
Αναφορά για το παραπάνω θέμα έκανε ο βουλευτής Ευβοίας, Γ. Παπαγεωργίου στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
Ερώτηση για τις ελλείψεις στα ολοήμερα Νηπιαγωγεία στο νομό μας κατέθεσε και ο βουλευτής, Α. Λιάσκος, στον υπουργό Παιδείας, στην οποία αναφέρει:
"Οπως είναι γνωστό τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία έχουν πλέον καθιερωθεί σε όλο το Νομό Ευβοίας, ενώ οι προϋποθέσεις και ο τρόπος λειτουργίας τους γενικότερα καθορίζονται με σχετικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Και όλα έβαιναν καλώς μέχρι το πέρας του προηγούμενου σχολικού έτους. Και αυτό επειδή κατά τη διανυόμενη σχολική χρονιά πολλά από τα νηπιαγωγεία τα οποία έπρεπε να διαθέτουν Κλασικό και Ολοήμερο Τμήμα, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών δεν διαθέτουν ξεχωριστά τμήματα, με αποτέλεσμα την κατάργηση στην πράξη του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
Σε μερικές δε περιπτώσεις έχουν συσταθεί κοινά τμήματα με έναν εκπαιδευτικό για Κλασικό και Ολοήμερο. Αυτό σημαίνει την καταστρατήγηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και Ερμηνευτικών Εγκυκλίων, σύμφωνα με τις οποίες "τα νήπια που παρακολουθούν το ολοήμερο συγκροτούν αμιγή τμήματα και δεν μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτά για περιορισμένο χρόνο και νήπια κλασικού τμήματος (τα τμήματα είναι πάντοτε αμιγή)".
Εκτός αυτού τα εν λόγω νηπιαγωγεία αναγκάζονται να συνθέτουν πολυμελή και υπεράριθμα τμήματα νηπίων υπό την ευθύνη ενός μόνο εκπαιδευτικού, γεγονός που καθιστά εκ προοιμίου ανεπαρκή και επισφαλή την μέριμνα και επίβλεψη των νηπίων.
Σε παράπονα δε εκπαιδευτικών και γονέων που εκφράστηκαν προς τα αρμόδια όργανα της εκπαίδευσης, η απάντηση ήταν ότι "δεν υπάρχουν χρήματα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προσλάβουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς", ενώ σε μερικές περιπτώσεις εκτοξεύτηκαν και απειλές εμμέσως πλην σαφώς κατά των παραπονούμενων εκπαιδευτικών.
Επειδή λοιπόν η ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους γονείς των νηπίων, ειδικά αυτών που ενδιαφέρονται για τα Ολοήμερα Τμήματα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων σε όσα νηπιαγωγεία έχουν ενταχθεί σ' αυτό το μέτρο στο Νομό Ευβοίας;
- Γιατί δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που αναφέρονται στη σύσταση και λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων στα Νηπιαγωγεία του Νομού Ευβοίας;
- Πόσα και ποια ονομαστικά νηπιαγωγεία ενώ είχαν οριστεί ως Ολοήμερα τα προηγούμενα έτη, ανέστειλαν φέτος τη λειτουργία τους και πόσα και ποια λειτουργούν σύμφωνα με τα οριζόμενα από το αρμόδιο Υπουργείο; Έχουν εκδοθεί για το Νομό Ευβοίας αποφάσεις αναστολής λειτουργίας Ολοήμερων Νηπιαγωγείων από την Δ/νση Εκπαίδευσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Ποιες και με ποιο αιτιολογικό;
- Πόσοι και ποιοι εκπαιδευτικοί ονομαστικά ανά μονάδα στελεχώνουν τα νηπιαγωγεία (Κλασικά και Ολοήμερα) του Νομό Ευβοίας;"
|